returnare masina leasing

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Av2009

returnare masina leasing

Post by Av2009 » 02 Feb 2009, 21:41

Buna ziua.
Am incheiat un contract de leasing, pentru o masina. Am ramas fara venituri si as vrea sa returnez masina acceptand sa pierd avansul si ratele achitate pana acum(peste 1 an). Cei de la leasing au zis ca tot raman cu datorie la ei chiar daca o returnez pentru ca valoarea masinii a scazut cu 30% dupa 1 an in plus ei nu vor putea sa o vanda din cazua crizei.
Intrebarea e chiar asa sta situatia nu pot sa scap de datoria asta chiar daca pierd tot ce am platit pana acum ?

himera

Post by himera » 02 Feb 2009, 22:38

te rog sa postezi ce este scris in cadrul contractului la capitolul incetarea contractului, sau daca exista o clauza penal, ori in ce conditii se rezilieaza contractul

Av2009

Post by Av2009 » 03 Feb 2009, 01:10

Nu e prevazuta vreo posibilitate de reziliere a contractului de catre utilizator ci doar ca in situatia nechitarii ratelor autoturismul va fi recuperat de locator Mai e o clauza in care se precizeaza, pentru aceasta situatie, ca ratele si celelalte sume datorate(asta o fi insemnand eventuale sume restante ? sau toate ratele pana la incerea contractului ?) urmeaza a fi recuperate de la utilizator. Eu nu ma pricep deloc la drept dar pentru mine masina in leasing e un bun inchiriat, nu mai platesc chiria nu mai beneficiez de el si gata.

nik

Post by nik » 06 Feb 2009, 16:44

am achizitionat o masina in leasing, am platit avans 20% din valoarea masinii.am achitat inca 2 ani ratele si acum am ajuns in imposibilitate de plata.as dori sa renunt la contract insa imi e teama sa nu raman dator sau mai stiu eu ce.uitati ce scrie in contract:
16.1. in oricare dintre cazurile de neexecutare a contractului prevazute la art.15, locatorul are dreptul:
i)sa rezilieze unilateral contractul,de plin drept,fara punere in intarziere obtinerea unei hotarari judecatoresti, si fara alta procedura sau formalitate prealabila,prin intermediul unei notificari de reziliere,cu efect incepand cu a 3-a zi de la data expedierii de catre utilizator.
ii)sa ceara restituirea autovehiculului si a tuturor documentelor,de orice natura, privitoare la autovehicul si aflate in posesia utilizatorului.utilizatorul va restitui autovehicului in cel mult 3 zile lucratoare de la data rezilierii contractului,pe cheltuiala sa,in locul precizat de locator in notificarea de reziliere.deasemenea se va proceda la verificarea starii tehnice a autovehiculului potrivit prevederilor articolului 12.2 al prezentului contract,prevederi ce se vor aplica in mod corespunzator.cu ocazia predarii va fi intocmit un proces verbal de restituire a autovehiculului.
iii)in afara restituirii autovehiculului si a ratelor de leasing scadente si neachitate, locatorul are dreptul si la daune interese conform legii care sunt egale cu cel putin retele de leasing ramase de plata si cu valoarea reziduala ramasa de achitat.
16.2. in caz de rezilierre unilaterala a contractului in conditiile prevazute la art.16.1, utilizatorul este obligat sa plateasca locatorului toate sumele prevazute de prezentul contract(inclusiv penalitatile de intarziere) datorate pana la data restituirii, predarii sau reposesiei dupa caz, aceste sume fiind considerate contravaloarea dreptului de folosinta asupra autovehiculului precum si orice alte cheltuieli antrenate de recuperarea bunului(incluzand fara a se limita la onorarii executor, onorarii avocat, onorarii societate de recuperare).
CE SA INTELEG DE AICI, CA SI IN CAZUL IN CARE NU MAI POT ACHITA AUTOTURISMUL, O SA IL PREDAU SI RAMANE SA ACHIT TOATE RATELE RAMASE, INCLUSIV VALOAREA REZIDUALA( CONFORM ART.16.1(iii), SAU CA O SA ACHIT DOAR RATELE PANA LA PREDAREA AUTOVEHICULULUI CONFORM ART 16.2?
VA MULTUMESC MULT SI ASTEPT UN RASPUNS DIN PARTEA DVS, SUNT INTR-O MARE INCURCATURA SI NU STIU CARE E SOLUTIA CEA MAI BUNA.
AM UITAT SA MENTIONEZ CA E VB DOAR DE UN AMARAT DE LOGAN PRESTIGE, PENTRU CARE AM DAT AVANS 2000 EURO, AM PLATIT INCA 2 ANI SI ACUM AS MAI AVEA DE PLATA INCA 400 MILIOANE.AM PLECAT DE LA O RATA DE 5,2 MIL SI AM AJUNS DUPA 2 ANI LA UNA DE 7,5 MIL.

nelud

Post by nelud » 13 Feb 2009, 15:03

Buna ziua,
Si eu sunt intr-o situatie asemanatoare si sunt interesat de raspunsuri de la cei ce se pricep.
Multumesc.

himera

Post by himera » 03 Mar 2009, 21:08

comunicati-mi va rog firma cu care ati inchieta contractul de leasing pentru ca am cateva cauze de acest gen si poate am deja contractele de leasing in original si pot da un raspuns mai eficient

band1tu

Re: returnare masina leasing

Post by band1tu » 16 Jun 2010, 17:38

Sunt in aceeasi situatia.
Extrasul pus si de nik este din contractul cu RCI.
Daca restitui masina care sunt riscurile?

Multumesc.

DevilMean

Post by DevilMean » 17 Jun 2010, 00:51

Mie imi pare foarte clar

16.2. in caz de reziliere unilaterala a contractului in conditiile prevazute la art.16.1, utilizatorul este obligat sa plateasca locatorului toate sumele prevazute de prezentul contract(inclusiv penalitatile de intarziere) datorate pana la data restituirii, predarii sau reposesiei dupa caz, aceste sume fiind considerate contravaloarea dreptului de folosinta asupra autovehiculului precum si orice alte cheltuieli antrenate de recuperarea bunului(incluzand fara a se limita la onorarii executor, onorarii avocat, onorarii societate de recuperare).

Adica se intelege ca daca ai cateva rate neachitate pana la termenul stabilit in contract, va trebui sa le platesti, insa nu si cele urmatoare din returnarii masinii.

Dar acum depinde si ce scrie la articolul 15.

band1tu

Post by band1tu » 17 Jun 2010, 16:39

Nu ma deranjeaza sa platesc ce e restant.
Ideea e sa nu fiu penalizat altfel.
In atasament articolele 15, 16 din ctr RCI.
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

DevilMean

Post by DevilMean » 19 Jun 2010, 07:00

Oare cat are contractul asta? 15 pagini?
Pana acum, nimic nu-mi spune ca te-ar pune sa platesti pana la ultimele rate, in afara de articolul 16.1 alin 3 care arata ca locatorul poate sa iti ceara daune interese, dar astea probabil se vor trage numai din starea masinii, in sensul ca daca e avariata, daca mai poate fi vanduta, etc..

johei

Post by johei » 19 Jun 2010, 08:00

Devil Mean, iar citesti pe diagonala... :-? :-? :-?
Vezi ce spune art 16.1 iii!!!

observer

Post by observer » 19 Jun 2010, 09:38

As zice ca e o clauza abuziva. Acuma nu sunt sigur ca daunele interese pot fi dinainte stabilite pentru ca nu se poate aprecia valoarea pejudiciului . In orice caz cred ca in instanta, pe calea unei contestatii la executare unde poti sa contesti inclusiv titlul se poate stabili ca firma de leasing nu a sferit nici un prejudiciu.

DevilMean

Post by DevilMean » 19 Jun 2010, 10:44

Ok johei.
Si ce anume am interpretat eu gresit din 16.1 (iii) ?!
Eu cred ca tipii care au redactat contractul le lipseste o doaga, le e greu sa tasteze III ?!

johei

Post by johei » 19 Jun 2010, 21:16

E o clauza normala si care e chiar fireasca. Pentru ca atunci cand se incheie un contract pe mai multi ani te obligi pe mai multi ani... Nu e asa de simplu ca un contract oarecare de inchiriere pe durata nedeterminata! Or daca una din parti nu-si respecta obligatiile contractuale, respectiv de a platii ratele de leasing pe toata durata contractuala este normal si firesc sa se acorde despagubiri... in cunatumul ratelor neplatite (ceva de genul castigul nerealizat combinat cu scaderea de valoare a masinii). Pare abuziv, insa nu e, e o clauza absolut normala in mai toate tarile europene...
Pentru cine nu crede ca e o clauza normala poate sa incerce sa o inlature... eu pana acum n-am auzit sa poata fi inlaturata!

PS Observer, prejudiciul exista. Pentur inceput clauza asta tocmai rolul asta il are sa fixeze quantumul prejudiciului inca inainte de a aparea neexecutarea obligatiilor contractuale de catre una din parti. Or partile au fost de acord cu modalitatea asta de fixare a prejudiciului.
Pe langa asta daca am luat in leasing o masina de 30.000 euro cu o rata lunara de leasing de 500 euro iar dupa ce am platit prima rata declar ca nu mai pot platii si dau masina inapoi (valoare neachitata 29.500 euro) masina resepctiva are o valoare mult sub 29.500, deoarece nu mai e masina noua ci una second hand! Probabil ca ar avea o valoare de ca. 25.000 euro. Si asta in cazul ideal in care masina gaseste un cumparator ceea ce nu e chiar firesc in ziua de azi.

DevilMean

Post by DevilMean » 20 Jun 2010, 06:53

Exact, nu degeaba firmele isi redacteaza atent contractele, iar daca le semnezi inainte de a citi e problema ta.
Normal ca acea masina nu va mai avea pretul de vanzare, dar ce se intampla in cazul in care mai sunt, 6 luni de plata si clientul se afla in pozitia de a nu mai fi capabil sa achite sumele restante? Sa scoatem din discutie faptul ca ar putea sa le achite anticipat in lunile urmatoare, sa spunem ca vine firma, ia masina, iar apoi cer daune interese mult mai mari decat valoarea sumelor ramase de achitat, mie unul nu imi pare ok treaba.

Post Reply