timp liber platit in avans

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
bobcat27ad

timp liber platit in avans

Post by bobcat27ad » 26 Mar 2009, 17:25

Va prezint urmatoarea situatie:
In conditiile de criza incercam sa pastram angajatii si sa fie si ei multumiti de conditiile in care vrem sa lucram. Astfel am decis ca paznicii/portarii, care pe timp de iarna nu-si fac orele pentru a fi platiti cu salariu integral (maxim 50-60 ore pe luna) sa-i platim totusi integral, urmand ca ei sa recupereze orele platite in timpul verii, cand vor avea si ore suplimentare. Mentionez ca pe timpul iernii, noaptea are atributii de paza fochistul care asigura mentinerea unei calduri constante pentru instalatii.
Apoi, fochistii care fac aceste ore suplimentare, vor primi timp liber in vara, cand asigura in doar doua schimburi aburul pt una din sectiile fabricii. Mai mentionez ca societatea noastra nu este inclusa pe lista din anexa 6 la ccmun care poate sa negocieze la nivel de unitate prin ccm programul orelor si sa mareasca perioada de referinta pentru care se calculeaza orele suplimentare.
Asadar, paznicii vor avea de recuperat pe vara cam 130 ore pe luna peste programul normal de lucru de 8 ore, iar cu fochistii, oarecum ne incadram.
COnform codului muncii munca suplimentara se face cu acordul angajatilor, situatie in care m-am gandit ca este potrivit sa inchei cu acestia acte aditionale cu privire la recuperarea orelor platite in avans pt paznici/portari si cu acordarea liberelor pt orele suplimentare efectuate de fochisti.
Am prevazut si o sanctiune in sensul ca in situatia incetarii cim din vina salariatului (paznicii/portarii) orele platite (care nu apar in pontaje ca ore lucrate, ci vor fi evidentiate separat cu acordul salariatului) in avans sa le consider absente nemotivate, iar salariatul sa-si exprime acordul pentru a ne restitui sumele acordate in avans.
Nu stiu cat de explicita am fost, insa intentia noastra este ca muncitorul sa-si primeasca totusi banii integral, chiar daca nu lucreaza, in schimbul recuperarii ulterioare.
Ce aspecte ar mai trebui sa fie mentionate in actul aditional la cim?
In ce limite sa ma incadrez fara sa incalc legea si fara sa raman pagubit, ca si angajator?
Multumesc pentru orice raspuns.

maxxim

Post by maxxim » 26 Mar 2009, 17:45

Nu poate fi vorba de ore de recuperat! Daca nu poti asigura orele lunare pentru care sa platesti salariul lunar intreg cauta alta modalitate - somaj tehnic, concediu de odihna pentru aceasta perioada.

bobcat27ad

Post by bobcat27ad » 27 Mar 2009, 16:51

maxxim wrote:Nu poate fi vorba de ore de recuperat! Daca nu poti asigura orele lunare pentru care sa platesti salariul lunar intreg cauta alta modalitate - somaj tehnic, concediu de odihna pentru aceasta perioada.
Nu au atatea zile de concediu de odihna. Vrei sa spui ca se poate in acelasi timp sa-i pontez si in completarea orelor sa-i trec in somaj tehnic? sau ce vrei sa spui? Fii mai explicit, te rog.

maxxim

Re: timp liber platit in avans

Post by maxxim » 27 Mar 2009, 17:03

bobcat27ad wrote:Va prezint urmatoarea situatie:
In conditiile de criza incercam sa pastram angajatii si sa fie si ei multumiti de conditiile in care vrem sa lucram. Astfel am decis ca paznicii/portarii, care pe timp de iarna nu-si fac orele pentru a fi platiti cu salariu integral (maxim 50-60 ore pe luna) sa-i platim totusi integral, urmand ca ei sa recupereze orele platite in timpul verii, cand vor avea si ore suplimentare. Mentionez ca pe timpul iernii, noaptea are atributii de paza fochistul care asigura mentinerea unei calduri constante pentru instalatii.
Apoi, fochistii care fac aceste ore suplimentare, vor primi timp liber in vara, cand asigura in doar doua schimburi aburul pt una din sectiile fabricii. Mai mentionez ca societatea noastra nu este inclusa pe lista din anexa 6 la ccmun care poate sa negocieze la nivel de unitate prin ccm programul orelor si sa mareasca perioada de referinta pentru care se calculeaza orele suplimentare.
Asadar, paznicii vor avea de recuperat pe vara cam 130 ore pe luna peste programul normal de lucru de 8 ore, iar cu fochistii, oarecum ne incadram.
COnform codului muncii munca suplimentara se face cu acordul angajatilor, situatie in care m-am gandit ca este potrivit sa inchei cu acestia acte aditionale cu privire la recuperarea orelor platite in avans pt paznici/portari si cu acordarea liberelor pt orele suplimentare efectuate de fochisti.
Am prevazut si o sanctiune in sensul ca in situatia incetarii cim din vina salariatului (paznicii/portarii) orele platite (care nu apar in pontaje ca ore lucrate, ci vor fi evidentiate separat cu acordul salariatului) in avans sa le consider absente nemotivate, iar salariatul sa-si exprime acordul pentru a ne restitui sumele acordate in avans.
Nu stiu cat de explicita am fost, insa intentia noastra este ca muncitorul sa-si primeasca totusi banii integral, chiar daca nu lucreaza, in schimbul recuperarii ulterioare.
Ce aspecte ar mai trebui sa fie mentionate in actul aditional la cim?
In ce limite sa ma incadrez fara sa incalc legea si fara sa raman pagubit, ca si angajator?
Multumesc pentru orice raspuns.
completare la mesajul anterior :mrgreen:

Art. 38. - Salariaţii nu pot renunţa la drepturile ce le sunt recunoscute prin lege. Orice tranzacţie prin care se urmăreşte renunţarea la drepturile recunoscute de lege salariaţilor sau limitarea acestor drepturi este lovită de nulitate.

Am inceput cu concluzia .... ca un astfel de act aditional il consider nul conform art. mai sus metionat.
Desi nu ai mentionat ce fel de norma au angajatii respectivi, pot presupune ca au norma intreaga. Deci prin contract angajatorul se obliga sa asigure de lucru angajatului minim 40 de ore pe saptamana- vezi art. Art. 108. "Timpul de muncă reprezintă orice perioadă în care salariatul prestează munca, se află la dispoziţia angajatorului şi îndeplineşte sarcinile şi atribuţiile sale, conform prevederilor contractului individual de muncă, contractului colectiv de muncă aplicabil şi/sau ale legislaţiei în vigoare. si Art. 109. - "Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână". So, ceea ce vrei tu e de fapt micsorarea timpului de munca in lunile de iarna.... cu consecinta prestarii unor ore suplimentare in lunile de vara! :-? abuz.
Partea cu sanctiunea daca inceteaza cim din vina salariatului inainte de a realiza tu "compensarea" in vara ( oare "din vina"cuprinde si demisia?) imi pare cel putin ciudata ... adica io angajat fraier sa fiu de acord sa ma treci cu absente nemotivate .... desi tu angajator tb sa-mi dai de lucru toata luna? Iar abuz!
Vorbesti apoi de compensarea orelor suplimentare pentru n luni... ce te faci cu art. Art. 119. - (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 30 de zile după efectuarea acesteia. (2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
Art. 120. - (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 119 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia. .... asa ca pica compendarea peste hat luni.

aaa.. sa nu uit, deci angajatii tai cumuleaza doua functii ... fochist si paznic .... :mrgreen: ai Art. 35. Orice salariat are dreptul de a cumula mai multe funcţii, în baza unor contracte individuale de muncă, beneficiind de salariul corespunzător pentru fiecare dintre acestea.

Oare salariatii tai nu-si cunosc drepturile?

[/i]

maxxim

Post by maxxim » 27 Mar 2009, 17:56

:mrgreen: sorry, daca am fost cam dur, prietenii stiu de ce! :floare:
re re re trebuie revizuita intreaga voastra strategie cu compensarea asta ...... Codul muncii iti ofera posibilitatea somajului tehnic cu plata unui procent - parca 75% din salariu ... poti angaja pe durata determinata doar pe perioada verii/iernii... sau poti apela la agentul de muncă temporară - cateva variante .

In rest, numai de bine :razz:

bobcat27ad

Post by bobcat27ad » 27 Mar 2009, 21:22

maxxim wrote::mrgreen: sorry, daca am fost cam dur, prietenii stiu de ce! :floare:
re re re trebuie revizuita intreaga voastra strategie cu compensarea asta ...... Codul muncii iti ofera posibilitatea somajului tehnic cu plata unui procent - parca 75% din salariu ... poti angaja pe durata determinata doar pe perioada verii/iernii... sau poti apela la agentul de muncă temporară - cateva variante .

In rest, numai de bine :razz:
No problem, imi plac criticile constructive. Sunt chiar binevenite; asa iti poti consolida un plan. Dar asteptam si o solutie, de-asta am venit aici cu speta. Am nevoie de un ajutor. De un sfat pe care sa-l pot aplica.

Nu am cum sa trimit in somaj tehnic paznicii. Am nevoie de ei tot timpul, doar ca incercam sa depasim cu bine aceasta perioada de criza. Altfel, trimitem toti angajatii in somaj tehnic si nu mai lucreaza nimeni. Si cine are de suferit? Nu firma? ca trebuie sa plateasca acest somaj?
Oare nu are nevoie si firma de solutii pentru a fi bine si pt ea, sa existe in continuare si sa poata mentine la lucru toti oamenii? sau si mai bine...concediere colectiva? de ce sa n e mai batem capul cu somaj tehnic....cheltuieli fara productie.....cand e foarte simplu: inchidem cu totii.... Ai dreptate cand spui ca salariatii au drepturi. Dar firmele nu au drepturi? Doar obligatii?

Codul muncii prevede ca orele suplimentare se pot face cu acordul salariatilor si mai prevede si perioada de 3 luni de referinta care ne permite sa ne facem calculele pentru timpul de munca si cel liber platit. De ce sa nu pot face un act aditional la cim? De ce e nul, cata vreme eu ii platesc ore in avans si ii cer sa ma rasplateasca ulterior cand depaseste orele normale de lucru? Doar nu renunta la drepturile lui!! Si in plus pot sa dau o decizie prin care sa completez regulamentul intern cu acest gen de absente nemotivate....

Multumesc maxxim pentru raspunsuri, pentru rabdarea de a-mi citi mesajele si de a-mi asculta strigatul de ajutor, si apreciez ca incerci sa ma ajuti.

maxxim

Post by maxxim » 28 Mar 2009, 13:00

hmmm... cum sa platesti ore in avans cand prin contract te-ai angajat sa asiguri lunar un salariu pentru care angajatul sa presteze munca conform normei din cim? Nu e vina lui ca e criza si ca tu nu poti asigura norma completa. Nu uita nici ratiunea dreptului muncii - protectia salariatului! tocmai din cauza relatiei de subordonare pe care o are fara de angajator. Criza nu poate justifica o astfel de renuntare a angajatului la drepturile pe care le are -de asta exista si prevederea din art. 38 - pt ca angajatorul prin pozitia pe care o are poate impune salariatului sa faca astfel de renuntari !!!!!! prevederile din codul muncii vin sa protejeze salariatul in astfel de momente :razz:
Solutii is cateva dar nu le agreez pe toate! Somajul da ... desi nu-s sindicalist nu agreez solutiile de genul concediul fara plata la "sugestia" angajatorului sau micsorarea normei cu micsorarea proportionala a salariului pentru ca aceste ultime 2 solutii afecteaza stagiul de cotizare.
Cat priveste disponibilizarile si somajul tehnic sunt solutii la care au apelat foarte multe firme mari in perioada asta de criza!

si ma omori cu decizia pe care vrei s-o dai care sa completeze ROI cat priveste absentele nemotivate. Ce e ROI? stii cum se poate modifica si ce valoare au deciziile care afecteaza drepturile salariatului? decizia este un act unilateral al angajatorului! sorry dar cred ca ai nevoie de o intreaga teorie a dreptului muncii si ....!

maxxim

Post by maxxim » 02 Apr 2009, 10:31

:razz: poate te ajuta Ordonanţă de urgenţă nr. 28/2009 privind reglementarea unor măsuri de protecţie socială

Publicata in MOF nr. 186 - 25/03/2009

Post Reply