Discutii privind procedura civila
-
DanyT
Va rog, imi puteti spune dupa ce depun cererea de stramutare direct la registratura ICCJ, pana ce voi obtine o suspendare pe aceasta cerere, trebuie sa solicit ICCJ vreun certificat de grefa cum ca pe rolul acestei instante s-a depus o cerere de stramutare?
Ma gandesc ca pana la judecarea acestei cereri la ICCJ, sa incerc in dosarul a carei stramutare se cere sa invoc o exceptie a stramutarii ( vezi Tabarca Mihaela), poate tine!
Multumesc.

-
ignite
Exceptia stramutarii inseamna altceva. Trebuie sa se admita cererea de stramutare. Daca dupa ce se stramuta cauza, prima instanta, cea de la care ai solicitat tu sa se stramute cauza, continua sa judece (desi, stramutarea s a pronuntat), atunci se invoca exceptia despre care faci tu vorbire. citeste cu atentie si sigur intelegi.
Tu poti face urmatoarea chestie: sa iei un certificat de grefa si pe baza lui sa incerci sa obtii amanarea judecarii cauzei pana la solutionarea stramutarii (in provincie, mai tine chestia asta, dar in Bucuresti nu ai nici cea mai mica sansa). de asemenea, sa te rogi sa pronunte instanta suprema suspendarea. Asta e cea mai buna situatie.
Termenul la stramutare poate fi atat de indepartat, incat cauza se poate judeca intre timp si se poate pronunta o hot. Daca se intampla asta, instanta suprema va respinge cererea ta de stramutare ca fiind lipsita de obiect.
-
DanyT
Da, ai dreptate! Citisem mai demult despre aceasta exceptie dar nu mai tineam minte exact procedura!
Multumesc pt atentionare!
Si cum pot face efectiv aceasta cerere de amanare? Trebuie sa invoc la fiecare termen faptul ca am depus o cerere de stramutare la iccj si ca solicit amanarea cauzei pana la solutionarea acestei cereri?

-
ignite
mergi cu un certificat de grefa de la instanta suprema care atesta faptul introducerii cererii de stramutare si precizezi ca are terme pe data de ...
Soliciti instantei de judecata fixarea unui termen situat dupa termenul cererii de stramutare. Unii cer in practica chiar suspendarea judecarii cererii de chemare in judecata.
Dar...ti am spus...astea nu sunt niste procedee tocmai legale. In provincie, insa, in marea lor parte instantele amana cauza.
-
DanyT
Este vorba despre judecarea unui recurs civil. Eu sunt cu intimatul.
-
wittmann
IGNITE wrote:
Termenul la stramutare poate fi atat de indepartat, incat cauza se poate judeca intre timp si se poate pronunta o hot. Daca se intampla asta, instanta suprema va respinge cererea ta de stramutare ca fiind lipsita de obiect.
Eu as fi zis ca hotararea pronuntata va fi desfiintata de drept, dar in fine... poate asa e cum zici.
-
ignite
Art. 40 al. 5 Cpc aceasta instanta va fi instiintata de indata despre admiterea cererii de stramutare. In cazul in care instanta a savarsit acte de procedura sau a procedat intre timp la judecarea pricinii, actele de procedura indeplinite ULTERIOR STRAMUTARII si hotararea pronuntata sunt desfiintate de drept prin efectul admiterii cererii de stramutare.
-
ignite
Oricum, faptul ca termenul de solutionare a stramutarii sau de solutionare a cererii de suspendare a judecarii cauzei este de obicei mai mare decat durata necesara solutionarii unui recurs...e cam nasol...depinde peste ce judecatori dai.
Daca sunt ai naibii trebuie sa tragi de timp: ii recuzi de dimineata pana seara...invoci art. 149 C.proc.civ....ca se amana...dar e destul de aiurea sa faci asa...dar daca merita...
-
wittmann
Deci... cum e?
-
ignite
citeste primul mesaj. Am spus ca sunt doua practici si doar una mi se pare legala.
-
DanyT
IGNITE wrote:...invoci art. 149 C.proc.civ....ca se amana...
In ce sens sa invoc acest art.?
-
ignite
E o metoda de a trage de timp la nevoie. Citeste l. Practic, nu exista asemenea experti si pana se lamureste instanta...castigi timp.
-
DanyT
Stiu art., doar ca nu intelegeam in ce sens sa-l invoc!
Multumesc pt lamuriri .

-
DanyT
As mai avea o intrebare: pot formula aceasta cerere de stramutare chiar daca nu s-a fixat inca termenul de judecata pt recurs? Stiu doar ca partea a recurat-o!
Multumesc.
-
ignite
Eu unul nu am intalnit o asemenea situatie. Dar cred ca se stramuta ceva ce este in curs.