Furt calificat

Discutii privind procedura penala
Post Reply
raoul73

Furt calificat

Post by raoul73 » 11 Jan 2009, 23:41

Buna seara.Ieri am fost la cumparaturi la un centru comercial,singur, si pe langa produsul ce l-am cumparat am sustras(furat) maii multe produse cu o valoare totala de 88,9o RON.Am fost retinut de agentii de paza,am returnat produsele sustrase si am achitat catre magazin o taxa de 150 RON (taxa daune+interese scrie pe chitanta).A fost anuntata politia care m-a ridicat si condus la sectie unde am dat o declaratie referitor la cele intamplate.La plecare mi-au spus ca voi fi cercetat penal. Mentionez ca am 35 an,casatorit+1copil minor si nu am antecedente penale.VA ROG,spuneti-mi la ce sa ma astept ?

baranykaa

Post by baranykaa » 14 Jan 2009, 22:01

este legal pretinderea respective "taxa"???

raoul73

Post by raoul73 » 15 Jan 2009, 21:02

Cred ca nu,dar este cea mai mica problema a mea acum.....Care credeti ca va fi pedeapsa ce-mi va fi aplicata ?

baranykaa

Post by baranykaa » 15 Jan 2009, 21:50

Presupun ca este un furt calificat, si nu furt in forma de baza, din cauza art. 209 alineat (1) punctul e) adica "intr-un loc public". Magazinul fiind un loc accesibil publicului in anumite imprejurari.
Dat fiind faptul ca sunt numai un student, pot sa-ti spun numai pedepsa prevazuta pentru aceasta infractiune din codul penal, adica: de la 3 ani la 15 ani.
Exista insa circumstante atenuante judiciare (art.74 cod penal):

Art. 74. - Împrejurari care pot constitui circumstante atenuante
Urmatoarele împrejurari pot fi considerate circumstante atenuante:
a) conduita buna a infractorului înainte de savârsirea infractiunii;
b) staruinta depusa de infractor pentru a înlatura rezultatul infractiunii sau a repara paguba pricinuita;
c) atitudinea infractorului dupa savârsirea infractiunii, rezultând din prezentarea sa în fata autoritatii, comportarea sincera în cursul procesului, înlesnirea descoperirii ori arestarii participantilor.
Împrejurarile enumerate în prezentul articol au caracter exemplificativ.

In cazul in care sunt retinute circumstante atenuante pedepsa principala se reduce sau se schimba.
Astfel dupa art 76 al. (1) punctul c) "când minimul special al pedepsei închisorii este de 3 ani sau mai mare, pedeapsa se coboara sub minimul special, dar nu mai jos de 3 luni"

Intrucat dupa cum ai scris, la tine se pot retine mai multe dintre circumstantele atenuante, trebuie retinut ca "retinerea in favoarea infr. a mai multor circ. atenuante nu are ca efect o pluralitate de atenuari, dar poate influenta masura pana la care se poate reduce pedeapsa.

Dupa parerea mea astfel minimul este de 3 luni, care dupa cum hotareste instanta poate fi si suspendata...

Sincer nu pot sa te ajut cu mai multe detalii... presupun ca o sa mai raspunde si alte persoane care stiu cat se da in practica judiciara pentru faptul comis.

... o idee in plus... probabil ca daca scrii in topic-ul PENAL primesti mai repede raspuns... ceea ce ai scris intra la respectivul topic... nu la proc.pen...[/i]

raoul73

Post by raoul73 » 15 Jan 2009, 22:42

Apreciez interesul aratat.Sa inteleg ca am slabe sanse sa ma aleg doar cu o amenda contaventionala ?

baranykaa

Post by baranykaa » 17 Jan 2009, 16:37

Dupa parerea mea n-ai prea multe sanse sa primesti o amenda contraventionala cel mai probabil o amenda penala (sanctiune cu caracter administrativ. art. 91). Acesta daca se considera ca fapta ta nu prezinta pericolul social al unei infractiuni (art 18n)...

Art. 18n. - Fapta care nu prezinta pericolul social al unei infractiuni.

Nu constituie infractiune fapta prevazuta de legea penala, daca prin atingerea minima adusa uneia din valorile aparate de lege si prin continutul ei concret, fiind lipsita în mod vadit de importanta, nu prezinta gradul de pericol social al unei infractiuni. La stabilirea în concret a gradului de pericol social se tine seama de modul si mijloacele de savârsire a faptei, de scopul urmarit, de împrejurarile în care fapta a fost comisa, de urmarea produsa sau care s-ar fi putut produce, precum si de persoana si conduita faptuitorului.

În cazul faptelor prevazute în prezentul articol, procurorul sau instanta aplica una din sanctiunile cu caracter administrativ prevazute în art. 91.

raoul73

Post by raoul73 » 20 Jan 2009, 23:39

Multumesc.

gabriel85

Post by gabriel85 » 22 Mar 2009, 12:28

fapta nu constituie gradul de pericol social al unei infractiuni, art 10 al. 1 lit b ind. 1 din C.proc.pen. si vei primi o sanctiune din cele prevazute la art. 91 din C. penal, Cel mai probabil amenda administrativa intre 100 lei si 1000 lei. apreciez cam 600 lei..vei scos de sub urmarirea penala. adica fapta comisa de tine e undeva intre infractiune si contraventie, in nici un caz infractiune. nu ramane pe cazier. nu are caracterul unei amenzi penale. nu se impune plata de indata a amenzii..sau sa zic altfel consider-o ca pe o amenda la circulatie.. nNTELES?

Post Reply