masura obligarii de a nu parasi localitatea

Discutii privind procedura penala
Post Reply
TheRogue

masura obligarii de a nu parasi localitatea

Post by TheRogue » 17 Oct 2008, 11:36

am si eu mai multe rugaminti, daca ma poate ajuta cineva

deci este relativ simplu, de 1 an si 3 luni mi se tot prelungeste aceasta masura. Aceasta ordonanta se prejungeste fara a se aduce nimica nou in act, de atata timp acest act este facut cu copy/paste schimbandu-se numai data.
De asemenea vreau sa mentionez ca in decursul acestei perioade nu s-au facut decat 3 acte procedurale care necesitau prezenta mea( perchezitia informatica, care s-a facut in vreo 3 etape, datorita unor greseli, si prezentarea rezultatelor acesteia).
O alta chestie ciudata, cel putin asa mi se pare mie, este faptul ca sunt acuzat de niste fapte care se consemneaza a fi comise in 2005 cu toate ca dosarul este din 2006, de fapt majoritatea acuzatiilor sunt din acea perioada, ca sa nu mai spun ca deja sunt acuzat in acelasi fapt, numai ca acuzatii diferite in alta tara, tot pt. acea perioada.

Deci ca sa concluzionez, as vrea sa stiu care sunt prevederile legale in privinta prelungirii acelei ordonante, si cazuri din juristprudenta in care s-a ridicat aceasta ordonanta din prisma lipsei actelor procedurale si ale oricaror proceduri ce sa necesite mentinerea acestei stari. De asemenea as vrea si un sfat in privinta strategiilor de atac.

TheRogue

Post by TheRogue » 20 Oct 2008, 10:28

nimeni?:(

mazgalici

Post by mazgalici » 20 Oct 2008, 12:54

Uite ti-am dat un copy/paste a unor dispozitii care te vor putea ajuta sa intelegi de ce , cat timp poate fi mentinuta aceasta masura si care sunt caile de atac impotriva ei. Acum problema depinde de la caz la caz si doar cu cateva informatii, date succint, e cam greu sa se pronunte cineva asupra cazului tau.
Ar fi bine sa consulti un avocat , care sa studieze in amanunt dosarul tau pentru a putea sa te sfatuiasca ce e mai bine pentru tine sa faci. E cam greu sa dai sfaturi si sa te joci cu viata cuiva prin simpla apasare a unor taste la calculator.
Oricum, dat fiind ca aceasta masura e dispusa si prelungita pe o durata atat de mare de timp, ar fi bine sa citesti teza a doua a alin 2 art 145.

Art. 145: Continutul masurii

(1) Masura obligarii de a nu parasi localitatea consta in indatorirea impusa invinuitului sau inculpatului de procuror sau de judecator, in cursul urmaririi penale, ori de instanta de judecata, in cursul judecatii, de a nu parasi localitatea in care locuieste, fara incuviintarea organului care a dispus aceasta masura. Masura poate fi luata numai daca sunt intrunite conditiile prevazute in art. 143 alin. 1.

(11) Pe durata masurii obligarii de a nu parasi localitatea, invinuitul sau inculpatul este obligat sa respecte urmatoarele obligatii:

a) sa se prezinte la organul de urmarire penala sau, dupa caz, la instanta de judecata ori de cate ori este chemat;
b) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea de organul judiciar care a dispus masura, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat;
c) sa nu isi schimbe locuinta fara incuviintarea organului judiciar care a dispus masura;
d) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte nicio categorie de arme.

(12) Organul judiciar care a dispus masura poate impune invinuitului sau inculpatului ca pe durata masurii obligarii de a nu parasi localitatea sa respecte una sau mai multe dintre urmatoarele obligatii:

a) sa poarte permanent un sistem electronic de supraveghere;
b) sa nu se deplaseze la anumite spectacole sportive ori culturale sau in orice alte locuri stabilite;
c) sa nu se apropie de persoana vatamata, membrii familiei acesteia, persoana impreuna cu care a comis fapta, martori, experti ori alte persoane, stabilite de organul judiciar, si sa nu comunice cu acestea direct sau indirect;
d) sa nu conduca niciun vehicul sau anumite vehicule stabilite;
e) sa nu se afle in locuinta persoanei vatamate;
f) sa nu exercite profesia, meseria sau sa nu desfasoare activitatea in exercitarea careia a savarsit fapta.

(2) In cursul urmaririi penale, durata masurii prevazute in alin. 1 nu poate depasi 30 de zile, afara de cazul cand ea este prelungita in conditiile legii. Masura obligarii de a nu parasi localitatea poate fi prelungita in cursul urmaririi penale, in caz de necesitate si numai motivat. Prelungirea se dispune de procurorul care efectueaza sau supravegheaza urmarirea penala, fiecare prelungire neput and sa depaseasca 30 de zile.

Dispozitiile art. 1402 se aplica in mod corespunzator. Durata maxima a masurii prevazute in alin. 1 in cursul urmaririi penale este de un an. In mod exceptional, cand pedeapsa prevazuta de lege este detentiunea pe viata sau inchisoarea de 10 ani ori mai mare, durata maxima a obligarii de a nu parasi localitatea este de 2 ani.

(21) Copia ordonantei procurorului sau, dupa caz, a incheierii judecatorului ori a instantei de judecata se comunica, in aceeasi zi, invinuitului sau inculpatului, sectiei de politie in a carei raza teritoriala locuieste acesta, jandarmeriei, politiei comunitare, organelor competente sa elibereze pasaportul, organelor de frontiera, precum si altor institutii, in vederea asigurarii respectarii obligatiilor care ii revin. Organele in drept refuza eliberarea pasaportului sau, dupa caz, ridica provizoriu pasaportul pe durata masurii.

(22) In cuprinsul ordonantei sau incheierii sunt mentionate expres obligatiile pe care invinuitul sau inculpatul trebuie sa le respecte si se atrage atentia acestuia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a masurii sau a obligatiilor care ii revin, se va lua fata de acesta masura arestarii preventive.

(23) Daca pe durata obligarii de a nu parasi localitatea au intervenit motive care justifica fie impunerea unor noi obligatii, fie inlocuirea sau incetarea celor existente, procurorul sau instanta dispune aceasta prin ordonanta sau incheiere motivata. Dispozitiile alin. 21 si alin. 22 se aplica in mod corespunzator.

(3) In caz de incalcare cu rea-credinta a masurii aplicate sau a obligatiilor, masura obligarii de a nu parasi localitatea va fi inlocuita cu masura arestarii preventive, in conditiile prevazute de lege. Organul de politie desemnat de organul judiciar care a dispus masura verifica periodic respectarea masurii si a obligatiilor de catre invinuit sau inculpat, iar in cazul in care constata incalcari ale acestora, sesizeaza de indata procurorul, in cursul urmaririi penale, sau instanta, in cursul judecatii.

Art. 1402: Plangerea impotriva ordonantei procurorului privind masurile preventive prevazute in art. 136 lit. b) si c)

(1) Impotriva ordonantei procurorului prin care se dispune luarea masurii obligarii de a nu parasi localitatea ori a masurii obligarii de a nu parasi tara, invinuitul sau inculpatul poate face plangere in termen de 3 zile de la luarea masurii, la instanta careia i-ar reveni competenta sa judece cauza in prima instanta.

(2) Plangerea se va solutiona in camera de consiliu.

(3) Citarea invinuitului sau inculpatului este obligatorie. Neprezentarea acestuia nu impiedica judecarea plangerii.

(4) Participarea procurorului la judecarea plangerii este obligatorie.

(5) Dosarul va fi inaintat instantei in termen de 24 de ore, iar pl angerea se solutioneaza in termen de 3 zile.

(6) Instanta se pronunta in aceeasi zi, prin incheiere.

(7) Cand considera ca masura preventiva este ilegala sau nu este justificata, instanta dispune revocarea ei.

8. Plangerea invinuitului sau inculpatului impotriva ordonantei procurorului, prin care s-a dispus luarea masurii preventive, nu este suspensiva de executare.

(9) Dosarul se restituie procurorului in termen de 24 de ore de la solutionarea plangerii.

Art. 141: Calea de atac impotriva incheierii pronun tate de instanta in cursul judecatii privind masurile preventive

(1) Incheierea data in prima instanta si in apel, prin care se dispune luarea unei masuri preventive, revocarea, inlocuirea sau incetarea de drept a masurii preventive, precum si impotriva incheierii prin care se dispune mentinerea arestarii preventive, poate fi atacata separat, cu recurs, de procuror sau de inculpat, in termen de 24 de ore de la pronuntare, pentru cei prezenti, si de la comunicare, pentru cei lipsa. Incheierea prin care prima instanta sau instanta de apel respinge cererea de revocare, inlocuire sau incetare de drept a masurii preventive nu este supus a niciunei cai de atac.

(2) Dosarul va fi inaintat instantei de recurs in termen de 24 de ore, iar recursul se judeca in 3 zile. Instanta de recurs va restitui dosarul primei instante in termen de 24 de ore de la solutionarea recursului.
(3) Recursul declarat impotriva incheierii prin care s-a dispus luarea sau mentinerea unei masuri preventive ori prin care s-a constatat incetarea de drept a arestarii preventive nu este suspensiv de executare.[/b]

TheRogue

Post by TheRogue » 20 Oct 2008, 17:16

asta stiam in mare parte, ideea este ca am si avucat, din pacate detentia prevazuta la chestiile de care sunt invinuit depaseste 10 ani. Eu vroiam sa stiu mai exact daca procurorul trebuie sa o motiveze de fiecare data, sa aduca date noi, care sa justifice prelungirea ei. Si ma interesa foarte mult ceva asemanator din juristprudenta cand s-a ridicat aceasta masura din lipsa actelor procedurale desfasurate pe tot acest parcurs. Chestia e ca as vrea sa ma reprezint singur in treaba asta, ca nu are rost sa mai dau o carutza de bani ca sa zica cineva ceeea ce pot spune si eu, de aia am inceput acest demers. In principiu m-am cam suparat, deoarece cererea depusa de catre avocat a fost programata in instanta la aprx 3 sapt dupa data depunerii, nu mai zic ca nu am fost citat samd. Avocatul a cverut ridicare ei din 2 motive, unul personal legat de starea de sanatate a unui parinte si a doua din cauza lipsei actelor procedurale care sa necesite mentinerea acestei ordonante. Mi se pare cam aiurea ca l;egea asta este lege numai pt. mine, si aici ma refer strict la acele 3 zile in care ar fi trebuit sa se programeze, plus lipsa acuta de motivare din partea procurorului asupra motivelor prelungirii ordonantei

Post Reply