Plata cheltuieli de judecata

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
Post Reply
alinas

Plata cheltuieli de judecata

Post by alinas » 13 Mar 2009, 23:28

Conform deciziei Curtii de Apel trebuie sa platesc cheltuieli de judecata in valoare de X lei. Deoarece nu am avut toti banii am trimis pana acum 2 transe egale din aceasta suma, prin mandat postal si mai am de platit inca 2 transe. Fostul sot a acceptat prima transa si a facut un mare scandal ca vrea toti banii o data. A doua transa a refuzat-o si mi s-au returnat ieri prin posta. Ce sa inteleg din aceasta actiune? Ca nu mai vrea nici un ban, sau ca la un moment dat v-a spune ca nu i-am dat banii respectivi? Astazi am trimis din nou banii refuzati, tot prin mandat postal.

observer

Post by observer » 14 Mar 2009, 00:12

Daca creditorul refuza primirea banilor poti sa ii consemnezi la CEC. Apoi il notifici prin executor judecatoresc iar apoi poti promova o actiune in instanta prin care aceasta va valida plata.

P.S.
Furia fostului sot este de regula direct proportionala cu durata casniciei.

alinas

Post by alinas » 14 Mar 2009, 09:41

As vrea sa stiu daca poate incepe o executare silita afirmand ca nu a primit nici un ban pana acum. Si de fapt care sunt "pasii" executarii silite? Iar trebuie sa tocesc bancile instantelor? Sau trebuie sa dovedesc ca am inceput plata in fata executorului sau?

P.S. Durata casnicie a fost de 9 luni, divortul a durat 1 an si 6 luni.
Furia este invers proportionala cu micimea umana.

liloo

Post by liloo » 14 Mar 2009, 10:56

1. Se poate incepe executarea silita indiferent de suma care a mai ramas de plata. Banuiesc ca nu ti s-a incuviintat esalonarea platii.
2. Creditorul face o cerere de executare silita...negociaza onorariul executorului...apoi se trece la executare.
3. In instatanta nu ajungi decat daca se incepe executarea si faci contestatie la executare.
Daca nu faci insa dovada achitarii integrale a debitului inainte de a se fi depus cererea de executare silita, nu ai sanse in contestatie decat pentru eventuale neregularitati in procedura de executare.
Si in acest caz, se reia insa procedura si cheltuielile pe care va trebui sa le suporti in final, vor creste.
4. Plateste cat mai repede, daca poti. Altfel ai putea avea supriza neplacuta sa te trezesti ca ai de platit in plus onorariul unui avocat si pe cel al executorului si, crede-ma, onoariile nu sunt deloc mici in procedura executionala, unde se merge practi la sigur.

alinas

Post by alinas » 14 Mar 2009, 14:55

"Banuiesc ca nu ti s-a incuviintat esalonarea platii. "

Cine anume trebuie sa incuvinteze esalonarea platii? In hotarare scrie sec: "reclamanta este obligata la plata sumei de X in favoarea paratului". Nu se mentioneaza in ce interval de timp, nici in ce mod se va face plata.

In alta ordine de idei, cand el a trebuit sa plateasca retroactiv pensia alimentara pe 10 luni, serviciul Financiar a esalonat aceasta suma in asa fel incat sa nu depaseasca 1/2 din salariul sau. Si a trecut 1 an pana a achitat catre mine, iar eu am considerat ca nu este absolut nici o problema. Si in cazul acesta tot de bani a fost vorba, de ce legea se aplica diferit, din punctul meu de vedere?

alinas

Post by alinas » 14 Mar 2009, 14:59

Si am uitat sa spun, eu am chitantele de la posta prin care dovedesc cat am platit. Poate sa-i refuze de 10 ori, eu voi dovedi ca am platit de 10 ori. Pentru ca voi trimite banii iar si iar. Este problema lui ca-i refuza. Ce dovada are el ca nu a incasat banii? V-ati mai confruntat cu aceasta situatie?

liloo

Post by liloo » 14 Mar 2009, 16:42

1. Nimeni nu este obligat sa accepte o plata partiala a datoriei. Prin urmare, daca refuza sa primeasca plati partiale, insemna ca s-a adresat deja unui executor.
2. In cazul pensiei de intretinere, executarea s-a facut prin poprire pe salariu. Nu s-a aplicat diferit legea.

alinas

Post by alinas » 15 Mar 2009, 08:32

Va multumesc pentru raspunsuri, incep sa ma luminez. Asadar, daca platesc integral inainte de a veni somatia de plata, am o sansa (poate) de a nu plati ~10% comision pentru executor. Daca somatia de plata este pe drum catre mine, am termen 30 de zile de la data primirii sa platesc, apoi va incepe sa-mi blocheze conturile (sper ca nu si pe cele ale fetitei, unde ii economisesc bani de studii). Asadar este mult mai bine sa fac pe naiba in patru si sa-i dau banii cat mai repede. Am inteles corect?

ist314

Post by ist314 » 16 Mar 2009, 21:57

De la data primirii somatiei de plata mobiliare de la executor nu ai la dispozitie 30 de zile, ci numai una singura (art. 387 C.pr.civ.). Da, ai inteles corect, aduna cat mai repede banii si plateste la ce ai fost obligata prin hotarare, ca daca ai o suma mai mare, fostul sot poate sa ceara de la executor exclusiv urmarirea imobiliara, ceea ce presupun ca nu ti-ar lipsi (prin poprire tot sume partiale ar recupera si din cele relatate de tine nu i-ar conveni).

alinas

Post by alinas » 16 Mar 2009, 22:24

Ce este aceea somatie mobiliara? Nu inteleg acesti termeni specifici profesiei dumneavoastra, asa cum nici dumneavoastra probabil nu intelegeti ce este un "query" pe o baza de date. Iar cand trebuie sa platesti bani pe care ii muncesti cu greu, unui fost sot care are suficiente relatii ca sa te hartuiasca o viata intreaga de acum inainte, si care nu merita nici un banut pe care tu l-ai dedica micutei minuni de acasa, iti cam pierzi rabdarea ratacind printre termeni absolut necunoscuti. O singura zi? Lucratoare sau sarbatoare legala? Raspunsul seamana cu textul tehnoredactat de o judecatoare de la Tribunalul Constanta care a scris" cu recurs in 0 zile de la pronuntare", poate s-o pacali proasta aceea care tine cu dintii de drepturile copilului, adica pensia alimentara. Scuze daca mi-am iesit din fire, o sa gasesc bani sa scap de necazul acesta. Dar fiecare banut muncit de mine sa dea Dumnezeu sa se intoarca la mine inzecit, intr-o zi.

ist314

Post by ist314 » 17 Mar 2009, 12:53

...somatie mobiliara, adica in caz de neplata se va trece la urmarirea bunurilor mobile ale tale. Art 411 (1) C.pr.civ. prevede cele relatate de mine, respectiv termenul de o zi de la primirea somatiei. Termenul de o zi se refera la zi libera, adica nu intra in calcul ziua cand a inceput si ziua cand s-a sfarsit termenul, conf. art 101 (1) C.pr.civ. Conf. alin. 5 al aceluiasi articol, daca termenul se sfarseste intr-o zi de sarbatoare sau cand serviciul este suspendat, acesta se va prelungi pana la sfarsitul primei zile de lucru urmatoare. Prin urmare, daca primesti somatia de ex. vineri, te prezinti sa faci plata la executor numai luni, sau daca luni ar fi zi de sarbatoare legala, numai marti, samd. Sper ca m-am facut de inteles. Si degeaba esti revoltata, din moment ce noi incercam sa te ajutam prin sfaturile exprimate. Un eventual multumesc este bine venit si nu exprimari de genul ca " Raspunsul seamana cu textul tehnoredactat de o judecatoare de la Tribunalul Constanta care a scris" cu recurs in 0 zile de la pronuntare", poate s-o pacali proasta aceea care tine cu dintii de drepturile copilului, adica pensia alimentara ". :?
Un lucru este cert: de platit vei plati, mai mult sau mai putin, depinde de tine.

alinas

Post by alinas » 17 Mar 2009, 22:41

Va multumesc pentru raspunsuri.

Post Reply