Buna ziua.Am si eu o nelamurire.In 2008 firma la care lucrez a inaintat o cerere de plata conform OUG nr.119. Cererea trbuia timbrata gresit,nu s-a respectat termenul dat de instanta si procesul a ramas in nelucrare.
Acum ei vor ca eu sa fac o noua cerere.
Mentionez ca o parte din creanta este prescrisa. As putea sa aplic OUG 119 pentru creanta ramasa? Cererea este oricum perimata dar nu am primit nimic da la instanta.
Ce as putea face? Mentionez ca e prima mea sarcina ca jurist(in caz de va par cam confuza) Multumesc!
PERIMARE
Potrivit disp.art.1 din Legea nr.146/1997 privind taxele judiciare de timbru,cererile şi acţiunile introduse la instanţele judecătoreşti sunt supuse taxelor judiciare de timbru prevăzute de această lege şi se taxează ca atare.
Pe de altă parte,art.20 al.1 şi 2 din aceeaşi lege,instituie obligativitatea plăţii anticipate a taxelor judiciare de timbru,cel mai târziu până la primul termen de judecată. Neîndeplinirea acestei cerinţe are drept consecinţă anularea cererii în condiţiile art.20 al.3 din lege.
Totodată,,art.1 din OUG nr.32/1995,instituind obligativitatea plăţii timbrului judiciar pentru toate cererile susceptibile a fi timbrate cu taxa judiciară de timbru şi sancţiunea neîndeplinirii acestei cerinţe în art.9 al.1,respectiv anularea cererii.
cererea va fi anulata ca netimbrata nu vad ce legatura are perimarea--- eu zic ca nu are aplicabilitate
Pe de altă parte,art.20 al.1 şi 2 din aceeaşi lege,instituie obligativitatea plăţii anticipate a taxelor judiciare de timbru,cel mai târziu până la primul termen de judecată. Neîndeplinirea acestei cerinţe are drept consecinţă anularea cererii în condiţiile art.20 al.3 din lege.
Totodată,,art.1 din OUG nr.32/1995,instituind obligativitatea plăţii timbrului judiciar pentru toate cererile susceptibile a fi timbrate cu taxa judiciară de timbru şi sancţiunea neîndeplinirii acestei cerinţe în art.9 al.1,respectiv anularea cererii.
cererea va fi anulata ca netimbrata nu vad ce legatura are perimarea--- eu zic ca nu are aplicabilitate
in cauza exista o hotarare de perimare. Uita te si la datele din enunt.
Trebuie sa faca o noua cerere de chemare in judecata pentru sumele neprescrise.
Si ca taxa trebuie platita pana la primul termen de judecata - nimic mai adevarat, doar ca instanta trebuie sa ti puna in vedere suma, data, sanctiunea, articolul de lege in baza caruia opereaza sanctiunea.
In cauza nu s-a intamplat chiar asa.
Adica sunt multe cauze, unde judecatorul de serviciu nu pune in vedere prin rezolutia de primire a cauzei...si se ajunge la primul termen, unde de abia aici se pune in vedere...sau se amana la primul termen, pentru ca nu s-a comunicat cererea sau nu e procedura...stii si tu mai departe...
Trebuie sa faca o noua cerere de chemare in judecata pentru sumele neprescrise.
Si ca taxa trebuie platita pana la primul termen de judecata - nimic mai adevarat, doar ca instanta trebuie sa ti puna in vedere suma, data, sanctiunea, articolul de lege in baza caruia opereaza sanctiunea.
In cauza nu s-a intamplat chiar asa.
Adica sunt multe cauze, unde judecatorul de serviciu nu pune in vedere prin rezolutia de primire a cauzei...si se ajunge la primul termen, unde de abia aici se pune in vedere...sau se amana la primul termen, pentru ca nu s-a comunicat cererea sau nu e procedura...stii si tu mai departe...
eu stiu ca se stabileste taxa de timbru(in fine) si iti pune in vedere sa o achiti, eventual da termen, apoi daca la termen nu o platesti cererea se anuleaza, si ai terminat, nu se mai pune problema perimarii, instanta nu e corect investita si pace (in enunt colegul a zis ca dupa parerea lui s-a perimat si a si spus ca nu a primit nic de perimare, nu am citit nicaieri ca e vb de o hot de perimare----parerea cu perimarea e a colegului , instanta a anulat direct cererea,
in concluzie lipsa timbrarii atrage anularea cererii, nu ramane nic in nelucrare pt ca instanta nu e investita---- era o hot a inaltei curti, daca o gasesc o trimit)
da ai dreptate, tb una noua
in concluzie lipsa timbrarii atrage anularea cererii, nu ramane nic in nelucrare pt ca instanta nu e investita---- era o hot a inaltei curti, daca o gasesc o trimit)
da ai dreptate, tb una noua