supraveghere video

Discutii privind litigiile de munca
Post Reply
horiabg

supraveghere video

Post by horiabg » 13 May 2008, 23:19

Buna ziua,

Sper ca postez unde trebuie , daca nu , imi cer scuze si va rog sa mutati postul.

Problema mea este urmatoarea : detin o firma in domeniul IT : retelistica si sofware in mare. In ultima vreme , pt ca ma pricep, primesc tot mai multe solicitari pt instalat alarme si sisteme de supraveghere video .
Ce am inteles cautand pe internet este faptul ca ar trebui sa fiu atestat de catre politie pt a instala astfel de sisteme in conditii legale ? Mentionez ca fac doar instalarea .. fara a asigura vreo interventie pt paza si protectie de genul cum fac firmele de specialitate.
Legat de partea cu alarmele am inteles ca nu sunt mari probleme , dar ce se intampla in cazul monitorizarii video ?
Foarte multi patroni mi-au cerut sa le instalez camere video (majoritatea ascunse) in diverse locatii : shaormerii , restaurante, cafenele, salon coafura, pentru monitorizarea angajatiilor.
Este responsabilitatea mea ca patronul respectiv sa-si anunte angajatii ? Sunt obligat sa fiu atestat de catre politie pt a instala astfel de sisteme ? Ne fiind atestat le pot instala dar nu pot fi folosite ca probe inregistrarile ? Majoritatea celor care mi-au cerut sa le instalez supraveghere video o fac nu pt a se proteja de spargeri ci de proprii angajati.
Inca o data mentionez ca eu dupa ce fac instalarea , sa zic asa, ma spal pe maini .. nu fac eu monitorizarea . Il priveste pe patron.
Am incercat sa descifrez legea 333/2003 care face referire la aceste situatii dar nu m-a lamurit pe deplin .

Multumesc pt orice raspuns sau indrumare.

O zi buna.

luc4s

Post by luc4s » 13 May 2008, 23:52

Pt a fi autorizat trb sa fi terminat telecomunicatii etc(merge ceva de genul asta/0) sau inginerul de la tehnic sa aiba studiile astea.
trb sa urmezi un curs si sa dai un examen, chiar daca doar le instalezi.

horiabg

Post by horiabg » 14 May 2008, 09:43

mda... vad ca nu prea e clar nicaieri . cineva care lucreaza in domeniu mi-a zis ca el de 10 ani nu si-a luat atestatul si le face asa fara nici o pb iar altcineva tot din domeniu mi-a zis ca daca reusesc sa conving clientul sa semneze o hartie in care zice ca totul se face pe raspunderea lui e ok . la politie au ridicat din umeri iar la asociatia unde se face cursul respectiv mi-au zis ca da... neaparat trebuie facut. nu mai stiu pe cine sa intreb.
aparent asa ar trebui .. sa fiu atestat. dar nu exista nici o cale pt a putea fi ocolita atestarea sau macar amanata ?
stie cineva ce zice legea clar ?

multumesc.

luc4s

Post by luc4s » 14 May 2008, 10:12

Du-te la politia judeteana de acolo de unde esti tu, la Serviciul de Ordine Publica si cere sa vb cu ofiterul care e pe linia de munca "sisteme de paza" (parca asa ceva)
Te lamureste el.

DieHARD

Re: supraveghere video

Post by DieHARD » 30 May 2008, 11:38

horiabg wrote:Buna ziua,

Sper ca postez unde trebuie , daca nu , imi cer scuze si va rog sa mutati postul.

Problema mea este urmatoarea : detin o firma in domeniul IT : retelistica si sofware in mare. In ultima vreme , pt ca ma pricep, primesc tot mai multe solicitari pt instalat alarme si sisteme de supraveghere video .
Ce am inteles cautand pe internet este faptul ca ar trebui sa fiu atestat de catre politie pt a instala astfel de sisteme in conditii legale ? Mentionez ca fac doar instalarea .. fara a asigura vreo interventie pt paza si protectie de genul cum fac firmele de specialitate.
Legat de partea cu alarmele am inteles ca nu sunt mari probleme , dar ce se intampla in cazul monitorizarii video ?
Foarte multi patroni mi-au cerut sa le instalez camere video (majoritatea ascunse) in diverse locatii : shaormerii , restaurante, cafenele, salon coafura, pentru monitorizarea angajatiilor.
Este responsabilitatea mea ca patronul respectiv sa-si anunte angajatii ? Sunt obligat sa fiu atestat de catre politie pt a instala astfel de sisteme ? Ne fiind atestat le pot instala dar nu pot fi folosite ca probe inregistrarile ? Majoritatea celor care mi-au cerut sa le instalez supraveghere video o fac nu pt a se proteja de spargeri ci de proprii angajati.
Inca o data mentionez ca eu dupa ce fac instalarea , sa zic asa, ma spal pe maini .. nu fac eu monitorizarea . Il priveste pe patron.
Am incercat sa descifrez legea 333/2003 care face referire la aceste situatii dar nu m-a lamurit pe deplin .

Multumesc pt orice raspuns sau indrumare.

O zi buna.

Va sugerez sa fiti foarte prudent in a instala astfel de camere ascunse, pentru monitorizarea angajatilor.Va puteti trezi cu o plangere penala, ca si complice la actiunile patronilor, pentru ingradirea unor libertati fundamentale, ca om.La job nu suntem la "BIG BROTHER";dincolo de a fi o problema tehnica si procedurala este una de natura juridica si morala.Cel mai bun sfat pe care pot sa vi-l dau (si am convingerea ca va fi cel mai bun), este sa solicitati patronilor lista cu semnaturile angajatilor ca au fost de acord (in baza Regulamentului Intern al firmei) sa fie monitorizati video.Daca nu exsita un astfel de acord, va expuneti la foarte multe riscuri...pentru ca..."nimanui nu ii este permis sa nu cunoasca legea"....

horiabg

re:

Post by horiabg » 30 May 2008, 16:19

intre timp m-am documentat si sunt in curs de atestare la IGP... drumul actelor si formularelor este f anevoios dar se poate. se face si un curs de legislatie.....

@die Hard : conf legislatiei ... ca si instalator nu ai nici o obligatie.. (ca sa citez din lege : "instalatorul nu prezinta un pericol pt societate si nu poate fi tras la raspundere decat conf.... " ) patronul respectiv este ogligat sa-si anunte angajatii ... eu ca si instalator fac ce imi cere beneficiarul....
se face proiect..se aproba de catre politie... si se pot pune fara nici o pb camere ascunse in absolut orice loc. ba mai mult... in obiective strategice (banci, gari.. etc...) se instaleaza si cateva care "se omit" din documentatie si sunt aprobate de politie/sri tocmai pt a fi protejate de eventuali raufacatori ....

ca sa-mi raspund singur la intrebarea initiala... DA.. pt orice tip de sistem/tv circuit inkis trebuie sa fii atestat ca si firma sau persoana si se intocmeste un dosar cu proeiectul respectiv.

ca legea este una si practica este alta... ramane de vz... ce am inteles...de ex absolut toate ekipamentele instalate trebuie testate inainte la un laborator central care parca tine de politie... insa in practica acest laborator nu exista si nici nu va exista din lipsa de fonduri.... :)

pt cine mai este interesat pot sa mai ofer amanunte....

ZuZik

Re: re:

Post by ZuZik » 13 Oct 2008, 17:54

[quote="horiabg"]intre timp m-am documentat si sunt in curs de atestare la IGP... drumul actelor si formularelor este f anevoios dar se poate. se face si un curs de legislatie.....

Sotia mea si-a deschis o cafenea, iar eu am o firma IT, si tot asa ca si tine, ma pricep la sisteme de supraveghere, camere IP in special.
As vrea sa-i instalez un sistem dinasta pentru a o proteja impotriva furturilor din partea angajatilor, asa ca mai multe detalii ar fi extraordinare.

Mersi

Post Reply