intrare in vigoare HG

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
sofia

intrare in vigoare HG

Post by sofia » 24 Nov 2004, 14:04

In Constitutie gasim reguli clare privind intrarea in vigoare a legilor si ordonantelor de urgenta.
Pe mine m-ar interesa ce parerea aveti cu privire la data intrarii in vigoare a hotararilor Guvernului.

croc

Post by croc » 24 Nov 2004, 14:47

nu inteleg intrebarea!

sofia

Post by sofia » 24 Nov 2004, 15:14

Pai, o lege intra in vigoare la 3 zile de la publicare, dar o hotarare a Guvernului cand intra, tot dupa 3 zile sau imediat?

minodora

Post by minodora » 24 Nov 2004, 15:49

Eu stiu ca de la data publicarii in MO.

rxn

Post by rxn » 24 Nov 2004, 17:35

Am gasit o parere in sensul ca "pentru identitate de ratiune, desi textul se refera expres la "lege", regimul este aplicabil tuturor actelor normative susceptibile de publicare" - Revista Dreptul 12/2003 -pg.23

Eu sunt de parere ca legea nu poate fi aplicata prin analogie si nu poate fi extinsa la situatii similare. Si cu atat mai mult cu cat textul cuprinde exact sfera de aplicare.

elis

Post by elis » 25 Nov 2004, 08:06

Nici eu nu cred in aplicarea "prin analogie" a unui text constitutional, asa ca si parerea mea este in sensul ca daca nu este prevazuta o data pentru intrarea in vigoare HG, va intra in vigoare la data publicarii si nu dupa trei zile.
Si in revista Dreptul nr. 4/2004, la pag. 23 este publicat un articol in care Corneliu Liviu Popescu sustine aplicarea "prin analogie" a textului constitutional in care se vorbeste despre lege si la actele administrative normative.

virtual

Post by virtual » 25 Nov 2004, 17:14

Pai ar fi favorabila aplicarea prin analogie cu prevederile constitutionale, caci in acest context, legea ar intra in vigoare de la 3 zile de la publicarea in M. Of., daca nu exista o prevedere expresa in continutul HG.

Mie mi se pare ok ideea lui CLP cu aplicarea prin analogie a dispozitiilor din Constitutie, dar ideea merita intr-adevar dezvoltata.

elis

Post by elis » 26 Nov 2004, 10:17

Potrivit prevederilor art. 10 indice 1 alin 3 din Legea nr.24/2000, text introdus prin Legea nr.189/2004:
"Actele normative prevazute la art. 10 alin. (1), cu exceptia legilor si a ordonantelor, intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, daca in cuprinsul lor nu este prevazuta o data ulterioara. Atunci cand nu se impune ca intrarea in vigoare sa se produca la data publicarii, in cuprinsul acestor acte normative trebuie sa se prevada ca ele intra in vigoare la o data ulterioara stabilita prin text."

Art. 10 alin 1 are urmatoarea formulare:

"In vederea intrarii lor in vigoare legile si celelalte acte normative adoptate de Parlament, ordonantele si hotararile Guvernului, actele normative ale autoritatilor administrative autonome, precum si ordinele, instructiunile si alte acte normative emise de organele administratiei publice centrale de specialitate se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I."

Prin urmare lucrurile sunt clare.

virtual

Post by virtual » 26 Nov 2004, 10:42

Pai daca la art. 10 alin. 1, in lista este trecuta si HG (caci nu am un legis aici) si nu vad de ce nu ar fi, ai perfecta dreptate Ellis.

Oricum argumemtul cu analogia favorabila nu mai este aplicabila daca exista text de lege expres.

Nota bene pentru informarea utila a celorlalti membri mai lenesi ai site-ului (unii si-au luat vacanta deja..:)!)

PSn cam asta este zic eu scopul primordial al site-ului pe langa discutiile si dezbaterile amicale....4800 sau cati membri suntem descopera legislatie noua, practica importanta si drept comparat aplicabil mult mai repede si mai bine decat 1.

Inca o data, multumesc pentru info.

sofia

Post by sofia » 12 Dec 2004, 09:18

Multumesc, m-am lamurit si recunosc ca nu am stiut despre Legea nr. 189/2004 :oops:

Post Reply