micsorare de salariu nelegala
micsorare de salariu nelegala
Am urmatoarea situatie: scaderea salariului cu 10 % fara semnarea unui act aditional si fara acordarea preavizului. Angajatul a aflat de reducere a salariului prin fluturas unde scrie 10 % penalizari si motivatia ca nu mai sunt bani suficienti.
Pe cartea de munca a angajatului a ramas acelasi salariu pe care il avea la inceput, adica inainte de a se aplica reducerea de 10%.
Intrebarea mea este, avand in vedere ca suntem in Romania ce sanse are sa castige un eventual proces cu angajatorul?
Pe cartea de munca a angajatului a ramas acelasi salariu pe care il avea la inceput, adica inainte de a se aplica reducerea de 10%.
Intrebarea mea este, avand in vedere ca suntem in Romania ce sanse are sa castige un eventual proces cu angajatorul?
sunt de acord ca are sanse de castig 100% dar nicidecum pentru ce a scris Pepita..
motivele economice dau dreptul la reducerea salariului cu conditia sa se negocieze cu salariatu si sa se semneze un act aditonal..
drept... se pune intrebarea cum ramanem cu un drept castigat??
dar cand in balanta pe de o parte e somaj.. pe de alta parte reducere salar.. oare ce alege salariatu??
iar acum in foarte multe locuri s-a procedat la reducerea timpului de lucru, concedii fara plata etc...
si bianca.. un lucru nu inteleg.. ce are reducerea salariului cu preavizu??

motivele economice dau dreptul la reducerea salariului cu conditia sa se negocieze cu salariatu si sa se semneze un act aditonal..
drept... se pune intrebarea cum ramanem cu un drept castigat??
dar cand in balanta pe de o parte e somaj.. pe de alta parte reducere salar.. oare ce alege salariatu??
iar acum in foarte multe locuri s-a procedat la reducerea timpului de lucru, concedii fara plata etc...
si bianca.. un lucru nu inteleg.. ce are reducerea salariului cu preavizu??

Somajul tehnic presupune primirea a 75% din salariu si ramanerea la dispozitia angajatorului, care te poate rechema oricand la serviciu. Deci stai acasa si iei 75%, Mai mult pastrezi calitatea de angajat.
Avand in vedere ordonanta asta noua ( 200/2008, dar nu stiu de au aparut normele ) cu scutirea la plata contrib. in caz de somaj tehnic, multi angajatori vor aplica aceasta varianta.
Avand in vedere ordonanta asta noua ( 200/2008, dar nu stiu de au aparut normele ) cu scutirea la plata contrib. in caz de somaj tehnic, multi angajatori vor aplica aceasta varianta.
mda... asta este varianta ideala..pepita wrote:Somajul tehnic presupune primirea a 75% din salariu si ramanerea la dispozitia angajatorului, care te poate rechema oricand la serviciu. Deci stai acasa si iei 75%, Mai mult pastrezi calitatea de angajat.
dar sa lasam teoria care daaa e frumoasaaaaaaaa dar e teorie
nu vad io acum angajator... in domeniul privat.. mai ales.. care sa tina salariatii acasa.. relax baiete ca io te platesc

Kinga, stiam ca se anunta cu un termen x angajatul cu privire la intalnirea ce va avea ca obiect renegocierae salariului. Nu e o informatie sustinuta de o baza legala si deci e posibil sa fie gresita.
Deci concluzia ar fi sa ii dea in judecata. Asa mi se parea si mie. Doar ca nu stiu ce sa ii spun, sa isi angajeze avocat sau sa ii redactez eu cererea de chemare in judecata?Intreb pentru ca sunt stagiar si nu am deplina incredere in ceea ce fac.
Deci concluzia ar fi sa ii dea in judecata. Asa mi se parea si mie. Doar ca nu stiu ce sa ii spun, sa isi angajeze avocat sau sa ii redactez eu cererea de chemare in judecata?Intreb pentru ca sunt stagiar si nu am deplina incredere in ceea ce fac.
eta na.. lasa si nu exagera.. firmele serioase respecta codu muncii..pepita wrote:Chiar sunt angajata la singurul angajator de buna credinta din tara asta ?????? 8O
dar firme serioase .. sunt cam putine...
io cand vorbesc cam vorbesc din experienta
90% cauta cum sa eludeze codu muncii... si lasa-ma cu teoria cu somaju tehnic....te rog... tine, de regula, unde este sindicat puternic.. in rest coboara pe pamant..
ia du-te tu la magazinu din colt.. si intreaba pe nene patron ca plateste dublu pe angajata care te serveste cu pita in prima zi de paste???
si exemplele ar putea continua.. la nesfarsit....
PS
io nu am spus ca asta se intampla in ograda mea... ca nu as lasa sa se intample asa ceva
dar fato.. traim in Romania...

Bianca expresia preaviz se foloseste doar la desfacere CIMbianca_r wrote:Kinga, stiam ca se anunta cu un termen x angajatul cu privire la intalnirea ce va avea ca obiect renegocierae salariului. Nu e o informatie sustinuta de o baza legala si deci e posibil sa fie gresita.

revenind la speta..
te vei descurca de minune si nu-i trebe avocat

e nulitate absoluta
deci:
pe fluturas apare PENALIZARE...
ori biblia muncitoreasca spune clar..
nicio retinere din salariu nu se poate face decat in temeiul unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile..
pe de alta parte
ai conditiile in care CIM poate fi modificat unilateral de catre angajator..
nu e cazul..
si mai scrie biblia .. clauzele CIM se negocieaza..
successssssssss
nu m-as mira ca peste 1 luna sa discutam despre desfacerea CIM a salariatului nemultumit dar o sa fie episodul II

mda, la partea cu preavizu greseala mea....eu stiam ca orice modificare adusa la c.i.m. impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatulu...dar cum am zis nu stiu unde scrie asta exact....
Multumesc de incurajare,desi se pare ca o dau in bara cu termenii inca de la inceput...
mi-e mila de prietenu asta al meu...in sensul ca o sa piarda jobu daca se hotaraste sa mearga mai departe...dar macar o sa simta ca face ceva in tara asta de cacao...
Multumesc de incurajare,desi se pare ca o dau in bara cu termenii inca de la inceput...
mi-e mila de prietenu asta al meu...in sensul ca o sa piarda jobu daca se hotaraste sa mearga mai departe...dar macar o sa simta ca face ceva in tara asta de cacao...
era in codu muncii obligatia de informare acolo ai citit de 15 zilebianca_r wrote:mda, la partea cu preavizu greseala mea....eu stiam ca orice modificare adusa la c.i.m. impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a ...
dar s-a modificat ..

Art.17
1) Anterior încheierii sau modificării contractului individual de muncă, angajatorul are obligaţia de a informa persoana selectată în vederea angajării ori, după caz, salariatul, cu privire la clauzele esenţiale pe care intenţionează să le înscrie în contract sau să le modifice.
(11) Obligaţia de informare a persoanei selectate în vederea angajării sau a salariatului se consideră îndeplinită de către angajator la momentul semnării contractului individual de muncă sau a actului adiţional, după caz.
Cu aceeasi situatie ma confrunt si eu...conducerea doreste reducerea salariilor ca urmare a situatiei dificile cu care se confrunta societatea...prin urmare....apelez la bunavointa colegilor de forum pentru a ma indruma in directia corecta dar, mai ales, legala...
Voi redacta o adresa prin care informez angajatii societatii despre situatia dificila cu care ne confruntam si, ca urmare a acestei situatii, conducerea societatii a decis renegocierea salariilor, in sensul reducerii acestora. II chem la negociere, iar in termen de 15 zile trebuie incheiat actul aditional prin care se reduce salariul.
Am omis ceva?
Si inca o intrebare: cam cum ar trebui sa sune o astfel de notificare?
Multumesc anticipat pentru eventuale raspunsuri, pareri, indrumari

Voi redacta o adresa prin care informez angajatii societatii despre situatia dificila cu care ne confruntam si, ca urmare a acestei situatii, conducerea societatii a decis renegocierea salariilor, in sensul reducerii acestora. II chem la negociere, iar in termen de 15 zile trebuie incheiat actul aditional prin care se reduce salariul.
Am omis ceva?
Si inca o intrebare: cam cum ar trebui sa sune o astfel de notificare?
Multumesc anticipat pentru eventuale raspunsuri, pareri, indrumari