infractiune-continut constitutiv

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
sofia

infractiune-continut constitutiv

Post by sofia » 02 Dec 2004, 12:14

Am inceput sa invat si eu penal pentru un eventual examen pe posturi vacante de judecatori.
Chiar de la inceput m-am lovit de ceva ce nu prea inteleg.
In curs (cursul lui Mitrache) scrie ca timpul si locul constituie factori ai infractiunii fiind elemente care se situeaza in afara constinutului constitutiv si fac parte numai din continutul juridic.
Pana aici mi s-a parut clar, dar mai departe, cand analizeaza continutul constitutiv al infractiunii vorbeste de timp si loc ca fiind uneori cerinte esentiale atasate elementului material.
Prin urmare fac sau nu parte din continutul constitutiv?

croc

Post by croc » 02 Dec 2004, 12:19

eu am trecut prin penal pentru ex. de av.
raspund la intrebarea ta cu "nu stiu";
dar ti-am raspuns pentru a te asigura ca vei gasi nenumarate situatii de acest gen; eu le-am luat ca atare, mai ales ca ma presa timpul;

fira

Post by fira » 02 Dec 2004, 12:51

nu te crampona de chestii de genul asta pentru ca n-o sa fie subiect de examen. Mergi in principal pe cod si invata din cursuri ce este in plus. Ca de exemplu la tentativa, instigare, complicitate. Sint niste clasificari si ceva conditii care se tot dau.

elis

Post by elis » 02 Dec 2004, 15:21

Conditiile referitoare la loc si timp pot fi esentiale (atasate elementului material), caz in care daca nu sunt indeplinite nu exista infractiunea respectiva in configuratia sa tip. In acest conditiile referitoare la loc si timp caz fac parte din continutul constitutiv al infractiunii (sunt elemente constitutive)
Pot fi insa si elemente circumstantiale, iar daca lipsesc nu exista varianta agravata sau calificata dar existenta variantei tip nu este afectata de neindeplinirea acestor cerinte.

virtual

Post by virtual » 03 Dec 2004, 14:24

Corect again Ellis.
Ca sa fiu mai explicit decat tine.
Defetismul - doar in timp de razboi, deci timpul este element constitutiv.

Furtul in timpul noptii - timpul ca circumstanta agravanta.

norocel

Post by norocel » 04 Dec 2004, 11:49

Despre aceeasi problema, dar privita din alt punct de vedere, s-au purtat discutii aprinse pe topicul lui Cardozzo-infractiunea continuata.

Post Reply