Poate sa-mi raspunda si mie cineva la o intrebare va rog??
Poate sa-mi raspunda si mie cineva la o intrebare va rog??
Familia mea a mostenit cateva hectare de padure, dar acestea se afla intr-o obste. am vorbit cu presedintele ei si a spus ca nu putem sa iesim din ea.ca dak vrem sa vindem la ceilalti membri dreptul nostru in schimbul unui pret de nimic. asta e hotie pe fata.intrebarea mea este: daca ii dam in judecata ce sanse avem sa castigam si sa ne lasa sa iesim din obste? pana la urma este proprietatea noastra si cred k e normal sa facem ce vrem cu ea.va rog cei care sunteti in masura, sa ma ajuti cu un sfat .va multumesc anticipat
daca aveti un titlu de proprietate (pe lg.10,hot.jud,contract de v-c si altele), si aveti proces-verbal de punere inposesie, sau terenul respectiv este delimitat printr-o masuratoare cadastrala- puteti face ceva....altfel daca acest teren este in proprietatea mai multor cetateni si niciunul nu are stabilita o anumita parte din proprietate....,adica determinata material...sau cadastral...,totul este in devalmasie...., nu poteti face nimic...,
decat sa incercati sa obtineti un titlu de proprietate prin reconstituire (probabil) sa-i obligati sa va stabileasca un anumit amplasament si sa va emita un proces-verbal de punere in posesie...
din datele sumare pe care le-ai prezentat e greu de a putea sa-ti dau un sfat.Incearca sa dai mai multe detalii. Ca sa fi ajutat trebuie sa ne ajuti si tu cu mai multe detalii.... ex: nu ne spui daca ai un titlu sau ai depus cerere de reconstituire....tu ai formulat cerere ca padurea sa fie la obste?
decat sa incercati sa obtineti un titlu de proprietate prin reconstituire (probabil) sa-i obligati sa va stabileasca un anumit amplasament si sa va emita un proces-verbal de punere in posesie...
din datele sumare pe care le-ai prezentat e greu de a putea sa-ti dau un sfat.Incearca sa dai mai multe detalii. Ca sa fi ajutat trebuie sa ne ajuti si tu cu mai multe detalii.... ex: nu ne spui daca ai un titlu sau ai depus cerere de reconstituire....tu ai formulat cerere ca padurea sa fie la obste?
Nu am titlu de propietate.am mostenit acest teren de la bunicul meu in urma cu cativa ani.el intrase in urma cu multi ani in obste iar proprietatea lui este trecuta in registru sub forma de lei de aur( 1leu =3,5 hectare de teren cred). aceasta a fost impartita urmasilor sai. astfel singurul act care dovedeste ca eu sunt proprietarul terenului este registrul obstei. in privinta delimitarii terenului , nu stiu exact care este terenul dar am inteles ca pot sa aflu din harta cadastrala. acolo sunt trecute delimitarile exacte ale fiecarui membru din obste. nu am depus cerere de reconstituire .
Dumneavoastra ce ma sfatuiti sa fac in situatia in care ma aflu?
Va multumesc pentru ajutor
Dumneavoastra ce ma sfatuiti sa fac in situatia in care ma aflu?
Va multumesc pentru ajutor
Legislatia actuala nu permite iesirea din indiviziune cu privire la terenul administrat de obste.
Puteti doar sa va vindeti cota parte unui membru al obstii.
Cititi Decizia nr. 173 din 2002 a Curtii Constitutionale.
O gasiti aici:
http://spete.avocatura.com/speta.php?pid=96
Puteti doar sa va vindeti cota parte unui membru al obstii.
Cititi Decizia nr. 173 din 2002 a Curtii Constitutionale.
O gasiti aici:
http://spete.avocatura.com/speta.php?pid=96
uite ce te sfatuiesc...sa citesti ...extras din ce a recomandat liloo .O alta critica de neconstitutionalitate priveste art. I pct. 11 din Legea pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 102/2001, in sensul ca "Pct. 11 incalca dreptul de proprietate prin nerecunoasterea dreptului de proprietate in formele existente la data preluarii bunului. Reglementarea unor conditii diferite pentru reconstituirea dreptului de proprietate, altele decat cele care existau in 1945, blocheaza practic posibilitatea retrocedarii".
Textul ce face obiectul criticii art. I pct. 11 din legea pentru aprobarea ordonantei, prin care se modifica alin. (1) al art. 26 din Legea nr. 1/2000, este urmatorul: "Fostilor membri ai formelor asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetatie forestiera, composesorate, obsti de mosneni in devalmasie, obsti razesesti nedivizate, paduri graniceresti, paduri comunale provenite din paduri graniceresti si alte forme asociative asimilate acestora, precum si mostenitorilor lor, care au formulat cereri de reconstituire a dreptului de proprietate in baza art. 46 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicata, li se va elibera un singur titlu de proprietate, cu mentiunea ?la titular?: ?composesorat?, ?obste de mosneni?, ?obste de razesi?, ?paduri graniceresti?, alte asociatii si cu denumirea localitatii respective."
Curtea retine ca nici aceasta critica a sesizarii nu este motivata astfel incat sa se poata cunoaste ce anume au in vedere autorii sai. Din analiza textului mentionat Curtea constata ca acesta raspunde pe deplin preocuparilor autorilor sesizarii. Au fost instituite, intr-adevar, prin lege forme de proprietate intrate de multa vreme in domeniul istoriei, ceea ce inseamna, bineinteles, recunoasterea, chiar in exces, a formelor dreptului de proprietate de la data preluarii bunurilor.
Nu se poate pretinde insa legiuitorului din anul 2001 sa ocroteasca pana la ultimele detalii ale unor reglementari revolute - in temeiul noii Constitutii a Romaniei din 1991 - forme de organizare si de proprietate care au existat in urma cu 60 de ani, sub imperiul a cu totul alte reglementari constitutionale. Nici Constitutia nu poate, bineinteles, sa cuprinda prevederi retroac.
Textul ce face obiectul criticii art. I pct. 11 din legea pentru aprobarea ordonantei, prin care se modifica alin. (1) al art. 26 din Legea nr. 1/2000, este urmatorul: "Fostilor membri ai formelor asociative de proprietate asupra terenurilor cu vegetatie forestiera, composesorate, obsti de mosneni in devalmasie, obsti razesesti nedivizate, paduri graniceresti, paduri comunale provenite din paduri graniceresti si alte forme asociative asimilate acestora, precum si mostenitorilor lor, care au formulat cereri de reconstituire a dreptului de proprietate in baza art. 46 din Legea fondului funciar nr. 18/1991, republicata, li se va elibera un singur titlu de proprietate, cu mentiunea ?la titular?: ?composesorat?, ?obste de mosneni?, ?obste de razesi?, ?paduri graniceresti?, alte asociatii si cu denumirea localitatii respective."
Curtea retine ca nici aceasta critica a sesizarii nu este motivata astfel incat sa se poata cunoaste ce anume au in vedere autorii sai. Din analiza textului mentionat Curtea constata ca acesta raspunde pe deplin preocuparilor autorilor sesizarii. Au fost instituite, intr-adevar, prin lege forme de proprietate intrate de multa vreme in domeniul istoriei, ceea ce inseamna, bineinteles, recunoasterea, chiar in exces, a formelor dreptului de proprietate de la data preluarii bunurilor.
Nu se poate pretinde insa legiuitorului din anul 2001 sa ocroteasca pana la ultimele detalii ale unor reglementari revolute - in temeiul noii Constitutii a Romaniei din 1991 - forme de organizare si de proprietate care au existat in urma cu 60 de ani, sub imperiul a cu totul alte reglementari constitutionale. Nici Constitutia nu poate, bineinteles, sa cuprinda prevederi retroac.
din cate imi explici ....la deschiderea succesiunii bunicului tau,mostenitorii acestuia nu au adus dovada (extras din registrul obstei si schita cadastrala) pentru a fi consemnat in certificat acest teren care era ,pe timpul vietii, in patrimoniul bunicului, pentru a putea beneficia mostenitorii....???
Mai mult, mostenitorii,probabil, nu au facut nici un demers(cerere de reconstituie a dr.de proprietate pe legile ce reglementau padurile), astfel...nu prea ai mare lucru de facut...,poate se vor modifica legile si vei putea beneficia de dreptul de proprietate....
In primul rand cred ca treb deschisa succesiunea de pe urma bunicului,a tatalui sau mamei tale...sa obtii din registrele obstei dovada ca bunicul tau este inscris si proprietar (in baza carui titlu) cu o anumita suprafata, insotita de o schita(harta) si mai departe....astepti....ce?... o perioada favorabila...poate reglementeaza legiuitorul situatia ta...nu esti singurul..stai linistit...
Mai mult, mostenitorii,probabil, nu au facut nici un demers(cerere de reconstituie a dr.de proprietate pe legile ce reglementau padurile), astfel...nu prea ai mare lucru de facut...,poate se vor modifica legile si vei putea beneficia de dreptul de proprietate....
In primul rand cred ca treb deschisa succesiunea de pe urma bunicului,a tatalui sau mamei tale...sa obtii din registrele obstei dovada ca bunicul tau este inscris si proprietar (in baza carui titlu) cu o anumita suprafata, insotita de o schita(harta) si mai departe....astepti....ce?... o perioada favorabila...poate reglementeaza legiuitorul situatia ta...nu esti singurul..stai linistit...