Av. colaborator& av. salarizat in interiorul profesiei

Ce vreti sa mai vedeti pe acest sit?
Post Reply
martta

Av. colaborator& av. salarizat in interiorul profesiei

Post by martta » 17 Nov 2004, 08:16

Acesta e unul dintre subiectele de la Organizarea si exercitarea profesiei de avocat.
In afara de mentiunile din art.202-204 din Statut, nu am reusit sa gasesc alt material care sa ma faca sa inteleg care ar fi, practic, diferentele dintre aceste doua forme de exercitare a profesiei.
V-as fi fi recunoscatoare pt lamuriri!
Marta

roxana_amariei

Post by roxana_amariei » 17 Nov 2004, 08:49

ai dreptate! in lege si in statut nu e mare lucru despre avocatul colaborator si avocatul salarizat....
din fericire am o carte care se numeste "Organizarea si exercitarea profesiei de avocat" scrisa de o doamna avocat Ligia Danila, aparuta in 1999, la editura "Lumina Lex".

dar, hai sa-ti spun cam despre ce este vorba si cam ce ar trebui sa spui in cazul in care vei avea de tratat acest subiect la examen.

[u]Avocatul salarizat[/u]:
- este av. stagiar sau av. definitiv care opteaza pt exercitarea profesiei sale in interiorul unei forme de exercitare a profesiei, careia accepta sa i se subordoneze in sensul renuntarii la clientela proprie si sa isi asume toate sarcinile desemnate de titularul formei de organizare a profesiei in vederea executarii unuia sau mai multor contracte de asist. juridica.
- apoi trebuie sa vorbesti despre contractul de munca care se incheie intre av. salarizat si forma de exercitare a profesiei
-se incheie in forma scrisa, guvernat de principiul libertatii de vointa
- tr sa fie semnat de avocatul reprezentant al unei forme de exercitare a profesiei si de av. care dobandeste calitatea de salarizat in interiorul profesiei;
- ambele parti tr sa fie inscrise in barou si pe tabloul avocatilor
- partile din contract se afla pe picior de egalitate, adica: chiar daca este salarizat in interiorul profesiei, av. sal. nu isi pierde prin semnarea acestiu contr. independenta profesionala si nici unul din atributele conferite de lege unui avocat. insa, acesta independenta este relativa pt ca av. sal. tr. sa se subordoneze sarcinilor pe care le primeste in interiorul formei de exercitare a profesiei in care e angajat.
- acest contract tr depus la baroul in raza caruia isi desfasoara activitatea forma de exercitare a profesiei si tr. avizat de Consiliul baroului pt a putea produce efecte. orice modificare ulterioara referitoare la vreuna din clauzele contractante tr. comunicata si adusa la cunostinta Consiliului baroului.
- av. sal. are obligatia de a nu prelua clientela formei de exercitare a profesiei pt o perioada de timp stabilita, in cazul incetarii contr de munca.

[u]Avocatul colaborator[/u]:

- av. stagiar sau def. , netitular al unei forme de exercitare a profesiei prvazute de lege, care in virtutea contr de colaborare semnat cu o forma de exercitare a profesiei desfasoara pt aceasta in schimbul unui onorariu activitati specifice profesiei de av..
av. colaborator are dreptul de a detine o clientela proprie, cu conditia ca prin semnarea propriilor sale contracte de asist. jur. sa nu se nasca o contrarietate de interese intre av. colaborator si av. titular.

Mult succes!
- [/u]

roxana_amariei

Post by roxana_amariei » 17 Nov 2004, 09:46

am uitat sa spun ca diferenta intre av. colaborator si av. sal. o reprezinta faptul ca av. col. are dr. de a detine o clientela proprie pe cand av. sal. nu are acest drept.

pavel

Post by pavel » 17 Nov 2004, 11:43

In sinteza, av. colaborator este parte intr-un raport contractual civil( contractul de colaborare fiind o conventie civila), av. salarizat este parte intr-un raport juridic de munca. Poti afla informatii utile din Al.Ticlea si colab., Dreptul muncii, 2004

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 17 Nov 2004, 11:54

Informatiile sunt perfect valabile pentru examen.
Dupa aceea (presupunand ca se va puplica totusi in M.Of. noul statut adoptat pe la sfarsitul lui septembrie) va trebui sa aveti in vedere ca conform noului statut nici avocatul colaborator nu va mai avea dreptul la clientela proprie.

roxana_amariei

Post by roxana_amariei » 17 Nov 2004, 12:10

mai am totusi o remarca de facut:
in bibliografia pt examenul de admitere in profesia de avocat de anul acesta, la organizarea si exercitarea profesiei de avocat sunt trecute doar legea 51 si codul deontologic al avocatilor din UE. nu se spune nimic despre statut, a.i. cred ca ar trebui sa stim doar legea si codul deontologic. :roll: :?:

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 17 Nov 2004, 12:18

e real ce spui insa daca ai sa te uiti bine pe subiecte ai sa vezi ca sunt destul de multe pe care nu le gasesti decat in Statut.

martta

Post by martta » 17 Nov 2004, 16:25

Merci pt raspunsuri!
Si eu cred ca trebuie luat in calcul si Statutul...
Multa bafta!

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 23 guests