Reviste de specialitate

Discutii filosofice pe teme actuale.
virtual

Reviste de specialitate

Post by virtual » 01 Dec 2004, 11:20

Sunt curios sa vad cum raspundeti la acest subiect.

Mi se pare mie sau nivelul tuturor revistelor de specialitate de la noi a scazut drastic in ultimii ani?

Ma refer in special la DREPTUL care nu inceteaza sa ma uimeasca. Nr. 11/2004 a reusit recordul sa depaseasca 300 de pag. si in marea majoritate sa nu mai zica nimic.

In nr. 10/2004 d/nul Serban Beligradeanu a anuntat largirea nr. pag. revistei si de asemenea, isi anunta regretul ca revista publica mai mult articole pe noile acte normative decat articole de sinteza, analiza etc..

Deci acum sa intelegem ca e vb de Monitorul Oficial pe intelesul tuturor sau ce?
Si cine ii obliga sa faca chiar chestia asta?

in penal si procedura penala cu exceptia lui Mateut si a doi sau trei judecatori tineri care publica mai des sincer eu nu prea am gasit mai nimic in ultimul timp.

Chestia e nasoala mai ales daca ne uitam la cum era RRD in anii 60-80, desi avea spatiul acela restrans la cateva zeci de pagini....

PSn intrebarea mea ramane valabila si pt alte reviste nu doar cantonat la Dreptul. M=am referit in special la aceasta revista fiindca ea e principala de la noi si din pacate...

pavel

Post by pavel » 01 Dec 2004, 13:07

Pe de alta parte, cred ca se simte lipsa unei reviste de drept care sa fie accesibila nu doar specialistilor, ci publicului larg, justitiabililor etc.

croc

Post by croc » 01 Dec 2004, 18:40

nu cred ca este necesara o revista pentru justitiabili sau publicul larg;
in primul rand cred ca ar falimenta foarte repede firma respectiva (cine are timp sa citeasca un domeniu atat de tehnic de dragul de a citi, iar daca ai nevoie platesti un avocat);
in al doilea rand am vazut in instanta multi autodidacti care fac deliciul salii si nervi judecatorilor; ideea e ca ei citesc un text de lege pe care-l iau ca atare si merg pana in panzele albe, neputand sa faca conexiuni, legaturi;
asa ca incearca tu sa explici unuia din asta de ce nu este asa cum a vazut el in carte, sau ca este numai o opinie restransa, sau ca practica nu e tinuta de opiniile din reviste, etc.;
eu am abonament la revista de drept comercial si de dreptul muncii; nu mi s-au parut atat de rele;
am gasit in aproape fiecare numar ceva care ma interesa;
asta nu inseamna ca nu este loc de mai bine;
rev dreptul nu prea citesc;
ce sa zic, mie revistele imi sunt utile;

dinubocos

Post by dinubocos » 01 Dec 2004, 22:25

Daca-i revista de drept atunci trebuie sa fie pentru juristi. Justitiabilul trebuie sa ceara sfatulnostru cand are probleme. Si asa sunt numeroase cazurile in care intelege lucrurile pe dos dar daca ar citi si o revista juridica dedicata lui si ar incepe sa emite judecati? Nu ar fi foarte bine.

Sunt de acord ca nivelul stiintific al acestor publicatii a scazut foarte mult. In franta de exemplu exista un comitet, o comisie care analizeza acest nivel si cenzureaza articolele mediocre. La noi criteriul principal este volumul. Daca avem 300 de pagini nu ne mai trebuie si calitate. Am avut ocazia sa citesc un presupus articol in care de fapt era reprodus in intregime un act normativ.

Pe de alta parte nu este foarte bine nici sa inventam probleme de drept doar pentru a justifica un articol. E greu de ajuns la un echilibru atat timp cat cei ce editeaza aceste reviste sunt probabil presati sau/si obsedati de problema financiara.

Nu ne ramane decat sa sortam noi, cititorii articolele valoroase pe care sa le consideram ca atare in activitatea de zi cu zi iar pe restul de genul Legea X pe intelesul tuturor sa le trecem cu vederea.

mariuca

Post by mariuca » 01 Dec 2004, 22:27

ce parere aveti de revista de drept penal?

virtual

Post by virtual » 03 Dec 2004, 14:15

Revista de Drept Penal mai e cat de cat buna. In sensul ca din cele 20 sau 30 de articole, studii, comentarii de practica etc, vreo minim 5 sunt chestii intr-adevar interesante sau lucrate bine.
Oricum si acolo este loc de mai bine, dar aceasta e specific Romaniei nu doar unei reviste.

Cat timp profesorul Antoniu mai este pe acolo, situatia mai este cat de cat. Oricum, viitorul redactor sef cred ca va fi T. Avrigeanu, care a facut scoala in Germania...asa am auzit. Asa ca poate o sa si creasca nivelul revistei....poate.

Cat despre RDC, RDP, RDPen, etc, mi se pare normal sa fie de calitate mai buna, fiindca acopera domenii stricte si nu reprezinta o varza...cam ce e acum Dreptul.

Dar e doar opinia mea.

virtual

Post by virtual » 05 Dec 2004, 01:25

revenind la problema pusa de Pavel in discutie cred ca revistele de specialitate sunt numite astfel dintr-un motiv anumen se adreseaza strict persoanelor care activeaza in aceste domenii..

Tentativele de genul Codul penal pe intelesul tuturor ale lui antoniu si danes etc mi se par penibile, si ma intreb cum de niste oameni de calibrul ala se coboara la chestii de astea...

Pentru astea exista ziarele de interes general...

dinubocos

Post by dinubocos » 05 Dec 2004, 18:28

Ar fi culmea sa avem reviste de specialitate pentru juristi si altele pentru publicul larg. Am reinventa colectia "dreptul pentru to(n)ti".

costy81gl

Post by costy81gl » 05 Dec 2004, 21:01

Interesant subiectul si chiar mai interesante sunt opiniile exprimate. Se citesc revistele de specialitate.
Lansez o provocare:
Invit pe toti cei ce considera ca au ceva de spus in legatura cu dreptul (de la problemele de filosofie a dreptului pana la cele tehnice) sa realizeze materiale in vederea publicarii acestora pe acest site. Noi ne ocupam de chestiunile tehnice, spatiu, prezentare etc. Am fi tare bucurosi daca s-ar concretiza deoarece acesta este scopul acestui site. O comunitate cu tot ce are ea nevoie.
Asteptam propuneri la adresa romeo.cosma@avocatura.com.

innuenda

Post by innuenda » 06 Dec 2004, 00:15

Referitor la topicul propus, in opinia mea lucrurile stau asa pentru ca acesta este-din pacate- nivelul de pregatire al multor profesionisti. Sunt multi care, in incercarea de a vana obtinerea unui doctorat in drept, incearca sa reinventeze dreptul si publica articole doar ca sa le treaca in CV la rubrica: publicatii, articole. Am gasit articole care nu spuneau nimic, dar absolut nimic nou, nici macar o nuanta personala nu aduceau. Am gasit si articole mai de avangarda, ca stateam pe ganduri daca sa creditez opinia, temandu-ma sa nu-mi seteze memoria o informatie care se va devedi ulterior gresita. Din acest ultim considerent prefer sa citesc articolele profesorilor. Revista de dreptul muncii e intr-adevar interesanta mai mereu.

jus2001

Post by jus2001 » 06 Dec 2004, 08:28

Fratilor cat timp in Romania au ajuns o gramada de doctori in drept, era si normal ca revistele specializate sa scada in calitate. Pai atata timp cat pentru a-ti lua doctoratul trebuie sa publici un anumit numar de pagini - nu stiu care e asta, e absolut firesc sa gasesti un loc unde sa le publici. Si oamenii au gasit.
Am vazut propunerea intemeietorului. Foarte interesanta. Eu merg mai departe si propun si un concurs. Oamenii sa trimita articole, astia de la site sa le citeasca, sa le analizeze si sa le publice pe cele care le considera de cuvinta. Iar din 3 in 3 luni sa se faca un concurs, cu cel mai bun articol. Sa voteze membrii forumului. Mi se pare foarte interesant. Despre premii nu cred ca se pune problema, dar cine stie vorbim cu aia de la Dreptul sa publice articolul in paginile lor. Ce zici mai Romcos? Iti surade ideea. Te simti bazat sa o pui in practica?

ramonn

Post by ramonn » 07 Dec 2004, 05:12

jus2001 wrote:Fratilor cat timp in Romania au ajuns o gramada de doctori in drept, era si normal ...
mi se pare colosala asertiunea lui jus ....
aici deja nu mai e vorba de calitati ci de cantitati , de spoiala ciorba melanj , you name it ... cumularzi , vorba poetului .

incepand cu modul in care se acrediteaza invatamantul superior in romania (si desi poate parea o imbecilitate , consider ca sunt inclusiv facultati finantate de la buget carora ar trebui sa le fie retrasa acreditarea/legitimitatea) si pana la cine a ajuns sa fie organul care decide asupra acreditarilor(adica cna) ce ulterior vor fi confirmate prin lege se poate constata ca e un mic haos in care cei cu adevarat pregatiti sunt in pericol . este un fel de rasturnare a sarcinii probei in care ei trebuie sa se justifice ca nu fac parte dintre cei multi , nici o prezumtie neoperand in favoarea lor .........

apoi .... "planu de bataie" al cumulardului e ca dupa ce isi ia doctoratu , mai incepe sa si "publice" . pai frati romani , la noi nici macar in materie de carti nu prea mai poti face diferenta intre postmodernism si literatura triviala daramite la periodice , ce sa te mai astepti .

in "Dreptul" fost RRD fost JN , publica diferite personaje si caricaturi pe langa veritabilii teoreticieni , sau practicieni care vin cu contributii . PENTRU CA , si la MAGHERU 22 ESTE O MICA OLIGARHIE , aceasta uniune a juristilor unde se cotizeaza , (nota bene) , ca sa devii membru ..... folosesc notiunea de oligarhie in sens derivat nu imi vine vrun cuvant mai bun in minte la ora asta ..... cred ca se intelege ....


este ceva comercial IAR NU academic , publica COTETZARI iar nu RASATZI s.a.m.d. sunt numai compilatii cu 600 de note de subsol si 3 randuri ale lor . mai rau unii sunt plagiatori sau papagali (in functie daca uita sau nu sa puna ghilimelele) IAR NU CREATORI DE DOCTRINA , cum au fost un DJUVARA un TOMULESCU s.a. ... astia nici nu aveau curs tiparit , opera lor e "apocrifa" , "stenografiata" de studenti .

problema care se pune in mirajul asta cu 300 de pagini este cu ce mama zmeilor poti sa mai vii nou dupa nume precum cele mentionate mai sus ? evident cu nimic . poti insa sa te ascunzi in spatele limbii de lemn "aspecte teoretice si practice" , consideratiuni in loc de consideratii , acceptiuni in loc de acceptii , acceptie in loc de sens , FETISIZARILE SCHEMELOR despre care vorbeste VOLONCIU la inceputul cursului sau , doar de dragu de a face scheme , clasificari aiurea FARA criteriu si importanta juridica a distinctiei . ACCEPTAREA , TOLERAREA in spatiul tipografic a unor rezumate de decizii , care insa figureaza in CVnurile autorilor drept activitate publicistica s.a.m.d.

altfel RDP mi se pare super in regula , aflata sub inaltul patronaj al unei scoli de admin publica de la sibiu in colaborare cu vestita scoala de administratie de la Tuebingen . Plus ca in redactie sunt nume sonore precum presedintele instantei supreme s.a. profesori notorii de la bucuresti si colaboratori notorii dela cluj (draganu,deleanu).

Articolul lui Beligradeanu din Dreptul 9/2004 mi se pare ok sub aspectul trimiterii la Maiorescu ... aia chiar am gustatno .... dreaq , tre sa se mai si demoleze .... vb lu fukuyama ....

jus2001

Post by jus2001 » 07 Dec 2004, 08:39

Frumoasa pledoarie mai Rammoane. Ai spus un lucru tare adevarat: cu ce sa mai vii nou? Asta atata timp cat te rezumi sa citesti doar doctrina romana. Cred ca trebuie sa depasim granitele si sa citim si de pe la altii.
De exemplu, eu nu am reusit sa gasesc in Bucuresti un loc cu carti de drept straine noi. Am mai prins pe la anticariat vreo 2-3 dar in rest oha. Poate ma ajuta si pe mine cineva cu un raspuns. Desi nu cred sa existe. Dar in continuare mi se pare interesanta ideea cu publicarea articolelor. Dar sa nu fie copiate, updatate, inspirate de la altii. Avem nevoie de un aer proaspat in literatura juridica romana. Asa e, V. Stoica a venit cu o carte mult diferita fata de ce e pe piata. Cinste lui si abia astept volumul 2. Mi se pare buna si cartea de drept comercial a S. Angheni. Dar asta ca manual.

virtual

Post by virtual » 16 Dec 2004, 01:16

Jus, Innuenda, Rammon avetzi cu totii dreptate!

Intreg sistemul e gresit la noi. Pai iti trebuie 10 articole pentru lector, 20 pentru conf, etc..
pai la cantitatea asta de materiale necesare va dati seama ca apare maculatura doar!

Nici ideea adminului nu mi se pare ok. pai cine publica presupun ca tre sa faca fata Legii 8 si cam greu faza cu site-ul, pentru ca nu exista contract, etc...

Plus de asta, ca daca tot scrii ceva bun macar publici in ceva revista pe care Tu o consideri macar ok.

Dar Romcos, e un inceput.

virtual

Post by virtual » 16 Dec 2004, 01:20

pentru Jus...spune-mi ce cauti in germana, engleza, franceza sau italian si poate o sa te ajut...
in ordinea limbii enumerate is sansele de a gasi ceva ...

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests