Certificat de Urbanism si Autorizatie de Constructie

Discutii privind Contenciosul Administrativ
aetius

Certificat de Urbanism si Autorizatie de Constructie

Post by aetius » 01 Dec 2004, 18:09

Acum aproape un an de zile am depus o cerere la primaria de sector in vederea efectuarii unor modificari in apartament printre care si extinderea bucatariei in logie ceea ce presupune, in mod logic, ca aceasta [adica logia ;)] sa fie inchisa - lucru facut deja de fostul propritar cu mult inainte.

Toate bune si frumoase... m-am inarmat cu rabdare si am purces la obtinerea autorizatiei:
... gasit arhitect... facut planuri... gasit inginer constructor... facut proiect... gasit constructor al imobilului... gasit planuri si proiect initiale... obtinut avize... cheltuit bani... pierdut timp... facut draci :x ... etc. ... dosar nbetonn. ... in sfarsit OBTINUT CERTIFICAT DE URBANISM de la primarie :D !!!

Si acum a inceput cu adevarat mancatoria de nervi :twisted: :
In Certificatul de Urbanism apare o precizare prin care, pentru a obtine Autorizatia de Constructie [inclusiv pentru inchiderea logiei!], mi se solicita ACORDUL TUTUROR[!] MEMBRILOR ASOCIATIEI DE PROPRIETARI pentru - citez aproximativ - "modificarea fatadei imobilului" :? !
Avand in vedere ca acordul asociatiei, semnat de presedinte si autentificat la notariat nu mi-a fost acceptat de primarie, a inceput campania de colectare a semnaturilor de la toti [!] locatarii:
... vorbit presedinte... facut lista... pandit locatari... explicat problema... obtinut niste semnaturi... fugarit locatari... mai obtinut niste semnaturi... pierdut timp... facut draci :x ... apelat la presedinte... mai obtinut niste semnaturi... ajuns la momentul de fata cu o lista din care imi lipsesc vreo 10 semnaturi [din 49 si ceva] pentru ca stimabilii [ :evil: ] NU AU VRUT SUB NICI O FORMA SA-SI DEA ACORDUL, BA CHIAR UNUL [ :twisted: ] A SCRIS IN TABEL CA - CITEZ EXACT - "NU" SI A SEMNAT!!!

Dead line... stupoare 8O ... furie :cry: ... calmare 8) ... luat inimann dinti si dus la primarie unde... arhitectul sef mi-a explicat ca mi-ar da Avizul de Contructie daca as avea toate semnaturile, dar asa e imposibil si tot ce ar putea face ar fi sa-mi dea aviz pentru celelalte modificari ceea ce inseamna alt plan, alt proiect, alte avize, alt Certificat de Urbanism adica... alti bani... alt timp pierdut... alti draci :x s.a.m.d. ...

Intrebarea mea acum este daca stie cineva ce as mai putea face in situatia asta?!?
Si mai concret, exista posibilitatea sa obtin o hotarare judecatoreasca prin care sa se ateste ca logia era deja inchisa cand am cumparat apartamentul si care sa tina loc de acord al membrilor asociatiei?!?

Thx

croc

Post by croc » 01 Dec 2004, 19:11

:lol:
logia mea este deja inchisa de fostul proprietar si NICIODATA nu voi dori sa modific ceva; :lol:
nu cred ca merge cu instanta pentru ca era inchisa fara efectuarea formelor legale iar instanta nu poate sa confirme o ilegalitate;
poti cred sa-i sperii pe vecini (daca au logiile inchise) ca le trimiti control de la primarie si ca vor plati amenda sau ca vor fi nevoiti sa-si scoata autorizatie si sa-ti ceara acordul :twisted: ;
poate ar merge o plangere pntru exercitarea abuziva a dreptului de a fi/nu de acord cu inchiderea logiei tale;
ma gandesc eu;

marriadellia

Post by marriadellia » 02 Dec 2004, 08:57

Din moment ce lucrarea de inchidere a logiei era deja efectuata, de ce proiectantul care ti-a facut proiectul a inclus-o in proiect? Pentru intrare in legalitate? Este adevarat ca daca in Certificatul de urbanism iti cere acordul notarial al coproprietarilor trebuie sa-l faci, dar n-am inteles de ce iti cere de la toata asociatia de proprietari, logic ar fi sa obtii semnaturile doar de la cei de pe scara ta si acordul comitetului de conducere al asociatiei. Parearea mea este ca trebuie sa modifici proiectul si sa stipulezi in el doar lucrarile pe care le vei face, tu de fapt ai cumparat apartamentul cu logia inchisa, deci nu vei fi tras la raspundere pentru faptul ca logia a fost inchisa fara forme legale. De cat timp logia este inchisa? Daca au trecut 2 ani, atunci nimeni nu va putea aplica nici o sanctiune. Si ar mai fi un sfat, du-te la Inspectoratul in Constructii din localitate si vezi ce spun. Stiu... alti nervi... alti bani...timp pierdut..., dar e singura solutie din pacate :cry:

dinubocos

Post by dinubocos » 02 Dec 2004, 11:38

Poti sa obti acordul vecinilor recalcitranti pe cale judecatoreasca. Intr-un caz similar am mers pe idee de abuz in exercitarea dreptului si am avut castig de cauza. Daca vecinii nu pot motiva temeinic refuzul lor instanta iti va da dreptate.

sofia

Post by sofia » 02 Dec 2004, 11:47

dinubocos wrote:Poti sa obti acordul vecinilor recalcitranti pe cale judecatoreasca. Intr-un caz similar am mers pe idee de abuz in exercitarea dreptului si am avut castig de cauza. Daca vecinii nu pot motiva temeinic refuzul lor instanta iti va da dreptate.
Intr-o tara in care justitia ar functiona normal, solutia ta ar fi foarte buna dar la noi un proces poate dura ani de zile.

aetius

Post by aetius » 02 Dec 2004, 12:18

marriadellia wrote:Din moment ce lucrarea de inchidere a logiei era deja efectuata, de ce proiectantul care ti-a facut proiectul a inclus-o in proiect? Pentru intrare in legalitate? [...] De cat timp logia este inchisa? Daca au trecut 2 ani, atunci nimeni nu va putea aplica nici o sanctiune. [...]
Thx

Din pacate si planurile si proiectul modificarilor au avut ca punct de plecare planurile initiale ale apartamentului, in care logia nu era inchisa... iar cand m-am apucat de treaba nici cu gandul nnam gandit ca tocmai asta ar putea fi MAREA problema...
Iar logia cred ca e inchisa de 20 de ani nu de 2... oricum eu am cumparat apartamentul acum peste 3 ani...

In alta ordine de idei, sa inteleg ca daca trece termenul de 2 ani se prescrie sanctiunea pentru orice modificari efectuate fara autorizatie?

croc

Post by croc » 02 Dec 2004, 12:20

cea mai buna solutie mi se pare aceea a lui dinubocos;

aetius

Post by aetius » 02 Dec 2004, 12:34

croc wrote::lol:
[...] poti cred sa-i sperii pe vecini (daca au logiile inchise) ca le trimiti control de la primarie si ca vor plati amenda sau ca vor fi nevoiti sa-si scoata autorizatie si sa-ti ceara acordul :twisted: ;
poate ar merge o plangere pntru exercitarea abuziva a dreptului de a fi/nu de acord cu inchiderea logiei tale;
ma gandesc eu;
dinubocos wrote:Poti sa obti acordul vecinilor recalcitranti pe cale judecatoreasca. Intr-un caz similar am mers pe idee de abuz in exercitarea dreptului si am avut castig de cauza. Daca vecinii nu pot motiva temeinic refuzul lor instanta iti va da dreptate.
:roll: thx but... cu masina ce fac?!? ca n-am garaj si... doar pentru ca nu e dacie [fara sa fie cine stie ce superlimuzina] am gasit-o zgariata in fata blocului la nici doua saptamini dupa ce am luat-o :( ...
si ma gandesc ca la cat de nbinevoitorin sunt stimabilii [:evil:] ...

marriadellia

Post by marriadellia » 02 Dec 2004, 12:38

Mi se pare totusi aberant ca acel proiectant ti-a luat banii si pentru inchiderea logiei, el trebuia sa faca antemasuratorile inainte de se apuca de proiect, ti-a stors niste banuti si ,din pacate acum te lovesti si de aceasta problema. Imi pare sincer rau, si sa stii ca acel proiectant avea cunostinta de faptul ca dupa trecerea a 2 ani, constructia intra in legalitate automat... Mergi din nou la el si spune-i sa citeasca bine L 10/95 si Legea 50/91, dupa care spune-i sa-ti refaca proiectul cu lucrarile de care ai tu nevoie!, DAR, vezi ca si pentru modificarile interioare iti trebuie acordul vecinilor si sa ai o expertiza tehnica sa arati ca nu deteriorezi structura de rezistenta si apoi poti pleca la atac fara probleme.
SUCCES :P

aetius

Post by aetius » 02 Dec 2004, 12:41

croc wrote:cea mai buna solutie mi se pare aceea a lui dinubocos;
auch 8O

:idea: ce parere aveti de o declaratie [eventual autentificata] a fostului proprietar cum ca el a inchis logia acum n ani? ar fi buna la ceva??

aetius

Post by aetius » 02 Dec 2004, 12:51

marriadellia wrote:Mi se pare totusi aberant ca acel proiectant ti-a luat banii si pentru inchiderea logiei, el trebuia sa faca antemasuratorile inainte de se apuca de proiect, ti-a stors niste banuti si ,din pacate acum te lovesti si de aceasta problema. Imi pare sincer rau, si sa stii ca acel proiectant avea cunostinta de faptul ca dupa trecerea a 2 ani, constructia intra in legalitate automat... Mergi din nou la el si spune-i sa citeasca bine L 10/95 si Legea 50/91, dupa care spune-i sa-ti refaca proiectul cu lucrarile de care ai tu nevoie!, DAR, vezi ca si pentru modificarile interioare iti trebuie acordul vecinilor si sa ai o expertiza tehnica sa arati ca nu deteriorezi structura de rezistenta si apoi poti pleca la atac fara probleme.
SUCCES :P
Acum si mie mi se pare aiurea, dan ce-a fost a fost si nu prea :wink: mai pot sa schimb...
Cat despre alte acorduri si expertize le am pe toate care mi-au fost solicitate de primarie... ba chiar expertiza e avizata si de priectantul/contructorul imobilului... dupa cum spuneam: dosar nbetonn

marriadellia

Post by marriadellia » 02 Dec 2004, 12:56

Pur si simplu te duci la proiectant ii arati gafa facuta de el, apoi ii spui ca in contul banilor dati sa -ti faca proiectul asa cum trebuie FARA LOGIE, iar daca refuza mergi la Inspectoratul in Constructii cu o sesizare prin care arati incompetenta acelui dubios proiectant. Vei vedea ca pana la urma vei reusi.

minodora

Post by minodora » 02 Dec 2004, 13:54

aetius wrote:
croc wrote:cea mai buna solutie mi se pare aceea a lui dinubocos;
auch 8O

:idea: ce parere aveti de o declaratie [eventual autentificata] a fostului proprietar cum ca el a inchis logia acum n ani? ar fi buna la ceva??

mi se pare ok. asa este prevazut si in lege: esti exonerat de raspundere daca fostul proprietar a facut modificarile sau daca au trecut 2 ani de la modificari.

croc

Post by croc » 02 Dec 2004, 14:16

eu nu stiu prea bine aceasta lege, intreb insa: daca au trecut 2 ani inseamna ca este exonerat de raspundere, asta am inteles dar inseamna si ca nu mai are nevoie de acordul vecinilor?
pe el am observat ca asta il intereseaza; cum sa obtina sau sa suplineasca acordul celor 10 vecini;
daca au trecut 2 ani nu mai are nevoie de aceste acorduri si poate sa faca presiuni la primarie sa-i dea autorizatia fara acorduri???

marriadellia

Post by marriadellia » 02 Dec 2004, 14:53

Acordul vecinilor si al Asociatiei de proprietari se cerea in cazul inchidererii logiei, dar daca face doar modificari interioare in apartament fara schimbarea destinatiei si fara a schimba structura de rezistenta atunci nu-i trebuie nici un acord.

Post Reply