inselaciune internet - minor

Discutii privind Dreptul Penal
BlackThunder

inselaciune internet - minor

Post by BlackThunder » 17 Sep 2008, 15:05

Buna ziua. Intr-un moment de plictiseala si lipsa de bani, eu si cu un coleg de clasa (amandoi suntem minori) am pus pe un site romanesc cateva licitatii false, in care prezentam anumite produse, dar cand clientii doreau sa cumpere, noi le trimiteam altceva, astfel incat dauna totala a fost de aproximativ 600 lei. Una din persoane a depus plangere, iar cand am fost sa ridic banii, ne-a luat politia pe sus, Repet, NU am ridicat niciun leu din acestia 600. La politie ne-au luat declaratii, ne-au tinut buletinele cateva zile, apoi au spus ca o sa ne mai cheme ei, si ca nu o sa se intample prea mare lucru, dar ca s-ar putea sa ramana patat cazierul ceea ce m-a ingrijorat.

Dupa 2 luni de la incident, am primit fiecare citatie sa ne prezentam la Parchet la un Procuror Sef din oras. Ne-a facut dosare penale, luandu-ne apoi inca doua declaratii urmand sa ne sune daca mai este nevoie de ceva. Intre timp m-am inteles pe cale amiabila cu victima, a incercat sa se duca la politie pentru retragerea plangerii, insa politistul de acolo a zis clar: "tu poate ii ierti dar politia nu iarta". Prin amabilitatea dumneavoastra doresc sa aflu ce se mai poate intampla de acum in colo tinand cont ca sunt minor si victima nu mai are niciun fel de pretentii. Se va nota ceva in cazier? Credeti ca se poate retrage plangerea in vre-un fel? Se poate sa primim amenda penala sau la ce altceva poate recurge politia? Multumesc.

gavril

Post by gavril » 18 Sep 2008, 09:55

ati comis infractiunea de inselaciune, o infractiune grava ce sa regaseste la art.215 din codul penal si e posibil sa se regaseasca si printr-o lege speciala cu privire la criminalitatea informatica.

dat fiind ca sunteti minori, ca prejudiciul a fost destul de mic si a fost acoperit atunci consecintele nu vor fi grave.

daca ati fi fost majori, cel mai probabil o astfel de fapta ar fi avut consecinte asupra libertatii voastre si v-ar fi urmarit mult timp.

sper ca gandirea voastra despre frauda pe internet sa se fi schimbat radical cu 180% si sa aveti capul pe urmari pe viitor si sa actionati in consecinta. cu astfel de lucruri nu e de jucat.

o sa va fiarba ceva timp Politia si Parchetul, dar de data asta probabil scapati usor. atentie sa nu se mai repete!

mariusms

Post by mariusms » 18 Sep 2008, 10:42

Depinde daca sunt minori sub 14 ani sau peste aceasta varsta. Daca organele de cercetare au spus ca o sa ramana patat cazierul, se pare ca au o varsta la care pot fi trasi la raspundere penala. Discernamant au avut in momentul comiterii faptei. In cel mai bun caz, cred ca vor primi o masura educativa.

gavril

Post by gavril » 18 Sep 2008, 10:59

masura educativa ... e si parerea mea.

BlackThunder

Post by BlackThunder » 18 Sep 2008, 12:38

Multumesc foarte mult pentru ajutor! Avem 17 ani, si as dori sa aflu in ce consta aceasta masura educativa? Fiti sigur ca ne-am invatat minte si nu se mai repeta. Ultima oara cand am fost la procuror, ne-a spus sa ne ducem acasa si sa stam linistiti, daca e ceva ne vor suna ei, dar nu ma pot linisti. Se poate ajunge mai departe? La ce sa ne asteptam? Vor afla parintii? Multumesc.

gavril

Post by gavril » 18 Sep 2008, 12:50

Masurile educative sunt:
mustrarea (in sedinta de judecata)
libertatea supravegheata (1 an)
internarea intr-un centru de reeducare (perioada nederminata dar nu mai tarziu de 18 ani, insa poate fi prelungica cu maximum 2 ani peste majorat)
internarea intr-un institut medical-educativ (idem)

Una dintre acestea vor putea fi aplicate.

Da. Vor afla si parintii.

BlackThunder

Post by BlackThunder » 18 Sep 2008, 13:41

:-( nu se poate aplica doar o amenda administrativa doar? ma sperie ce am auzit... sau se poate face ceva sa nu afle parintii? multumesc

mariusms

Post by mariusms » 18 Sep 2008, 13:43

Vad ca deja stiti procedura. Se poate da si o amenda administrativa, daca domnul procuror considera ca fapta voastra nu prezinta pericol social. Faceti si voi pe baietii cuminti si s-ar putea sa va "ierte". :|

gavril

Post by gavril » 18 Sep 2008, 14:04

mariusms, le recomanzi sa ia si niste lectii de la ceva jelitoare de profesie. barem daca merge la impresie ... sa aiba sanse mai mari. :)

BlackT .. stai linistit ca va fi bine.
Dupa parerea mea .. cea mai grea masura primita va fi cel mult libertatea supravegheata pe timp de 1 an. Nu trebuie decat sa te comporti bine in perioada asta si sa te prezinti cand si cand la ei.
Ramane si cazierul curat ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic.

BlackThunder

Post by BlackThunder » 18 Sep 2008, 14:40

Multumesc foarte mult pentru ajutor! Sunteti primii oameni care mi-au raspuns sincer si competent la intrebarile mele... Respect!

gavril

Post by gavril » 18 Sep 2008, 15:01

nici o problema.
succes in continuare!

Baltazar

Post by Baltazar » 20 Sep 2008, 01:58

Succes la ce? La comis infractiuni? :grin:

mariusms

Post by mariusms » 22 Sep 2008, 19:48

Nu, la fapte care nu prezinta pericol social. :roll:

serafim

Post by serafim » 22 Sep 2008, 21:48

Baieti tot ce a zis lumea pe aici e OK daaaar aveti grija sa nu mai faceti nimic nimic ca la prima abatere si majorat VA SALTA !!!!
si nu glumesc !!!

BlackThunder

Post by BlackThunder » 23 Sep 2008, 18:09

Fiti sigur ca nu mai facem nimic ;) oricum am fost la procuror si ne-a spus sa stam linistit ca nu se va mai intampla nimic. Sper sa fi vorbit serios.

Post Reply