intocmirea unui act de donatie.

Succesiuni, Terenuri, Constructii, Dezmembraminte, Societati Comerciale
Post Reply
minaz

intocmirea unui act de donatie.

Post by minaz » 01 Oct 2003, 01:42

Buna ziua,

As dori sa va cer sfatul in legatura cu o problema:

Tatal meu ( strain de origine) locuieste in strainatate de cativa ani.Mama mea a cumparat pe numele ei un apartament acum cativa ani, iar acuma doreste sa faca un act de donatie fratelui meu in varsta de 19 ani.
Precizez ca parintii mei sunt casatoriti.
As dori sa intreb daca semnatura tatalui meu este obligatorie in acest caz.

Va multumesc pentru raspuns.

cril

Post by cril » 01 Oct 2003, 08:12

Daca bunul a fost cumparat in timpul casatoriei, se prezuma ca el este bun comun, si nu propriu, indiferent pe numele cui a fost cumparat el, art. 30 din Codul Familiei precizand ca :"Bunurile dobindite in timpul casatoriei, de oricare dintre soti, sint, de la data dobindirii lor, bunuri comune ale sotilor.
Orice conventie contrara este nula.
Calitatea de bun comun nu trebuie sa fie dovedita.".
Mandatul tacit nu se aplica in cazul instrainarii unui imobil din patrimoniul comun al sotilor, ceea ce inseamna ca donatia facuta doar de unul dintre soti nu este valabila fara semnatura celuilalt (consimtamant expres):
Art.35 C.Fam.: "Sotii administreaza si folosesc impreuna bunurile comune si dispun tot astfel de ele.
Oricare dintre soti, exercitind singur aceste drepturi, este socotit ca are si consimtamintul celuilalt sot. Cu toate acestea, nici unul dintre soti nu poate instraina si nici nu poate greva un teren sau o constructie ce face parte din bunurile comune, daca nu are consimtamintul expres al celuilalt sot."
Prin urmare, este necesara si semnatura tatalui dvs.

Post Reply