Avocat oficiu. Inlocuirea acestuia?

Discutii privind procedura penala
Post Reply
DanyT

Avocat oficiu. Inlocuirea acestuia?

Post by DanyT » 10 Feb 2009, 15:43

In situatia in care inculpatul constata ca in rejudecarea unui dosar, i se da din oficiu acelasi avocat care l-a avut la judecarea fondului (tot din oficiu), si l-a aparat formal (de ex. acesta nu a observat ca procedura de citare cu inculpatul nu a fost legal indeplinita, dar nu a atras atentia instantei asupra acestui fapt, trecand la dezbateri) lipsind de la dosar de fond inclusiv delegatia acestuia, poate cere instantei de rejudecare inlocuirea aparatorului din oficiu ?

DanyT

Post by DanyT » 10 Feb 2009, 22:44

Ei, nu se incumeta nimeni? :grin:

serafim

Post by serafim » 10 Feb 2009, 22:48

eu zic sa-si ia un avocat si sa-l plateasca !!! in rest NO COMENT !

DanyT

Post by DanyT » 11 Feb 2009, 08:23

Pai.."in rest" ma interesa, asta cu angajarea aparatorului ales, o stiu! :grin:

Jaja

Post by Jaja » 11 Feb 2009, 13:43

bineinteles ca se poate solicita alt avocat din oficiu intrucat apararea trebuie sa fie efectiva nu formala vezi jurisprudenta CEDO etc.

insa eu nu am inteles cum faci dovada ca el l-a aparat pe X - formal de altfel - in dosar daca avocatul asta nu a avut delegatie la dosar; poate in fapt a fost lipsa de aparare...sau apare numele lui in incheiere...insa tot trebuia si delegatie.. sau poate asta e motivul rejudecarii...

Oricum poti cere si obtine inlocuirea lui intrucat o aparare deficienta echivaleaza cu lipsa de aparare; vezi decizii in acest sens pe art. 6 par. 3 lit. c din Conventie

DanyT

Post by DanyT » 11 Feb 2009, 13:49

Au fost mai multe motive de casare, printre care si asta, privind lipsa de aparare.
Da, avocatul din oficiu a fost trecut doar in sentinta, la dosar nu apare delegatia.

Multam.

piorel

Post by piorel » 15 Feb 2009, 11:16

Sigur că poate solicita ALT apărător din oficiu. Motivele nici măcar nu trebuie să le enunțe spun eu. E un drept constituțional la apărare. Dacă nu îi convine apărarea, poate cere alt apărător, fie el și din oficiu.

Baltazar

Post by Baltazar » 15 Feb 2009, 13:18

Si povestea se repeta pana cand ajunge la ultimul de pe lista, Nazat (sau Ponta, depinde cum sunt de serviciu la barou). :grin:

ignite

Post by ignite » 18 Mar 2009, 22:48

eu am citit intr o carte scrisa de NICOLAE JIDOVU (APARATORUL IN PROCESUL PENAL SAU DREPTURILE APARATORULUI...CEVA DE GENUL NU O AM LA INDEMANA)...ca in orice situatie poti solicita schimbarea avocatului din oficiu...in sensul ca ti l poti alege chiar tu...chiar daca e din oficiu. e o alegere care tine de persoana avocatului.

in rest...pe speta...se poate aplica chestia asta ... pentru ca e mai cuprinzatoare decat ipoteza data...plus argumentele aratate de voi...care sunt pertinente.

Post Reply