Raspunderea materiala a salariatului

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
vasilov

Raspunderea materiala a salariatului

Post by vasilov » 14 Dec 2008, 20:36

[i]Prin decizie de imputare am fost obligat la plata sumei de 250.000 lei( 2 miliarde şi jumătate).Am făcut contestaţie dar unitatea a început să reţină sumele stabilite.E corect?[/i]

ioos

Post by ioos » 28 Jan 2009, 10:51

neee
conf. Art. 164. din Codul Muncii:
(1) Nici o reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Decizia de imputare nu e legala, asa ca poti sa ii dai in judecata pentru retinere abuziva din salar :grin:
...daca pe cale amiabila nu se poate !!! :razz:

kinga

Re: răspunderea materială a salariatului

Post by kinga » 28 Jan 2009, 12:55

vasilov wrote:Prin decizie de imputare am fost obligat la plata sumei de 250.000 lei( 2 miliarde şi jumătate).Am făcut contestaţie dar unitatea a început să reţină sumele stabilite.E corect?
si nu esti gestionar... si nici nu ai luat un angajament de plata... ??

PS
doar 250.000 ???
mai sa fie... faina firma.. ter sa-i lipseasca 250.000 sa vada ca ceva nu-.i in ordine.. :-D :-D :-D

aiurel

Post by aiurel » 29 Jan 2009, 15:59

Probabil ca lucreaza in sistemul bancar.

:-D :-D :-D

ioos

Post by ioos » 29 Jan 2009, 16:44

oare au un post liber ???
:-D :-D :-D

elle_cv

Post by elle_cv » 29 Jan 2009, 17:17

ce fel de decizie de imputare este?
...stiu ca sunt o serie de unitati de stat care mai pot inca emite decizii de imputare, pe care persoana le poate insa contesta in instanta

papen

Post by papen » 02 Apr 2009, 08:04

Lucrez la o firma cu capital privat si de ceva vreme sunt in conflict cu sefa de compartiment, adica nu am jucat asa cum a cantat ea.
Drept urmare ma ameninta cu oprire din salariu, pentru ca ei nu i/au iesit bine facturile. Firma este producatoatre de biciclete. Eu nu am decat contractul individual de munca, nici fisa postului si nici alt act semnat de gestiune sau ceva de genul asta. Inca de luna trecuta mi/a oprit 300 lei din salar, pe motiv ca se retine garantie materila ca lucram cu bunuri, dar nu am nici un act semnat in sensul asta si in contractul de munca nu e stipulat asa ceva, si nici ceva hartie la mana ca s/au retinut banii nu am. Ce e de facut in situatia asta? si cum ar trebui sa procedez, mai ales ca de cateva zile imi sugereaza sa imi dau demisia, ca nu vrea sa beneficiez de somaj (ca asa vrea muschiul ei)?

ioos

Post by ioos » 02 Apr 2009, 09:01

Retinerea din salar e abuziva intrucat nu se poate opera nicio retinere fara o hotarare judecatoreasca in acest sens - conf. art. 164 al. 2 din Codul Muncii.
:-?

Intrebare: retinerea de 300 RON apare pe statul de plata si/sau pe fluturasul de salar?

Nu iti dai demisia, ci ii dai in judecata pe retinere abuziva din salar si pe langa cei 300 de RON ceri si plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs conf. art. 161 al. 4 din Codul Muncii.
:grin: :grin: :grin:

papen

Post by papen » 02 Apr 2009, 13:01

Multumesc.
Retinerea celor 300 ron nu apare nici pe fluturas (nu ca as fi vazut vreunul pana acuma de 8 luni decand lucrez la ei) si nici pe un alt act

papen

Post by papen » 02 Apr 2009, 13:03

iar la statul de plata nu am acces

ioos

Post by ioos » 02 Apr 2009, 13:16

Papen - tu nu ai semnat pe nici un fluturas, stat de plata sau alt act cum ca ai primit salariul???

Daca asa e mi se pare foarte ciudat ca sa nu spun aberant, intrucat firma respectiva nu are nici un document justificativ prin care se demonstreze efectuarea platii salariului.
:?

bobcat27ad

Post by bobcat27ad » 02 Apr 2009, 15:40

papen wrote:Multumesc.
Retinerea celor 300 ron nu apare nici pe fluturas (nu ca as fi vazut vreunul pana acuma de 8 luni decand lucrez la ei) si nici pe un alt act
1.- contract individual de munca ai semnat?

2.- gestionarul are obligatia constituirii unei garantii potrivit cap.3 - Garantii, din Legea nr.22/1969 modificata si completata prin Lg.54/1994 si in baza unui contract. Daca angajatorul doreste garantie....

ioos

Post by ioos » 02 Apr 2009, 15:53

papen wrote: Eu nu am decat contractul individual de munca, nici fisa postului si nici alt act semnat de gestiune sau ceva de genul asta. Inca de luna trecuta mi/a oprit 300 lei din salar, pe motiv ca se retine garantie materila ca lucram cu bunuri, dar nu am nici un act semnat in sensul asta si in contractul de munca nu e stipulat asa ceva, si nici ceva hartie la mana ca s/au retinut banii nu am.
Miroase a retinere abuziva.

:grin:

papen

Post by papen » 02 Apr 2009, 18:22

Eu sunt angajat ca si asistent manager dar lucrez in depozit de produse finite, si figurez in potajul de la biroul pe care il vad doar de afara ca dinautru nu am nici o sansa. M/am certat cu sefa mea pe garantia pe care trebuie sa o retina din salar de 200 de lei lunar dar nu stiu pe ce baza, eu unul nu am vazut nici un act pe baza caruia imi face aceasta oprire din salar ,nu ar trebui sa fie un act facut la ITM pe baza caruia sa faca aceasta oprire?
Eu am salar fix si bani sunt virati pe card ,dar de luna asta nu o sa/i mai vireze pe card ca nu au de unde sa imi ia garantia, au dreptul sa faca asa ceva?

Luna asta trebuie sa imi retina cam 300 de lei din urma pe lunile ian. si feb. plus pe luna martie 200de lei.

Post Reply