NELAMURIRE ???

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
AntonCatalin

NELAMURIRE ???

Post by AntonCatalin » 15 Mar 2009, 12:42

Conform articolelor de mai jos angajatorul nu are dreptul de a trimite salariatii in CFP, deoarece aceasta hotarare se ia numai la cererea salariatului sau acordul partilor.

ART. 52
(1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa angajatorului în următoarele situaţii:
..................................
d) în cazul întreruperii temporare a activităţii, fără încetarea raportului de muncă, în special pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare;
ART. 53
(1) Pe durata întreruperii temporare a activităţii angajatorului salariaţii beneficiază de o indemnizaţie, plătită din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mică de 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat.
(2) Pe durata întreruperii temporare prevăzute la alin. (1) salariaţii se vor afla la dispoziţia angajatorului, acesta având oricând posibilitatea să dispună reînceperea activităţii.
ART. 54
Contractul individual de muncă poate fi suspendat, prin acordul părţilor, în cazul concediilor fără plată pentru studii sau pentru interese personale.
.......................................
ART. 148
(1) Pentru rezolvarea unor situaţii personale salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
(2) Durata concediului fără plată se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

As dori sa stiu la ce anume se refera ART.43 alin. (5) din contractul colectiv de munca:
ART.43
..............................
(5) In cazul in care din motive obiective este necesara reducerea sau intreruperea
temporara a activitatii, pentru maximum 15 zile pe an, cu obligativitatea reluarii ei,
unitatea, cu acordul sindicatelor, poate acorda concediu fara plata.

Aceasta acordare de concediu fara plata se face doar cu acordul salariatului?

Reprezentantul salariatilor este unul din oamenii directorului care a fost ales de el nu de catre salariati. Adica am fost obligati sa semnam pentru el. Iar noi salariatii am fost anuntati ca o sa stam in CFP de catre seful de schimb nici decum de "reprezentantul salariatilor", acesta fiind un mare prost, nu stie cum il cheama cu buletinu in mana.

Am uitat sa mentionez: s-a mai itamplat sa nu prea avem de lucru si am fost platiti cu 75% asta binenteles dupa ce am pierdut cam jumate din concediu legal. Toate astea dupa ce am vb cu directorul ca nu suntem deacord cu concediul legal si cu CFP. Atunci s-a putut acorda 75% iar acuma, ca este aceeasi situatie, nu se mai poate.

ellinia

Post by ellinia » 15 Mar 2009, 13:27

In mod normal nu se pot trimite angajatii in CFP fara acordul scris al acestora. Fara aceasta cerere nu se poate inregistra decizia la ITM.

demonica

Post by demonica » 15 Mar 2009, 18:02

Cu adica ati fost obligati sa semnati?m Cine va obligat si mai cum seama cum ati fost obligati?
Cred ca cei care nu sunt de acord cu un lucru fac opozitie, isi fac cunoscut punctul de vedere.

AntonCatalin

Post by AntonCatalin » 15 Mar 2009, 21:51

Cu acest director nu poti sa faci opozitie, toti cei care s-au opus au fost dati afara. Am avut colegi de munca doi frati care s-au opus, si au fost dati afara impreuna cu mama lor si cu sotia unuia dintre ei, acestea doua neavand nici o vina.
Si eu de unu singur nu pot face opozitie, ceilalti colegi le este frica.

Post Reply