paternitate-cum contesta mama si tatal biologic?
paternitate-cum contesta mama si tatal biologic?
Am nevoie de un sfat .Sunt in proces de divort,eu am introdus actiunea.Nu am mai avut nici o legatura cu sotul de foarte multi ani,stiu doar din auzite ca este un om al strazilor si nu mai este in deplinatatea facultatilor mintale.Din pacate nu am introdus divortul la timp si acum viata mea sa complicat foarte tare.Peste 3 luni voi fi mamica si sunt disperata pentru ca in dreptul tatalui va fi trecut sotul deoarece nu cred ca divortul se va finaliza pina nasc eu si nu voi avea timp sa ma casatoresc cu tatal biologic al copilului.Precizez ca la divort sotul nu va veni niciodata pentru ca e nebun ,sta pe strazi,nu am de unde sa il iau.Daca divortul nu se finalizeaza si eu nasc copilul cum scot certificatul de nastere?va fi trecut sotul la tatal din cite am citit eu.Si pe urma ce tre sa fac eu si concubinul?sa cer tagaduirea paternitatii sau contestarea paternitatii in instanta?sunt foarte nelamurita.Cum pot face toate astea daca sotul e de negasit,nebun, nu poti tine o conversatie cu el.Tre sa fie si el de fata,nu?Sau ma sfatuiti sa nu scot certificatul de nastere al copilului dar eu zic ca tot degeaba e ca acest copil e conceput in timpul casatorie asa ca degeaba ma casatoresc cu tatal lui dupa nastere.Plus ca nu pot sa-l botez,sa-l inscriu la medicul de familie si pierd si indemnizatia .Chiar nu stiu ce sa fac.Nu mi-am permis un avocat dar pina la urma tre sa o fac.Daca cineva poate sa-m dea niste lamuriri il rog din suflet,am ajuns la capatul puterilor ,am citit legi si le-am intors pe toate partile si tot iese ca tatal va fi sotul chiar daca tatal lui natural vrea sa-l recunoasca.Va multumesc!
Nu dispera!
In aceste momente (inaintea nasterii) nu trebuie sa fii agitata. Stiu ca e greu, dar incearca sa fii cat se poate de linistita. Oricum nu poti da timpul inapoi, nu poti schimba nimic din ce a trecut.
Situatia mea e una asemanatoare. Si exista rezolvare pentru toate. Am nascut de curand o fetita, ce are ca tata prezumtiv pe fostul meu sot. Acum urmeaza sa fac eu tagada paternitatii, pentru ca apoi tatal fetitei sa faca recunoasterea voluntara.
Prin urmare, in situatia ta, chiar daca nu va fi desfacuta casatoria pana ce nasti copilul, inregistrarea nasterii se va face de catre tine, iar starea civila a copilului va fi de copil din casatorie. Copilul tau va avea certificat de nastere, o a poti sa-ti primesti indemnizatia, o sa-l poti boteza. Daca vrei sa mai afli ceva, poti sa-mi adresezi orice intrebare si, in masura in care stiu, o sa-ti dau raspunsul.
Situatia mea e una asemanatoare. Si exista rezolvare pentru toate. Am nascut de curand o fetita, ce are ca tata prezumtiv pe fostul meu sot. Acum urmeaza sa fac eu tagada paternitatii, pentru ca apoi tatal fetitei sa faca recunoasterea voluntara.
Prin urmare, in situatia ta, chiar daca nu va fi desfacuta casatoria pana ce nasti copilul, inregistrarea nasterii se va face de catre tine, iar starea civila a copilului va fi de copil din casatorie. Copilul tau va avea certificat de nastere, o a poti sa-ti primesti indemnizatia, o sa-l poti boteza. Daca vrei sa mai afli ceva, poti sa-mi adresezi orice intrebare si, in masura in care stiu, o sa-ti dau raspunsul.
Multumesc pentru raspuns miruna.Mie i-mi este neclar ceva:daca in hotarirea de divort va scrie ca nu au rezultat copii minori deoarece eu asa am formulat cererea de divort de ce va fi el trecut la tata?
nu se bat cap in cap cele 2?Din moment ce se specifica clar ca nu avem copii impreuna ,de ce nu poate concubinul meu sa-si recunoasca copilul la stare civila? Mi se pare aiurea totul.In fine mersi pentru sfat si te rog sa ma ti si pe mine la curent cu situatia ta,cum o vei rezolva ca sa stiu si eu ce am de facut.Poate imi vei spune si cit te costa treaba asta ca sa stiu sa ma pregatesc.Banuiesc ca tre sa facem teste ADN,etc.Si sunt destul de piperate+avocatul.
nu se bat cap in cap cele 2?Din moment ce se specifica clar ca nu avem copii impreuna ,de ce nu poate concubinul meu sa-si recunoasca copilul la stare civila? Mi se pare aiurea totul.In fine mersi pentru sfat si te rog sa ma ti si pe mine la curent cu situatia ta,cum o vei rezolva ca sa stiu si eu ce am de facut.Poate imi vei spune si cit te costa treaba asta ca sa stiu sa ma pregatesc.Banuiesc ca tre sa facem teste ADN,etc.Si sunt destul de piperate+avocatul.
Deoarece casatoria nu este desfacută, adica nu s-a pronuntat divorţul, se va prezuma că soţul este tatăl copilului. Prezumţiile legale de paternitate ( art. 53 alin. 1 şi 2 Codul familiei), se întemeiază pe faptul naşterii sau al concepţiei copilului în timpul căsătoriei şi se justifică prin prezumţiile de fapt că soţii au avut relaţii sexuale, iar soţia şi-a respectat îndatorirea de fidelitate. Există, totuşi, cazuri când realitatea nu corespunde acestor prezumţii astfel că, pentru a se evita acoperirea unor situaţii care nu corespund realităţii ,pe calea acţiunii în tăgada paternităţii, legiuitorul a prevăzut posibilitatea răsturnării respectivelor prezumţii şi restabilirea adevărului.
Astfel, prin art. 54- 55 Codul familiei, s-a prevăzut că paternitatea poate fi tăgăduită “ dacă este cu neputinţă ca soţul mamei să fie tatăl copilului .” Aşa cum ţi-am mai scris, această acţiune o vei face tu.
In momentul desfacerii căsătoriei, dacă nu naşti până atunci, nu vor fi copii minori rezultaţi din căsătorie.
Legea protejează interesele copilului, de aceea sunt astfel fcute prevederile Codului familiei. Crezi că eu nu am fost intrigată? Şi mie mi se pare la fel de logic să existe şi prevederi care să ţină seama de realitatea de lângă noi. Dacă doi oameni se despart, înseamnă că nu mai au şi nu vor să aibă nimic în comun, iar tatăl biologic să poată să-şi recunoască odrasla.
Şi pe mine mă sperie procesul. Nu ştiu cum va fi şi cum se procedează în administrarea probelor. Eu am născut abia de o săptămână şi am intrat pe acest forum tocmai pentru că încerc să mă documentez cât mai bine până la proces.
Nu mă gândesc să-mi angajez un apărător. Consider că mă pot apăra şi singură.
Te voi ţine la curent cu tot, dar dacă ai nelămuriri, poţi să mă întrebi orice.
Tu în ce fază eşti cu procesul de divorţ?
Astfel, prin art. 54- 55 Codul familiei, s-a prevăzut că paternitatea poate fi tăgăduită “ dacă este cu neputinţă ca soţul mamei să fie tatăl copilului .” Aşa cum ţi-am mai scris, această acţiune o vei face tu.
In momentul desfacerii căsătoriei, dacă nu naşti până atunci, nu vor fi copii minori rezultaţi din căsătorie.
Legea protejează interesele copilului, de aceea sunt astfel fcute prevederile Codului familiei. Crezi că eu nu am fost intrigată? Şi mie mi se pare la fel de logic să existe şi prevederi care să ţină seama de realitatea de lângă noi. Dacă doi oameni se despart, înseamnă că nu mai au şi nu vor să aibă nimic în comun, iar tatăl biologic să poată să-şi recunoască odrasla.
Şi pe mine mă sperie procesul. Nu ştiu cum va fi şi cum se procedează în administrarea probelor. Eu am născut abia de o săptămână şi am intrat pe acest forum tocmai pentru că încerc să mă documentez cât mai bine până la proces.
Nu mă gândesc să-mi angajez un apărător. Consider că mă pot apăra şi singură.
Te voi ţine la curent cu tot, dar dacă ai nelămuriri, poţi să mă întrebi orice.
Tu în ce fază eşti cu procesul de divorţ?
eu voi avea a 2-a infatisare pe 30 septembrie.Nestiind procedura am dat ultimul domiciliu comun la adresa pirit iar judecatorul mi-a spus sa fac toate demersurile sa caut adresa corecta a sotului.Asa ca trebui sa umblu pe la politie,pe la evidenta populatiei asta in caz ca nu il cauta judecatoria.Trebui sa ma interesez la arhiva daca il cauta ei la evidenta,la politie tre sa-l caut eu.Asi avea o sansa daca va fi declarat disparut,poate asa isi poate recunoaste copilul tatal biologic.Sau sa aduc martori care l-au vazut si sa precizeze ca e debil mental,ca sta pe strazi,etc.Pentru ca sunt multi care l-au vazut si eu l-am vazut se plimba prin tot orasul descult,murdar,are gesturi de om nebun.Nu stiu poate si asta ar fi o sansa.Sau ma gindesc sa apelez in ultima faza la o cunostinta procuror,poate ma ajuta el cumva.Nu stiu,sunt mai multe variante in capul meu.
Codul familiei prevede criteriile de apreciere a cazurilor în care poate fi tăgăduită patrnitatea , prin dispoziţia art. 54 alin. 1, conform căreia paternitatea poate fi tăgăduită, “dacă este cu neputinţă ca soţul mamei să fie tatăl copilului ”.
În ce priveşte noţiunea de neputinţă s-a stabilit că ea are atât înţelesul de neputinţă fizică, cum ar fi de exemplu imposibilitatea de coabitare în timpul legal al concepţiei datorită depărtării dintre soţi, cât şi înţelesul de neputinţă morală, ca în cazul existenţei unor neînţelegeri grave care fac moral imposibilă coabitarea dintre soţi; astfel pot fi: relele raporturi statornicite între soţi, în cursul unui proces de divorţ.
Dovada imposibilităţii de coabitare nu poate fi dedusă din simpla despărţire în fapt a soţilor în timpul legal al concepţiei, ci este necesar să se dovedească, în mod neîndoielnic (cu martori), că ei nu s-au întâlnit deloc în acest timp.
Important e că omul pe care îl iubeşti e alături de tine, că o să aveţi împreună un copil şi că tot împreună o să treceţi peste toate necazurile. Vă ţin pumnii!
În ce priveşte noţiunea de neputinţă s-a stabilit că ea are atât înţelesul de neputinţă fizică, cum ar fi de exemplu imposibilitatea de coabitare în timpul legal al concepţiei datorită depărtării dintre soţi, cât şi înţelesul de neputinţă morală, ca în cazul existenţei unor neînţelegeri grave care fac moral imposibilă coabitarea dintre soţi; astfel pot fi: relele raporturi statornicite între soţi, în cursul unui proces de divorţ.
Dovada imposibilităţii de coabitare nu poate fi dedusă din simpla despărţire în fapt a soţilor în timpul legal al concepţiei, ci este necesar să se dovedească, în mod neîndoielnic (cu martori), că ei nu s-au întâlnit deloc în acest timp.
Important e că omul pe care îl iubeşti e alături de tine, că o să aveţi împreună un copil şi că tot împreună o să treceţi peste toate necazurile. Vă ţin pumnii!