Prioritate controversata.

Discutii privind Contenciosul Administrativ
Post Reply
Melinda

Prioritate controversata.

Post by Melinda » 03 Nov 2008, 12:01

Un conducator auto ajungand intr-o intersectie dirijata (de indicatoare), "avand indicatorul STOP", intra cu 1/2 m. pe carosabilul intersectat, moment in care din partea dreapta vine un alt autoturism al caui sofer se sperie de o eventuala coliziune, asfel el se urca si loveste bordura din partea dreapta a strazii (rezultand avarii minore) Tamponarea dintre cele doua autovehicule nu s-a produs.

Agentul constatator incadreaza asfel: Art.57 al.1 si art.100 al. 3 lit. a) din OUG 195/2002.

Art. 57 al. 1 "La intersectiile cu circulatie nedirijata, conducatorul de vehicule este obligat sa cedeze trcerea tuturor vehiculelor care vin din partea dreapta.

Art.100 al.3 lit. a) (3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a II-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii exercitarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile savârsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:
c) neacordarea prioritatii de trecere vehiculelor care au acest drept;

Consider ca incadrerea corecta trebuia facuta astfel:
Art.57 al. 2 La intersectiile cu circulatie dirijata prin indicatoare, ...
Art. 101 al.(3) Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda prevazuta în clasa a III-a de sanctiuni si cu aplicarea sanctiunii contraventionale complementare a suspendarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 60 de zile savârsirea de catre conducatorul de autovehicul sau tramvai a urmatoarelor fapte:
a) nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale;

Ce parere aveti sunt sanse de anulare ? pt. ca agentul a gresit indicarea intersectiei, in loc de dirijat, stabileste ca este nedirijat, cu toate ca specifica in p-v "avand indicatorul STOP, patrunde in intersectie".(scris cu litere mari) :lol:

In al doilea rand, fata de situatia de fapt (s-au produs avarii) trebuia sa i se aplice contravenientului o sanctiune mai mare (cea prev. de art.101).
Daca petentul invoca acesta eroare, instanta poate sa-l incadreze corect si sa-i aplice o sanctiune mai mare ? :mask:

aiurel

Post by aiurel » 03 Nov 2008, 16:19

Cine este contravenientul!?!?!?!

De ce a fost nevoie de proces verbal?

Din cate imi aduc aminte, atunci cand intalnesti indicatorul "STOP" este obligat sa opresti inainte de intrarea in intersectie, intr-un loc cu vizibilitate, deci e posibil ca parcurgerea celor 50 cm sa fie necesara pentru a ajunge in locul cu vizibilitate.

paisie

Post by paisie » 04 Nov 2008, 23:50

vezi anghel vs Romania, contraventionalul e asimilat penalului, deci nu iti poti inrautati situatia in propria cale de atac, dar asta e o situatie in care procesul verbal ar merge lejer anulat, dar acum depide de multi factori :cafea:

Melinda

Post by Melinda » 05 Nov 2008, 23:16

aiurel,
Contravenientul este un sofer profesionist care a condus un autovehicul de mare tonaj, cred ca a avut vizibilitate... stand la inaltime in cabina.

Soferul care si-a avariat masina a insistat sa meara impreuna la politie, el a avut nevoie de reparatii prin asigurarea obligatorie.

In urma luarii declaratiilor, contravenietul sustine ca a intrat in intersectie pe prima banda (sens - de la stanga la dreapta), insa celalalt sofer (martorul) sustine ca a intrat si pe banda lui (sens - din dreapta spre stanga).

paisie,
si eu sunt de parere ca petentul nu isi poate inrautati situatia in propria cale de atac mai ales ca se afla in recurs. Regula fiind acesi si in civil art.315 al.4 raportat la art.296 C.pr.civ.

Melinda

Post by Melinda » 19 Apr 2009, 15:49

Cauza este in rejudecare la acelasi judecator pe motivul ca nu si-a menifestat rolul activ.

Instanta din oficiu a citat asiguratorul si martorul asistaent, care este persoana pagubita. Asiguratorul intamplator este o societate straina cu sediul in strainatate, iar instanta obliga petentul sa traduca toate actele pt. asigurator.

Ati mai intalnit o situatie similara ?

Poate fi obligat petentul sa suporte aceste cheltuieli ?

Explicatii - nimeni nu contesta daunele, petentul a facut o simpla plangere impotriva amenzii din procesului-verbal dat de IJP.

paisie

Post by paisie » 19 Apr 2009, 20:18

ia nu tradu nimik sa vedem ce sanctiune iti va aplica instanta :D o suspendare ceva??? Pe mine m-a pus sa fac citarea intervenientului fortat prin publicitate :razz: si bineinteles ca nu am facut nimik :evil:

Melinda

Post by Melinda » 19 Apr 2009, 23:08

Bineanteles ca nu am de gand sa traduc actele, petentul meu are o "situatie financiara precara"

Si eu ma gandesc la efectul scontat - si mizez pe o suspendare, daca nu se admite pana atuci incompatibilitatea sau abtinerea.

Nu imi dau seama in ce calitate il citeaza pe asigurator in proces, iar pe martorul asistent presupun ca in calitate de martor. Oricum acest rol activ exagerat cred ca incalca pincipiul disponibilitatii in cauza de fata.

Conform art.142 C.pr.civ." Daca partea sau martorul nu cunoaste limba romana, se va folosi un traducator autorizat..."
Textul nu mentioneaza cine suporta cheltuielile, :grin: se subantelege, cine solicita.

Cauza ta cum s-a finalizat ?

paisie

Post by paisie » 20 Apr 2009, 08:59

la mine o dispus instanta afisarea la usa instantei si a consiliului local cauza e inca pe rol, are un an :D

asiguratorul e ca intervenient fortat, martorul asistent de la tine din pv e de fap cel care a suferit pagubele accidentului deci si el e tot intervenient fortat, iar faptul ca a semnat pagubitul ca martor asistent cred ca e un motiv de nulitate a pv dar acum depinde peste ce jude dai :razz:

ursu

Post by ursu » 20 Apr 2009, 11:17

Melinda wrote:Nu imi dau seama in ce calitate il citeaza pe asigurator in proces, iar pe martorul asistent presupun ca in calitate de martor. Oricum acest rol activ exagerat cred ca incalca pincipiul disponibilitatii in cauza de fata.
Potrivit prev.art.119 din OUG nr.195/2002, este obligatorie citarea in cauza a asiguratorului de raspundere civila obligatorie la care petentul avea polita de asigurare la data evenimentului rutier.
Calitatea asiguratorului in judecarea acestei plangeri contraventionale va fi de garant - asigurator.

Melinda

Post by Melinda » 21 Apr 2009, 16:37

Va multumesc pt. raspunsuri, iar am invatat ceva de la voi.
:cafea: :cafea:

Post Reply