Cesiune parti sociale - inselaciune

Discutii privind Dreptul Penal
Post Reply
liviu82

Cesiune parti sociale - inselaciune

Post by liviu82 » 05 Oct 2008, 21:44

Buna ziua,

In urma cu 7 luni eu impreuna cu cei 2 asociati am cesionat partile sociale ale firmei pe care o detineam altor 2 persoane. In contractul de cesiune se stipula ca trebuie sa aducem in termen de 15 zile cazierul fiscal de la finante care atesta datoriile firmei, altfel cesiunea se declara nula.
Din cauza unor datorii la stat acest cazier fiscal nu s-a putut elibera dar noii proprietari au continuat demersul si au inregistrat firma pe numele lor si au schimbat sediul social.
In contractul de cesiune nu s-au stipulat datoriile, nu s-a facut pv de predare-primire a situatiei firmei, dar s-au predat ultimele 3 balante la momentul respectiv din care se puteau observa datoriile. Acestea au fost semnate de ambele parti.
Acum noii proprietari ne suna disperati si sustin ca datoriile sunt mult mai mari ca s-a refacut toata contabilitatea si sa achitam datoriile de atunci si ameninta ca vor depune plangere penala la parchet pentru inselaciune. Noi le-am spus ce datorii sunt in momentul cesiunii de fata cu avocatul nostru si am avut intelegerea verbala ca vor fi platite de ei.
Putem sa avem probleme cu plangerea penala pentru inselaciune ? poate fi vorba de asa ceva aici ? Nu era responsabilitatea lor sa verifice acest lucru ?

Va multumesc,
Liviu

DanyT

Post by DanyT » 05 Oct 2008, 21:55

nu, nu se poate vorbi despre infractiunea prev.de art.215 cod penal, deoarece:
1. nu s-a depus cazierul fiscal in termen de 15 zile, deci contractul de cesiune este nul
2. cei care au preluat firma au semnat ca au laut cunostinta despre acele 3 balante deci erau obligati sa vada exact situatia pasivului si activului societatii

nu, nu sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de inselaciune.

liviu82

Post by liviu82 » 07 Oct 2008, 23:23

Si daca contractul de cesiune este nul atunci firma ramane tot a noastra ?? Chiar daca ei au trecut-o pe numele lor si au schimbat si sediul social ?

Mersi,
Liviu

Post Reply