Accident auto soldat cu decesul victimei

Discutii privind Codul Rutier, contraventii si probleme conexe, Dreptul Transporturilor, etc
Post Reply
lentzius

Accident auto soldat cu decesul victimei

Post by lentzius » 23 Nov 2008, 13:47

alutare.

Am si eu cateva intrebari, dar inainte va prezint cazul:
In 2006 fratele meu a fost victima unui accident auto. A fost accidentat pe trecerea de pietoni semnalizata prin indicator rutier.
Din pacate a murit la scurt timp la spital. Procesul cu autorul accidentului este pe rol.
Din cate am inteles cel mult poate sa primeasca 2 ani cu suspendare. Cam care ar fi articolele din lege care stipuleaza acest lucru?
Cam ce sanse sunt ca el sa primeasca pedeapsa cu inchisoarea?
Se pot cere despagubiri de la autor? Cam care ar fi cuntumul acestora?
Dar de la asigurarea RCA? Cam in ce articole se mentioneaza acest lucru? Sau unde as putea gasi informatii legat de acest lucru pentru anul 2006?
Nu vreau sa par cinic, dar trebuie sa "plateasca" intr-un fel

flavia

Post by flavia » 05 Mar 2009, 15:25

Si tatal meu a fost ucis pe trecere de pietoni de o masina la 1 octombrie 2008. Pana acum nu avem nici o veste oficiala despre ce se intampla cu dosarul nostru, desi am formulat si plangere penala. Dureaza atat de mult toate astea? Este foarte clar ce s-a intamplat, avem martori care sustin vinovatia exclusiva a soferului si totusi dureaza asa mult?Cand s-ar putea incepe procesul?
Din ce am mai citit, am avea dreptul la daune materiale si morale. Cele materiale - dovedite cu chitante, iar cele morale - imi este greu sa ma gandesc - de fapt viata tatalui meu nu o pot "pretui", dar totusi, mai ales ca am avut parte de experiente f. neplacute si total nepotrivite situatiei cu cel vinovat - o atitudine sfidatoare si absolut nici o urma de regret sau cel putin dorinta de "intelegere" - ma gandesc ca, avand in vedere ca de fapt va lua doar o condamnare cu suspendare,macar cu ceva sa plateasca pt. toata suferinta ce a produs-o -ce sume se pot cere in astfel de situatii - cel putin ca ordin de marime...
Am auzit ca modul in care judecatorii solutioneaza acest fel de cauze este functie de varsta celui decedat, de copii minori existenti etc. Desigur nu este cazul tatalui meu - care avea o varsta venerabila, dar asta sa insemne ca pe cei batrani poate sa-i ucida oricine cu masina ca doar e batran si ce sa o mai despagubeasca de exemplu pe vaduva lui - batrana si ea si bolnava??? Mi se pare cinic!
Va multumesc.

observer

Post by observer » 05 Mar 2009, 17:30

art. 178 cod penal. ucidere din culpa.
Daca acidentul a avut loc ca urmare a nerespectarii legislatiei auto pedeapsa este de la 2 la 7 ani.

Poate fi suspendata executarea daca pedeapsa aplicata este de max 4 ani.

Cuantumul loc variaza in functie de multe aspecte. iti pot spune ca am obtinut recent intr-o cauza similara 40 000 pentru sotie si 60 000 pentru fiu.
Plus daunele materiale .

Daca soferul avea asigurare RCA , asiguratorul trebuie introdus in cauza in calitate de asigurator si urmeaza a plati toate daunele mai sus in limita politei de asigurare.

Vezi Legea 136/1995.

Procesul dureaza in medie 2 ani. Depinde de foarte multi factori (expertize, contraexpertize, avocati etc.)

himera

Post by himera » 06 Mar 2009, 15:14

o sa te rog sa imi trimiti niste practica cu astfel de decizii pentru ca eu am obtinut recent pt unul 18.000 lei - fratele decedatului, iar pe mama decedatului au obligat-o sa dea o declaratie la notar ca nu are pretentii - ROMANIA!!!!!

Si mi-ar place sa le dau peste fata la judecatori cu decizii in care inculpatii sunt condamnati la sume foarte mari

giovanni

Post by giovanni » 11 Mar 2009, 20:46

himera wrote: pe mama decedatului au obligat-o sa dea o declaratie la notar ca nu are pretentii - ROMANIA!!!!!

Si mi-ar place sa le dau peste fata la judecatori cu decizii in care inculpatii sunt condamnati la sume foarte mari
Cunosc un caz in care politia a pus-o pe sotia defunctului sa scrie cu manutza ei ca renunta la atat la actiunea penala si civila. Apropo de tara in care traim.
18.000 lei e o suma infima. In calea de atac sunt mari sanse sa creasca substantial. E si pacat sa nu mergi in apel cu despagubirile, mai ales ca in penal nu se timbreaza.
Cam 50.000 lei e rezonabil. In jurul acestei sume sa da de regula. Oricum asiguratorul plateste, evident daca masina era asigurata.

himera

Post by himera » 13 Mar 2009, 16:48

este definitiva si irevocabila, in apel si recurs nu mi-au modificat despagubirile!!!!

cazanoanar

Post by cazanoanar » 22 Apr 2009, 21:38

observer wrote:art. 178 cod penal. ucidere din culpa.
Daca acidentul a avut loc ca urmare a nerespectarii legislatiei auto pedeapsa este de la 2 la 7 ani.

Poate fi suspendata executarea daca pedeapsa aplicata este de max 4 ani.

Cuantumul loc variaza in functie de multe aspecte. iti pot spune ca am obtinut recent intr-o cauza similara 40 000 pentru sotie si 60 000 pentru fiu.
Plus daunele materiale .

Daca soferul avea asigurare RCA , asiguratorul trebuie introdus in cauza in calitate de asigurator si urmeaza a plati toate daunele mai sus in limita politei de asigurare.

Vezi Legea 136/1995.

Procesul dureaza in medie 2 ani. Depinde de foarte multi factori (expertize, contraexpertize, avocati etc.)
Te rog daca poti sa ma ajuti si pe mine...Ca m cat putem obtine de la vinovat dc am fost implicata intr-un accident cu sotul si copilul.Eu si copilul avem cate 17 zile de ingrijiri medicale fiecare si sotul 70 zile de ingrijiri.In cazul nostru din fericire nu a murit nimeni...Ai avut vreun caz similar?Suma de mai sus banuiesc ca este ron nu?Si daunele materiale cat au fost?Sau asta depinde de ce documente doveditoare ai?Multumesc frumos.

observer

Post by observer » 23 Apr 2009, 19:25

Sotul poate sa obtina o suma mai mare (eu as zice 30 000-40 000 RON) iar dumneavoastra si copilul in jur de 7000-8000, cu titlu de daune morale.

Daunele materiale se dovedesc (cu chitante, martori, acte , etc. )

Sumele sunt in RON.

In plus puteti obtine sume cu titlu de prestatii perioadice egale in caz de infirmatati sau incapacitati rezultate din accident.

Post Reply