Trafic de influenta -persoane juridice-
Trafic de influenta -persoane juridice-
Este posibilă infracţiunea de trafic de influenţă (art. 257 Cod Penal) şi în cazul persoanelor juridice?
Am pus intrebarea pe forum din cauza unei controverse de la seminar... si eu am sustinut idea ca si pj poate comite o asemenea infr. dar seminarista a argumentat ca, oricum cel care traficeaza infuenta este tot o persoana fiz (si daca traficeaza pt pj), mai mult traficul de influenta este o actiune interumana...
Un exemplu /o speta/ puteti sa-mi dati si voi?
PERSOANA JURIDICA NU POATE COMITE ACEASTA INFRACTIUNE IN CALITATE DE AUTOR.
O persoana juridica poate, in principiu, sa comita orice infractiune, indiferent de natura acesteia, urmand a se stabili, in fiecare caz in parte, daca sunt indreptatite conditiile pentru a angaja raspunderea entitatii colective. Dar, desigur, exista anumite infractiuni care, in considerarea naturii lor, se dovedesc incompativile cu savarsirea, in calitate de autor, de catre o persoana juridica (evadare, dezertare, bigamie, infractiuni comise de catre functionari etc.). Nimic nu impiedica insa participarea unei persoane juridice, in calitate de instigator sau complice la comiterea unei asemenea fapte.
AVAND IN VEDERE CA ASTA SCRIE IN TOATE CARTILE DE DREPT PENAL SPECIAL SI MAI ALES CA AUTORII DE LA CLUJ AU SCOS O MONOGRAFIE PE RASPUNDEREA PENALA A PERSOANEI JURIDICE...MA INTREB PE CE TEMEI TE AI CONTRAZIS TU CU SEMINARISTA?
probabil, ai mers la seminar fara ca macar sa ti fi aruncat ochii pe cartea de penal special...si te ai luat cu aia in gura pe o problema de drept...despre care tu nu ai citit nimic. Foarte frumos!
si acum...faci acelasi lucru cu noi...pui o intrebare...cu un raspuns pe care til poti procura usor si singur...DOAR TREBUIE SA TE UITI LA LATURA SUBIECTIVA A TRAFICULUI DE INFLUENTA. unde anume? IN CARTEA DE DREPT PENAL SPECIAL.
foarte simplu...nu...tu...iti faci un cont pe site...iti faci un profil...iti pui o poza ... in care arati foarte bine si de mare angajament...si apoi...pui o intrebare de genul asteia...SUPERMESERIAS MAI ESTI!
kingo te rog lasa ne cu maghiara...ca noi nu o stim...nu incerca sa constrangi majoritatea cu ... minoritatea!
multumesc frumos!
cafele, cafele si clabuci
O persoana juridica poate, in principiu, sa comita orice infractiune, indiferent de natura acesteia, urmand a se stabili, in fiecare caz in parte, daca sunt indreptatite conditiile pentru a angaja raspunderea entitatii colective. Dar, desigur, exista anumite infractiuni care, in considerarea naturii lor, se dovedesc incompativile cu savarsirea, in calitate de autor, de catre o persoana juridica (evadare, dezertare, bigamie, infractiuni comise de catre functionari etc.). Nimic nu impiedica insa participarea unei persoane juridice, in calitate de instigator sau complice la comiterea unei asemenea fapte.
AVAND IN VEDERE CA ASTA SCRIE IN TOATE CARTILE DE DREPT PENAL SPECIAL SI MAI ALES CA AUTORII DE LA CLUJ AU SCOS O MONOGRAFIE PE RASPUNDEREA PENALA A PERSOANEI JURIDICE...MA INTREB PE CE TEMEI TE AI CONTRAZIS TU CU SEMINARISTA?
probabil, ai mers la seminar fara ca macar sa ti fi aruncat ochii pe cartea de penal special...si te ai luat cu aia in gura pe o problema de drept...despre care tu nu ai citit nimic. Foarte frumos!
si acum...faci acelasi lucru cu noi...pui o intrebare...cu un raspuns pe care til poti procura usor si singur...DOAR TREBUIE SA TE UITI LA LATURA SUBIECTIVA A TRAFICULUI DE INFLUENTA. unde anume? IN CARTEA DE DREPT PENAL SPECIAL.
foarte simplu...nu...tu...iti faci un cont pe site...iti faci un profil...iti pui o poza ... in care arati foarte bine si de mare angajament...si apoi...pui o intrebare de genul asteia...SUPERMESERIAS MAI ESTI!
kingo te rog lasa ne cu maghiara...ca noi nu o stim...nu incerca sa constrangi majoritatea cu ... minoritatea!
multumesc frumos!
cafele, cafele si clabuci
ai intrebat asta: "Este posibilă infracţiunea de trafic de influenţă (art. 257 Cod Penal) şi în cazul persoanelor juridice?"baranykaa wrote:Am pus intrebarea pe forum din cauza unei controverse de la seminar... si eu am sustinut idea ca si pj poate comite o asemenea infr. dar seminarista a argumentat ca, oricum cel care traficeaza infuenta este tot o persoana fiz (si daca traficeaza pt pj), mai mult traficul de influenta este o actiune interumana...
pai...ti as da un bobarnac in locul seminaristei...este o diferenta intre cel care comite infractiunea respectiva si cel care beneficiaza de acea infractiune, nu ti se pare?
cel care beneficiaza este ...cumparator de influenta.
dar noi vorbim despre faptul ca daca o persoana juridica poate fi subiect activ al infractiunii de trafic de influenta, nu?
pai, da...si ti am raspuns. Daca vrei sa intrebi altceva...intreaba...dar nu asa...ca asta nu e intrebare...nu stiu ce vrei sa intrebi, cu alte cuvinte.
Barika..
http://www.cdep.ro/proiecte/2006/000/20/4/em24.pdf
mai citeste tratatatele internationale
in speta CONVENŢIA PENALĂ PRIVIND CORUPŢIA
(Strasbourg, 27 ianuarie 1999)RATIFICATĂ DE PARLAMENTUL ROMÂNIEI PRIN LEGEA NR. 27/2002, PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 65 DIN 30/01/2002
in care iaca ce zace
Articolul 18
Răspunderea persoanelor juridice
Fiecare parte adoptă măsurile legislative şi alte măsuri care se dovedesc necesare pentru a se asigura că persoanele juridice pot fi făcute responsabile pentru infracţiunile de corupţie activă, de trafic de influenţă şi pentru spălarea banilor stabilite în virtutea prezentei Convenţii, atunci când ele sunt comise în beneficiul lor de către orice persoană fizică, care activează fie individual, fie în calitate de membru al unui organ al persoanei juridice, care exercită o funcţie de răspundere în cadrul ei, în baza:
unei puteri de reprezentare a persoanei juridice; sau
unei autorităţi pentru a lua decizii în numele persoanei juridice; sau
unei autorităţi pentru a exercita un control în cadrul persoanei juridice;
cât şi pentru participarea unei astfel de persoane fizice în calitate de complice sau de instigatoare la comiterea infracţiunilor menţionate mai sus.
Făcând abstracţie de cazurile deja prevăzute în paragraful 1, fiecare parte ia măsurile necesare pentru a se asigura că o persoană juridică poate fi trasă la răspundere atunci când lipsa de supraveghere sau de control din partea unei persoane fizice vizate în paragraful 1 a făcut posibilă comiterea infracţiunilor menţionate în paragraful 1 în contul aşa-numitei persoane juridice de către o persoană fizică aflată sub autoritatea sa.
Răspunderea persoanei juridice în virtutea paragrafului 1 şi 2 nu exclude urmăririle penale împotriva persoanelor fizice autoare, instigatoare sau complice la infracţiunile menţionate în paragraful 1.
si dupa.. Constitutia.. cu tratatele ratificate fac parte din dreptul intern si blalbla ..
http://www.cdep.ro/proiecte/2006/000/20/4/em24.pdf
mai citeste tratatatele internationale
in speta CONVENŢIA PENALĂ PRIVIND CORUPŢIA
(Strasbourg, 27 ianuarie 1999)RATIFICATĂ DE PARLAMENTUL ROMÂNIEI PRIN LEGEA NR. 27/2002, PUBLICATĂ ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 65 DIN 30/01/2002
in care iaca ce zace
Articolul 18
Răspunderea persoanelor juridice
Fiecare parte adoptă măsurile legislative şi alte măsuri care se dovedesc necesare pentru a se asigura că persoanele juridice pot fi făcute responsabile pentru infracţiunile de corupţie activă, de trafic de influenţă şi pentru spălarea banilor stabilite în virtutea prezentei Convenţii, atunci când ele sunt comise în beneficiul lor de către orice persoană fizică, care activează fie individual, fie în calitate de membru al unui organ al persoanei juridice, care exercită o funcţie de răspundere în cadrul ei, în baza:
unei puteri de reprezentare a persoanei juridice; sau
unei autorităţi pentru a lua decizii în numele persoanei juridice; sau
unei autorităţi pentru a exercita un control în cadrul persoanei juridice;
cât şi pentru participarea unei astfel de persoane fizice în calitate de complice sau de instigatoare la comiterea infracţiunilor menţionate mai sus.
Făcând abstracţie de cazurile deja prevăzute în paragraful 1, fiecare parte ia măsurile necesare pentru a se asigura că o persoană juridică poate fi trasă la răspundere atunci când lipsa de supraveghere sau de control din partea unei persoane fizice vizate în paragraful 1 a făcut posibilă comiterea infracţiunilor menţionate în paragraful 1 în contul aşa-numitei persoane juridice de către o persoană fizică aflată sub autoritatea sa.
Răspunderea persoanei juridice în virtutea paragrafului 1 şi 2 nu exclude urmăririle penale împotriva persoanelor fizice autoare, instigatoare sau complice la infracţiunile menţionate în paragraful 1.
si dupa.. Constitutia.. cu tratatele ratificate fac parte din dreptul intern si blalbla ..
IGNITE wrote:
De acord cu Ignite.
Am mai discutat pe forum, daca si la pruncucidere ar putea fi pj participant. Majoritatea, conform doctrinei au raspuns cu nu (pentru ca nici pf si nici pj nu pot fi participanti la pruncucidere, ci numai la omor, avand in vedere ca se apreciaza ca starea mamei de acolo ar fi o circumstanta personala). Eu cred ca se poate si la pruncucidere.
PS: Tres bien, Kinga.

M-am contrazis, ca asta trebuia sa facem... sa incercam sa argumentam in favoarea opiniei ca pj poate comite o asemenea infractiune.AVAND IN VEDERE CA ASTA SCRIE IN TOATE CARTILE DE DREPT PENAL SPECIAL SI MAI ALES CA AUTORII DE LA CLUJ AU SCOS O MONOGRAFIE PE RASPUNDEREA PENALA A PERSOANEI JURIDICE...MA INTREB PE CE TEMEI TE AI CONTRAZIS TU CU SEMINARISTA?
Eu m-am gandit la o speta care sa arate ca pj poate comite infractiunea:
Asociatia A -pj- avand relatii de parteneriat cu o autoritate nationala traficeaza influenta personalitatii juridice, ca asociatia B -cel care comite infr de cumpare de influenta-sa castige un grant de 10.000 ron.
Presedintele asociatiei A realizeaza traficarea de influenta, ca reprezentantul pj, dupa o hotarare a consiliului executiv al asociatiei.
Asociatia A primeste suma de 3000 de ron contra "prestatiei" in contul pj pentru folosul asociatiei.
[/b]
@ IGNITE
Am facut cont, si am pus intrebarea ca sa invat. Am citit in carte, si stiu foarte bine ce argumente are Sergiu Bogdan sau Strateanu privind raspunderea pj sau infractiunea de trafic de influenta.
Insa nu cred ca nu pot sa am o idee contrara cu ceea ce este scris in carte.
Stai linistit ca la examen stiu ce trebuie sa scriu daca primesc aceasta intrebare.
Ma intereseaza numai, ce opinie aveti voi despre aceasta problema... si cum vad nu exista o opinie unitara!!!
Am facut cont, si am pus intrebarea ca sa invat. Am citit in carte, si stiu foarte bine ce argumente are Sergiu Bogdan sau Strateanu privind raspunderea pj sau infractiunea de trafic de influenta.
Insa nu cred ca nu pot sa am o idee contrara cu ceea ce este scris in carte.
Stai linistit ca la examen stiu ce trebuie sa scriu daca primesc aceasta intrebare.
Ma intereseaza numai, ce opinie aveti voi despre aceasta problema... si cum vad nu exista o opinie unitara!!!
Marius..mariusms wrote:
PS: Tres bien, Kinga.
"te rog lasa ne cu ... EDITTTTTTTT.. franceza ...ca noi nu o stim...nu incerca sa constrangi majoritatea cu ... minoritatea! "
Merci-..Koszonom.. Multumesc.. Thank You.. Danke..Grazie..kiitos... díky... hvala ... tak ....takk ... bedankt.... dzieki ....obrigado ... gracias ....tack
eu...am spus cum este in dreptul romanesc...si cum au inteles ai nostrii sa reglementeze raspunderea penala a persoanei juridice..
acum..pe exemplu tau...ma refer la tipul care e student la Cluj...poate fi vorba despre o activitate de lobby...caz in care nu stiu daca putem avea trafic de influenta ca si tipicitate.
nu aveam eu de unde sa stiu ce ai tu in minte...in fine...la noi e cum ti am spus eu...e din carti treaba...vad ca le stii...asa ca...
acum..pe exemplu tau...ma refer la tipul care e student la Cluj...poate fi vorba despre o activitate de lobby...caz in care nu stiu daca putem avea trafic de influenta ca si tipicitate.
nu aveam eu de unde sa stiu ce ai tu in minte...in fine...la noi e cum ti am spus eu...e din carti treaba...vad ca le stii...asa ca...
kinga...ar fi bine draga daca am avea si noi o minoritate franceza ... romanii se pricep la limbi internationale...dar la noi este alta care pe Columna Traiana apare doar trecuta cu pixul...ca altfel...nu s ar fi putut, nu?
asta apropos ca incepand de la Alba incolo, daca intrebi pe cineva cat e ceasul...s ar putea sa iti spuna ca nu intelege ce spui, desi ii arati clar incheietura mainii stangi.
asa ca...nici eu nu inteleg...in cazul meu e chiar fara vina...pentru ca sunt de la sud de munti si nu am de unde sa stiu.
dar...depinde de om, pana la urma...asta e pentru fraieri...si de interes...asta este pentru smecheri.
traiasca Stefan! bunica era romanca, apropos.
asta apropos ca incepand de la Alba incolo, daca intrebi pe cineva cat e ceasul...s ar putea sa iti spuna ca nu intelege ce spui, desi ii arati clar incheietura mainii stangi.
asa ca...nici eu nu inteleg...in cazul meu e chiar fara vina...pentru ca sunt de la sud de munti si nu am de unde sa stiu.
dar...depinde de om, pana la urma...asta e pentru fraieri...si de interes...asta este pentru smecheri.
traiasca Stefan! bunica era romanca, apropos.
M-am gandit si eu ca in acest caz este greu de delimitat traficul de infl de lobby... presupun ca se apreciaza in concret...
Deci daca proiectul asoc. B nu prezinta nici o greseala majora... si era apt sa gastige grantul si fara interventia asoc. A vorbim de lobby... daca nu... atunci este trafic de influenta.
Corect?
Deci daca proiectul asoc. B nu prezinta nici o greseala majora... si era apt sa gastige grantul si fara interventia asoc. A vorbim de lobby... daca nu... atunci este trafic de influenta.
Corect?