Martor asistat? Conventia de aparare a dr omului??
Martor asistat? Conventia de aparare a dr omului??
Stiu ca martorul poate fi asistat de catre avocat. Din practica Cedo, voi stiti cumva un articol sau un caz din practica judiciara ca nu gasesc nimic
Da... chiar lucrez la un articol care probabil va vea ca titlu ”Dreptul la asistență juridică al martorului din procesul penal”, având ca principale argumente:
- dreptul la tăcere
- dreptul de a nu se autoincrimina
- dreptul la conștiință
- dreptul la liberă exprimare
- legea 51-1995
- dreptul la apărare
- reconsiderarea rolului martorului în procesul penal: martorul nu trebuie considerat un accesoriu, un obiect, în afară de dreptul la cheltuielile pe care acesta le-a făcut cu audierea sa... el nu mai are alte drepturi.
Un prieten procuror făcea mișto și zicea... mă tu de fapt vrei să reprezinți martorul
Sigur, cred că, cel puțin de principiu, posibilitatea asta trebuie exclusă. Mai spunea el că da, accept avocat al martorului, dar nu zice nimic. Nici nu îl las să pună întrebări martorului.
Personal, mă gîndesc în special la dreptul individului la conștiință, deci mă interesează în special discuția cu privire la martorul care e curat. Că dincolo, intri pe următoarea frază ”nu spun nimic, pentru că am comis o faptă, iar dacă spun, mă voi autoincrimina”. Pasul următor este începerea urmării penale și drepturile sunt cu totul altele. :) Oricum, reiau ideea martorului curat, mai ales a celui care știe ceva, dar poate îi este frică să spună, iar avocatul îl consiliază să spună cum trebuie adevărul :), inclusiv prin întrebări adresate acestuia, prin organul de rigoare.
- dreptul la tăcere
- dreptul de a nu se autoincrimina
- dreptul la conștiință
- dreptul la liberă exprimare
- legea 51-1995
- dreptul la apărare
- reconsiderarea rolului martorului în procesul penal: martorul nu trebuie considerat un accesoriu, un obiect, în afară de dreptul la cheltuielile pe care acesta le-a făcut cu audierea sa... el nu mai are alte drepturi.
Un prieten procuror făcea mișto și zicea... mă tu de fapt vrei să reprezinți martorul

Personal, mă gîndesc în special la dreptul individului la conștiință, deci mă interesează în special discuția cu privire la martorul care e curat. Că dincolo, intri pe următoarea frază ”nu spun nimic, pentru că am comis o faptă, iar dacă spun, mă voi autoincrimina”. Pasul următor este începerea urmării penale și drepturile sunt cu totul altele. :) Oricum, reiau ideea martorului curat, mai ales a celui care știe ceva, dar poate îi este frică să spună, iar avocatul îl consiliază să spună cum trebuie adevărul :), inclusiv prin întrebări adresate acestuia, prin organul de rigoare.
Eu cred ca mergi prea departe...ca sa nu spun altceva. Martorul poate sa fie asistat de avocat dar e obligat sa raspunda la toate intrebarile anchetatorului . Nu vreau sa discut contradictoriu cu tine, dar tot organul judiciar stabileste daca esti martor sau invinuit. Martor poti fi numai dupa inceperea urmaririi penale fiindca pe faza aia a actelor premergatoare, si care va dispare in timp, nu da nimeni doi bani.
Bun, să spunem că exagerez. Spune-mi tu ce drepturi are martorul în procesul penal. Că de lege lata, în afară de dreptul la nu știu ce cheltuieli de transport etc... și dreptul de a ataca dispoziția prin care nu i-au fost acordate aceste sume... nu prea are drepturi. Păi și e bine? Eu ca martor, dacă mă prezint la organul judiciar și spun că nu vreau să declar nimic, pentru că aș risca să mă autoincriminez, ce consecințe suport? Amenzi? Cred că martorului trebuie să i se garanteze anumite drepturi, chiar și cel la tăcere atunci când riscă să se autoincrimineze, și să nu mai fie considerat un obiect.
Ce inseamna dreptul la constiinta al martorului? Sa aiba optiunea de a da sau nu declaratie in functie de, sa zicem, relatia pe care o are cu invinuitul (cu care este vecin, amic etc)? Cred ca nu se ajunge nicaieri in felul asta. Sau poate nu inteleg eu cum trebuie dreptul la constiinta.
Dreptul de a nu se autoincrima functioneaza si acum, sub o alta forma. Si anume martorul NU poate fi pedepsit pentru marturie mincinoasa daca aspectele pe care le-a omis/denaturat ar fi dus la incriminarea lui. Exista decizii in acest sens.
Pe de alta parte, daca din prima zi martorul s-ar prevala de dreptul de a nu se autoincrimina, nu crezi ca ar indica anchetatorilor tocmai pista corecta in aflarea autorului faptei?
Dreptul la libera exprimare exista si acum... Bineinteles, in limita obiectului cauzei
Eu cred ca este o arma cu doua taisuri ceea ce sustii tu. Deja in practica martorii se codesc sa declare adevarul, din diferite motive. Daca le-ar fi garantat acest drept s-ar ajunge pur si simplu la blocarea justitiei.
Dreptul de a nu se autoincrima functioneaza si acum, sub o alta forma. Si anume martorul NU poate fi pedepsit pentru marturie mincinoasa daca aspectele pe care le-a omis/denaturat ar fi dus la incriminarea lui. Exista decizii in acest sens.
Pe de alta parte, daca din prima zi martorul s-ar prevala de dreptul de a nu se autoincrimina, nu crezi ca ar indica anchetatorilor tocmai pista corecta in aflarea autorului faptei?
Dreptul la libera exprimare exista si acum... Bineinteles, in limita obiectului cauzei

Eu cred ca este o arma cu doua taisuri ceea ce sustii tu. Deja in practica martorii se codesc sa declare adevarul, din diferite motive. Daca le-ar fi garantat acest drept s-ar ajunge pur si simplu la blocarea justitiei.
dreptul la conștiință = dreptul de a declara astfel cum martorul a perceput realitatea, fapta, nu cum ar vrea organul judiciar sau învinuitul/inculpatul să declare.
Pe mine mă interesează mai mult martorul ca persoană, nu pentru a masca infractori... oricât de avocat aș fi, cred în dreptate și o susțin.
Pe mine mă interesează mai mult martorul ca persoană, nu pentru a masca infractori... oricât de avocat aș fi, cred în dreptate și o susțin.
ma bag ca musca in lapte...
dar intreb si io.. protectia martorului??
adica io sa vin frumos.. sa declar tot ce stiu.. ce nu stiu.. dar cere organu
si dupa.. subit... am accident de masina
serios vorbind..se asigura vreo protectie martorului??
ca vorba lu Piorel.. mai bine sa ma invete avocatu ce sa nu spun..
dar intreb si io.. protectia martorului??
adica io sa vin frumos.. sa declar tot ce stiu.. ce nu stiu.. dar cere organu

serios vorbind..se asigura vreo protectie martorului??
ca vorba lu Piorel.. mai bine sa ma invete avocatu ce sa nu spun..

Păi știm foarte bine că adesea în practică se întâmplă ca martorul să declare ce vrea organul judiciar (caz în care tendința este de a se exagera realitatea, în sensul agravării situației învinuitului) sau ce vrea învinuitul (cel mai adesea orice altceva decât adevărul). Asistat de un avocat, nu apărător, martorul poate declara așa cum îi dictează conștiința, așa cum percepe el faptele, deci să spună adevărul, dacă este în măsură de așa ceva, sau să spună parte din adevăr, dacă doar parte din adevăr cunoaște.
Am asistat la audieri de martori făcute de ”renumiții” procurori ai Dna (pe atunci Pna), procurori profesionști, drepți, care vor adevărul... și m-am crucit de modalitatea în care se agrava situația învinuitului. Asta nu înseamnă că toți procurorii fac la fel, dar mulți fac, iar martorii declara ”cum spune procurorul/polițistul”.
Știu că este un pic cam futuristă ideea... dar nu putem să rămânem în urmă cu gândirea juridică.
Am asistat la audieri de martori făcute de ”renumiții” procurori ai Dna (pe atunci Pna), procurori profesionști, drepți, care vor adevărul... și m-am crucit de modalitatea în care se agrava situația învinuitului. Asta nu înseamnă că toți procurorii fac la fel, dar mulți fac, iar martorii declara ”cum spune procurorul/polițistul”.
Știu că este un pic cam futuristă ideea... dar nu putem să rămânem în urmă cu gândirea juridică.
Eu sunt de parere ca martorul nu are nevoie de niciun aparator. Procesul nu il priveste , declaratia lui nu este altceva decat un mijloc probatoriu si nu vad de ce nu ar afirma conform constiintei proprii. in sensul asta da si juramantul, nu?
In privinta asta, mie mi se pare ca reglementarea actuala este suficienta si corecta. Dar poate cine stie...imi mai schimb parerea in timp.
Iar procurorul , din cate stiu eu, strange probe in vederea aflarii adevarului si nu pentru a-l incrimina in mod special pe cel in cauza. Deci nu vad de ce ar influenta in vreun fel o declaratie a martorului. Si oricum, si in astflel de cazuri exista o infractiune pentru ei: Art. 266. - Arestarea nelegala si cercetarea abuziva.
Achiesez la cele spuse de Baltazar cateva postari mai sus.
In privinta asta, mie mi se pare ca reglementarea actuala este suficienta si corecta. Dar poate cine stie...imi mai schimb parerea in timp.
Iar procurorul , din cate stiu eu, strange probe in vederea aflarii adevarului si nu pentru a-l incrimina in mod special pe cel in cauza. Deci nu vad de ce ar influenta in vreun fel o declaratie a martorului. Si oricum, si in astflel de cazuri exista o infractiune pentru ei: Art. 266. - Arestarea nelegala si cercetarea abuziva.
Achiesez la cele spuse de Baltazar cateva postari mai sus.
A nu se confunda apărătorul cu avocatul! Apărător au părțile din procesul penal. Martorul nu are cum să fie parte, decât dacă e convertit de către organ. Eu vorbesc despre avocatul martorului, nu de apărătorul său, de dreptul său la asistență juridică, nu de dreptul la apărare.
Cât despre infracțiunile din codul penal despre care ai făcut vorbire, mazgalici, cred că totuși ai făcut o glumă!
Revin și întreb: care sunt drepturile martorului în procesul penal?
Cât despre infracțiunile din codul penal despre care ai făcut vorbire, mazgalici, cred că totuși ai făcut o glumă!
Revin și întreb: care sunt drepturile martorului în procesul penal?