14.2. Problema prescriptibilităţii acţiunii în tăgăduirea paternităţii.
În literatura de specialitate s-au adus o serie de argumente care să justifice caracterul prescriptibil al acţiunii în tăgăduirea paternităţii, indiferent de titular . Astfel, s-a arătat că : „Starea civilă a oricărei persoane excede sferei interesului privat, iar dacă s-ar ivi suspiciuni în această privinţă, s-ar cuveni lămurite într-un timp rezonabil, pentru a nu învălui în provizorat relaţiile personale şi cele patrimoniale dependente de filiaţia prezumată” .
Totodată, în doctrină, ulterior publicării Deciziei Curţii Constituţionale nr. 349/2001 – prin care s-a admis excepţia de neconstituţionalitate a art. 54 alin. 2 C. fam. – s-a susţinut că ar fi preferabil ca, în măsura în care mama şi copilul introduc o astfel de acţiune, aceasta să fie imprescriptibilă .
Indubitabil, însă, caracterul imprescriptibil sau prescriptibil, (inclusiv durata termenului de prescripţie) reprezintă o chestiune de opţiune a legiuitorului.
Cu câteva excepţii notabile în rândul statelor membre ale Consiliului Europei, care au prevăzut caracterul imprescriptibil al acţiunii în tăgăduirea paternităţii , în majoritatea sistemelor de drept din arealul european nu s-a optat pentru o asemenea soluţie legislativă.
O concluzie care se degajă din jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului este aceea că o reglementare naţională prin care s-ar institui termene de prescripţie diferite pentru titularii acţiunii în tăgăduirea paternităţii nu este, de plano, contrară dispoziţiilor Convenţiei.
Astfel, în Cauza Rasmussen c. Danemarcei , având în vedere absenţa unui numitor comun al sistemelor juridice ale statelor contractante şi marja de apreciere de care beneficiază autorităţile naţionale, Curtea a decis că instituirea unor termene de prescripţie numai pentru soţ (în vreme ce pentru alte persoane interesate acţiunea era imprescriptibilă) se justifică prin ţeluri legitime, adică garantarea securităţii juridice şi protejarea intereselor copilului.
De asemenea, potrivit jurisprudenţei instanţei de la Strasbourg, persoanele care caută să îşi stabilească ascendenţa au un interes vital, protejat de Convenţie, de a obţine informaţii indispensabile pentru descoperirea adevărului asupra unui aspect important al identităţii lor personal. În aceeaşi hotărâre, instanţa europeană a apreciat că interesul de a avea filiaţia stabilită nu scade odată cu vârsta, ci dimpotrivă, şi că principiul securităţii raporturilor juridice nu constituie, prin el însuşi, un motiv suficient pentru a priva reclamantul de cunoaşterea propriei ascendenţe .
Dacă avem în vedere soluţiile jurisprudenţiale degajate în această materie din practica Curţii de la Strasbourg, apreciem că există argumente suficient de puternice care să pledeze pentru instituirea caracterului imprescriptibil al acţiunii în tăgăduirea paternităţii atunci când titular este copilul.
Neîndoielnic, nu doar copilul, (minor sau major, beneficiar al prezumţiei de paternitate), ci şi societatea însăşi sunt interesaţi în stabilirea paternităţii reale şi nu, cu orice preţ, a unei paternităţi create artificial.
În plus, învederăm şi faptul că, dat fiind caracterul prescriptibil al acţiunii în tăgăduirea paternităţii, pot exista situaţii în care prevederea referitoare la imprescriptibilitatea acţiunii în stabilirea paternităţii avându-l ca titular pe copil, (soluţie consacrată de alin. 4 al art. 60 C. fam., introdus prin Legea nr. 288/2007), să fie practic golită de conţinut, devenind ineficientă. Astfel, în ipoteza în care termenul de prescripţie s-a împlinit şi, din diferite motive, niciunul dintre titulari nu a promovat acţiunea în tăgăduirea paternităţii, prezumţia de paternitate se consolidează, iar copilul, având statutul de copil din căsătorie, nu are legitimare procesuală activă pentru a introduce o acţiune în stabilirea paternităţii, (în ciuda caracterului imprescriptibil al acesteia), fiind astfel în imposibilitate de a-şi stabili paternitatea reală, biologică.
Faţă de cele menţionate, apreciem că, de lege ferenda, ar trebui sa se prevadă că acţiunea în tăgăduirea paternităţii nu se prescrie în timpul vieţii copilului.
EXTRAS DE ACI
http://www.drept.unibuc.ro/Baias-Modifc ... ie2007.doc