parti sociale

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
luminel

parti sociale

Post by luminel » 14 Oct 2008, 23:52

Speta: In anul 2007, cu acte intocmite la Registrul Comertului, un asociat, A,care avea 95 % parti sociale ( este vorba de un SRL), impreuna cu asociatul B care avea 5%, cesioneaza pentru C 50% din partile sociale ale SRL-ului. Desi nu au incasat c/valoarea partilor sociale, se duc la ORC si semneaza actul aditional, bazandu-se pe faptul ca C era un bun prieten si ca le va da banii ulterior. C a dobandit si calitatea de administrator. C nu a facut nimic pentru firma, nu s-a implicat in nici un fel, ba chiar mai mult, acuma vrea sa vanda un imobil din patrimoniul firmei( teren+constructie), imobil care a fost cumparat anterior cesionarii partlor sociale.
1. Poate fi exclus C din societate pentru neplata pretului?
2.In cazul in care C art fi achitat c/val partlor sociale, unde ar fi trebuit sa fie acesti bani la A si B, sau in contul firmei?
3.Trebuie notificat C, inainte de a fi chemat in judecata?

gavril

Post by gavril » 15 Oct 2008, 12:27

eu cred asa:

1. nu direct ci indirect, prin rezolutiunea contractului de cesiune.
2. fiind bunul firmei ... banii intra in contul firmei
3. eu zic ca da. trebuie facuta procedura concilierii

luminel

Post by luminel » 15 Oct 2008, 15:18

Multumesc pentru raspuns.

LUMINITA2006

Post by LUMINITA2006 » 16 Oct 2008, 09:01

Partile sociale fiind proprietatea asociatilor cedenti, contravaloarea acestora trebuia platita de cesionar asociatilor cedenti si nu societatii, iar daca pretul vanzarii depasea valoarea nominala a partilor sociale, trebuia platit si un impozit pe venit de 16% din diferenta dintre pretul de vanzare si valoarea nominala a acestora, care se retine de cesionar din pretul vanzarii si se achita la Trezorerie tot de catre cesionar.

gavril

Post by gavril » 16 Oct 2008, 15:03

da. ai dreptate. n-am fost atent.
am crezut ca s-a referit la bunul ce l-a vandut C dupa cesiune, in calitate de administrator.

auzi... dar de ce Cesionarul plateste impozit si nu Cedentul?

LUMINITA2006

Post by LUMINITA2006 » 17 Oct 2008, 08:54

Codul fiscal stabileste o retinere la sursa in cazul impozitului pe venit la cesionarea partilor sociale, respectiv obligatia platitorului pretului de a retine din pret c/v impozitului pe venit si de a-l vira la bugetul de stat . Mai exista si niste exceptii, dar nu pentru cazul de fata.

luminel

Post by luminel » 17 Oct 2008, 19:44

Multumesc pentru raspunsuri

Post Reply