Am citit prevederile institutiei popririi din CPC, legea bancara si statutul executorilor bancari, insa tot am cateva nelamuriri. De aceea am deschis acest topic in speranta ca ma veti ajuta. Despre ce este vorba:
Am primit o adresa in partea unei Institutii de credit nebancare prin care ni se solicita sa viram intr-un cont indicat de ei 1/3 de drepturile salariale ale unui angajat care nu si-a mai platit ratele de vreo 3 luni. Adresa a venit insotita de o copie de pe contractul de credit precum si de un angajament semnat de debitor. Atat in cuprinsul contractului cat si prin angajament , debitorul este de acord ca sa-i fie cedate drepturile salariale pana la indestularea creantei, in cazul ca va fi necesar. Si iata ca este necesar... Acum eu o sa-mi expun dilemele sub forma de intrebari.
1) Daca este institutie financiara NEBANCARA, activitatea ei este reglementata tot de legea 58/1998?
2) Daca activitatea ei nu este reglementata de Lg 58/1998, atunci este imperativ ca sa apeleze la un executor judecatoresc pentru a infiinta poprirea, nu?
3) Faptul ca prin contract si angajament debitorul consimte sa i se retina din salariu daca va fi cazul, poate eluda dispozitiile legale de punere in executare prin executor bancar sau judecatoresc?
4) In CPC se precizeaza ca pentru a infiinta poprirea eu trebuie sa primesc si o copie CERTIFICATA de pe titlul executoriu, ori ei au trimis doar un fax cu o copie semnata de director si debitor... Ce se intelege prin CERTIFICATA? Notar?
5) Daca activitatea acestei institutii este reglementata de legea bancara atunci este imperativ sa puna in executare prin executor bancar, nu? Sunt eu obligat sa infiintez poprirea ca urmare a unei simple adrese insotite de titlu executoriu din partea unei institutii bancare sau nebancare, fara concursul executorului bancar sau judecatoresc?
P.S - Sunt presat de timp cu privire la aceasta speta si de asta am apelat la voi.
Multumesc!
Despre poprire!
Consider ca au vrut sa va sperie. Actele incheiate de tertti nu-ti sunt opozabile. Iar tu nu te-ai obligat sa retii din salar, nu? Pana primesti o adresa de infiintare a popririi in procedura legala, nu -i nevoie sa dai curs nortificarii. Atentie, s-ar putea ca angajatul tau sa te traga la raspundere daca -i faci retineri din salar fara sa-ti dea TIE consimtamantul!!!
1) Daca institutia mea cand a eliberat adeverinta de venit pt x-ulescu s-a obligat sa-i retina din salar la solicitarea creditorului, are temei legal sa o faca? Nu eludeaza dispozitiile legale referitoare la poprire?
2)Daca X-ulescu s-a obligat in scris fara de creditor sa-i fie poprit salariul la angajator daca va fi cazul, totusi, nu echivaleaza cu un consimtamant fata de angajator?
Merci beaucoup!
2)Daca X-ulescu s-a obligat in scris fara de creditor sa-i fie poprit salariul la angajator daca va fi cazul, totusi, nu echivaleaza cu un consimtamant fata de angajator?
Merci beaucoup!