Ordonanta 2/2001- neconstitutionalitate art 32, alin. 1

Discutii privind Contenciosul Administrativ
Post Reply
astride

Ordonanta 2/2001- neconstitutionalitate art 32, alin. 1

Post by astride » 16 Oct 2008, 12:49

In urma unui control al Garzii de Mediu, o societate a fot sanctionata cu amenda, al carei cuantum e destul de ridicat.
Impotriva procesului verbal de constatare si sanctionare am facut plangere pe care am inaintat-o Garzii de Mediu ( organului de control).
In urma acestei plangeri primesc raspuns prin care mi se aduce la cunostinta faptul ca am iinaintat gresit plangerea, si ca acesta trebuie trimisa judecatoriei.

Acum apare problema; termenul de 15 zile in care trebuia trimisa cererea la judecatorie a expirat. As putea face o repunere in termen?

Motive:
- in procesul verbal se mentioneaza ca plangerea se inainteaza garzii de mediu si nu judecatoriei.
- art. 32 alin. 1 a fost declarat neconstitutional , dar nu modificat sau abrogat

Bineinteles, ramane art. 32 alin. 2 OG 2/2001

S-ar mai putea indrepta ceva?

multam

paisie

Post by paisie » 16 Oct 2008, 15:07

depui la judecatorie si faci dovada cu adresa ca tu ai depus-o la organul constatator insa acesta a refuzat sa o inainteze organului competent sa judece plangerea, si ceri o eventuala repunere in termen.

piorel

Post by piorel » 16 Oct 2008, 18:02

Părerea mea este că acel contract declarat neconstituţional este neconstituţional numai în măsura în care se îngrădeşte dreptul contravenientului de a petiţiona direct, la instanţa de judecată. Sunt în aceeaşi situaţie, cu plângerea deupusă la organ. Cel mai bine - şi voi studia şi eu - este să se studieze un pic decizia curţii constituţionale prin care s-a constatat că este neconst. acest articol.

L.E.

CURTEA CONSTITUŢIONALĂ
DECIZIA Nr. 953
din 19 decembrie 2006:

Din acest punct de vedere, textul criticat, prevăzând că "plângerea însoţită de copia de pe procesul-verbal de constatare a contravenţiei se depune la organul din care face parte agentul constatator, acesta fiind obligat să o
primească şi să înmâneze depunătorului o dovadă în acest sens", contravine textelor constituţionale enunţate mai sus, îngrădeşte accesul direct la justiţie atâta timp cât nu prevede ca alternativă şi posibilitatea ca plângerea să poată fi depusă şi la instanţa de judecată.

Melinda

Post by Melinda » 25 Oct 2008, 19:56

Si eu am un caz asemanator, X a depus o plangera la o institutie care a aplicat amenda, de unde a primit acelasi raspuns, ca X trebuia sa depuna plangerea la instanta si nu la ei.

Sunt smecheri si se pare ca acest procedeu a devenit o practica. Institutia ar fi trebuit sa inainteze instantei plangerea impreuna cu o copie dupa p-v, iar petentului trebuia sa emita dovada inregistrarii cererii cu data depunerii.

Sunt DAP cu Piorel in ceea ce priveste interpretarea deciziei, si consider ca indiferent unde depui plangerea (la organul emitent sau la instanta) conteaza sa nu depasesti termenul de prescriptie, cele 15 zile.

Problema apare cand petentul nu are dovada inregistrarii sau al depunerii plangerii la institutia respectiva.

Sa vedeti, culmea obrazniciei din partea unei DRDP :
Petentul depune plangere, in termen, la Directie. Primeste raspuns sa se adreseze instantei, iar dupa ce petentul depune plangerea in instanta (dupa expirarea termenului) directia invoca exceptia tardivitatii si sustine ca petentul nu a depus nicio plangere la ei.

Post Reply