Ce inseamna intervenient?

Discutii privind Dreptul Penal
dannNy

Ce inseamna intervenient?

Post by dannNy » 24 Mar 2009, 21:13

Am primit o citatie pentru a ma prezenta in calitate de INTERVENIENT in procesul in care o domnisoara este PETENT. Va rog sa ma lamuriti si pe mine ce inseamna acesti doi termeni.

Mai precis, am fost implicat intr-o tamponare (accident rutier fara vatamari de persoane), in urma careia domnisoara care nu mi-a acordat prioritate a ramas fara permis pentru 60 zile, iar eu m-am ales cu masina avariata.

scar

Post by scar » 25 Mar 2009, 18:16

Buna ziua!

Trebuie sa va uitati pe citatie si sa ne spuneti care este obiectul procesului, sectia instantei (daca este cumva un proces civil).

paisie

Post by paisie » 25 Mar 2009, 18:33

e clar un proces civil, probabil persoana"vinovata" de accident a contestat procesul verbal de constatare a contraventiei, moment din care sunteti introdus automat in proces in calitate de intervenient fortat alaturi de firmele de asigurari.

scar

Post by scar » 25 Mar 2009, 20:18

Am inteles. E corect.
Dar, totusi este vorba despre un contencios contraventional, care se judeca lde catre un complet civil.

dannNy

totusi

Post by dannNy » 25 Mar 2009, 21:32

nu inteleg care este situatia mea in momentul de fata. eu sunt chemat ca "martor" sau e vorba de altceva? ce reprezinta calitatea de "petent"? este cumva un fel de reclamant si eu reclamat. considera ca nu a gresit. nu stiu ce se urmareste in aceasta problema.
poate pentru multi (daca nu pentru toti) dintre dumneavoastra sunt niste termeni care deja v-au intrat in reflex, dar pentru mine, care nu am nicio legatura cu dreptul, de niciun fel; fie el penal, civil sau ce forme mai sunt, sunt termeni noi. ma simt ca un copil care bea pentru prima data apa si mama sa ii tot repeta "apa" iar el nu intelege despre ce e vorba.
va rog frumos sa ma lamuriti care este scopul chemarii mele.

multumesc

observer

Post by observer » 25 Mar 2009, 22:03

Domnisoara a contestat procesul verbal in instanta. Fie nu este de acord cu amenda, cu masura suspendarii permisului sau fie nu este de acord ca ea a fost vinovata de producerea accidentului, fie pur si simplu vrea sa mai conduca un pic.

Petent = persoana care contesta procesul verbal.

In mod normal , procesul se judeca in contradictoriu cu IPJ, dar fiindca masina dumneavoastra a fost avariata in accident, iar daca in urma probelor instanta constata ca domnisoara nu a fost vinovata nu veti mai putea beneficia de asigurarea ei.

Situatie in care era musai ca procesul sa se desfasoare si in contradictoriu cu dumneavoastra, pentru a putea face apararile de rigoare.

Din acest motiv ati fost introdus in cauza ca INTEREVENIENT

INTERVENIENT = persoana care intervine in proces pentru a-si apara un drept propriu sau pentru a sprijini apararea altuia.

scar

Post by scar » 25 Mar 2009, 22:16

Dansul este chemat in acest proces initiat de catre petenta reclamanta impotriva IPJ, iar nu intervine din proprie initiativa. In conditiile acestea raman chemarea in judecata a altei persoane care pot pretinde aceleasi drepturi ca si reclamantul, chemare in garantie si aratarea titularului dreptului.
Trebuie oferite detalii de catre dansul din dosarul cauzei si trebuie odata ajuns in fata instantei sa solicite explicatii clare.
Daca ar fi vorba despre o interventie de genul asta, de ce nu i s a comunicat si o cerere facuta de petenta in cauza respectiva.
S ar putea la fel de bine ca grefierul care este cel care completeaza la rubrica mentiuni, sa fi facut mentiunea calitatii de intervenient la note, la mentiuni sau sa fi facut gresi citatia selectand gresit calitatea procesuala.

Cred ca poate fi vorba despre ultima varianta sau chiar o practica a acelei instante in sensul asta atat timp cat nu se spune nimic despre vreo cerere de interventie.
Ramane de clarificat de catre autorul mesajului.

dannNy

Post by dannNy » 26 Mar 2009, 16:10

partea interesanta este ca masina mea era cea de serviciu, iar compania pentru care lucrez a optat ca reparatia sa se faca pe asigurarea casco si nu folosind asigurarea obligatorie a domnisoarei. asa ca nu cred ca este vorba de un proces privind asigurarile. situatia era clara de neacordare de prioritate; eu mergand pe directia inainte pe singura banda de mers practicabila (cealalta este in permanenta ocupata de masini parcate), iar domnisoara in cauza pur si simplu nu s-a asigurat cand a iesit dintre masinile parcate.
procesul verbal a fost semnat de catre ea in prezenta mea si a agentului care s-a ocupat de caz, chiar a incercat sa scape spunand ca a fost o manevrabilitate deficitara a autoturismului, iar politistul i-a spus clar ca asa ceva se numeste de fapt neacordare de prioritate.
pe citatie nu scrie nimic mai mult decat cele prezentate in primul meu post, in afara de data si locul in care va avea loc actiunea.

dannNy

Post by dannNy » 26 Mar 2009, 16:12

iar amenda a platit-o pe loc 180 ron

serafim

Post by serafim » 26 Mar 2009, 16:30

uitate bine pe citatie....fac pariu ca esti citat ca si INTIMAT !!!
nu intervenient...pentru a fi intervenient trebuie tu sa faci aceea cerere de interventie in nume propriu sau in favoarea ei in procesul ei .

Din moment ce ea te-a tamponat instanta te-a citat la solicitarea ei sau din oficiu.

In momentul in care esti implicat intr-un accident sau tamponare si contesti procesul verbal de contraventie...instanta este obligata sa citeze si celalat sofer cat si asiguratorii ambilor soferi !!!!

Stai linistit si fa o INTAMPINARE in care povestesti ce si cum s-a intamplat, ea ca sa obtina anularea PV-ului a facut acea actiune...mai ales ca bag mana in foc ca va trebui sa sustina si un test dupa cele 60 de zile si aici e BUBA !!!

Daca reusesti sa obtii anularea PV-ului Politiei acestia sunt obligati sa restituie permisul si suma incasata ca amenda.
In caest caz singurul lucru negativ care ti se poate intampla este acela ca asiguratorul sa solicite banii de reparatii de la tine dar...observ ca nu-i cazul tau din moment ce ai facut propriile reparatii pe casco si nu pe asigurarea ei.

Vezi ce scrie in actiunea ei ...poate are pretentii si de la tine ...in sensul ca daca se anuleaza PV sa solicite de la tine banii pt. reparatia masinii ei...sl;abe sanse in instanta ...fara expertiza / dinamicii producerii accidentului dar...nu se stie niciodata !!!!

Sxcrie care-i verdictul si termenii corecti din citatie ! sa putem da raspunsuri pertinente.

dannNy

Post by dannNy » 26 Mar 2009, 16:35

va jur ca eu sunt chemat ca intervenient. iar ea apare ca petent. daca vreti fac o scanare a citatiei si o postez aici. chiar asa o sa fac, numai ca tb sa ajung acasa. deci mai tarziu o sa apara exact citatia.

scar

Post by scar » 26 Mar 2009, 18:13

Buna ziua!

Foarte bine.

Si intimat daca ar fi scris pe citatie, asta ar fi pentru ca l ar fi chemat in judecata petenta reclamanta, iar nu pentru ca ar fi hotarat instanta de judecata.
Intampinarea o depuneti cu 5 zile libere inainte de termen, adica pe numarate sa fie 7 zile. Ex. 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, cele bolduite fiind zilele libere. La dvs. ultima zi trebuie sa fie termenul de judecata, iar prima, ziua in care cel mai tarziu la ora inchiderii postei trebuie sa depuneti intampinarea cu recomandata (simpla), pastrand chitanta ca dovada a depunerii. Sau puteti pune plicul gol, ca sa complicati lucrurile si sa tergiversati judecata. :pig:

elle_cv

Post by elle_cv » 26 Mar 2009, 19:24

eu am o speta similara cu aceasta iar instanta din oficiu a introdus si cealalta parte implicata in accident in calitate de intervenient.
am inteles ca exista un ril in sensul asta, dar nu am avut inca timp sa caut......mai am pana la termen :grin:

dannNy

Post by dannNy » 26 Mar 2009, 22:05

se pare ca nu merge sau nu stiu eu sa pun imaginea.
redau textul din citatie:
eu, din bucuresti, este chemat in aceasta instanta, camera 37, complexul nr... civil, in ziua de la ora, in calitate de intervenient, in proces cu EA in calitate de petent pentru Fond - plangere contraventionala.
in caz de neprezentare a partilor, se va putea trimite un inscris, judecata urmand a se face in lipsa.

L.S. Presedinte

si cam atat.
acum spuneti-mi, va rog, in ce postura ma aflu eu si ce ar tb sa fac...

scar

Post by scar » 26 Mar 2009, 22:45

Nu aveti ce intampinare sa faceti.
Mergeti la termen si solicitati copie de pe toate inscrisurile de la dosar si cereti si cheltuieli de judecata pentru deranj.

Post Reply