Poprire - pensie de intretinere

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
Post Reply
Catalin

Poprire - pensie de intretinere

Post by Catalin » 18 Apr 2008, 07:31

Ma confrunt cu urmatoarea speta si va rog mult sa ma ajutati:

Societatea la care lucrez a primit de la judecatorie o "ordonanta de infiintare a popririi conform art. 453 alin. 2 C. proc. civ." (ca urmare a unei sentinte civile) asupra "veniturilor lunare pe care le primeste debitorul (salariatul nostru) pentru suma de 20% din venitul net lunar", salariatul nostru fiind obligat la plata pensiei de intretinere in cuantum de 20% din venitul net lunar pentru fiul sau minor, rezultat din casatoria anterioara.
Deoarece se solicita infiintarea popririi incepand cu 4 luni inainte de emiterea ordonantei, iar societatea ii platise deja debitorului salariul corespunzator acestor 4 luni, s-a procedat la infiintarea popririi incepand cu luna in care a fost primita ordonanta, banii fiind trimisi, conform ordonantei, la domiciliul creditoarei (fosta sotie), prin mandat postal.

De aici incep problemele: Peste 3 luni de zile, societatea primeste o adresa de infiintare a popririi, de data aceasta de la un executor judecatoresc, "in temeiul art. 453 alin. 1 si art. 454 C. proc. civ." prin care se solicita acelasi lucru precum in ordonanta judecatoriei, in temeiul aceluiasi titlu executoriu - sentinta civila, singura deosebire fiind ca virarea sumelor poprite nu se mai face in contul creditoarei, ci in contul executorului judecatoresc.

Neclaritatile mele sunt urmatoarele:

1. Mentionez ca DEBITORUL MAI ARE 2 COPII IN INTRETINERE, aspect cunoscut de instanta, conform sentintei civile. Din cate stiu, daca parintele are in intretinere 3 sau mai multi copii, i se poate retine cel mult 50% din salariu, deci cum de a acordat instanta 20% doar pentru unul dintre acestia? Nu se imparte cota de maxim 50% in mod egal fiecaruia dintre cei 3?

2. De ce a apelat creditoarea la un executor judecatoresc, cata vreme societatea (tertul poprit) procedase deja la infiintarea popririi si ii trimisese sumele poprite timp de 3 luni?! Probabil motivul este ca nu au fost retinute si sumele corespunzatoare celor 4 luni inainte de emiterea ordonantei de catre judecatorie?!?

3. Daca aceasta ar fi explicatia, cum trebuie sa procedam, avand in vedere ca debitorul incasase deja salariile corespunzatoare celor 4 luni la data primirii de catre tertul poprit a ordonantei judecatoriei? Am vazut pe alte forumuri ca se dadeau solutii de genul:

" A. Cea mai facila metoda este retinerea luna de luna in viitor a unei sume care sa nu depaseasca o treime din salariul lunar, pana la acoperirea sumei.
B. De asemenea, exista posibilitatea considerarii platii salariilor anterioare (pana la momentul intervenirii obligatiei de a efectua retinerea) drept plata nedatorata. Prin urmare se deschide posibilitatea mai complicata de a rectifica statele de plata a salariilor, cu toate consecintele financiar-fiscale ce decurg din acesta. in aceasta situatie, salariatul trebuie sa restituie suma incasata si nedatorata, pe care o veti plati ca atare creditorului sau. "

In situatia in care credeti ca este corecta varianta A de mai sus, in ce procent trebuie sa facem poprirea pana la acoperirea sumelor corespunzatoare celor 4 luni inainte de emiterea ordonantei judecatoriei?

Imi cer scuze pentru textul lung si alambicat si va multumesc anticipat pentru orice sugestie!

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 18 Apr 2008, 11:02

1. habar nu am. Legea insa stabileste numai plafonul maxim, zice "pana la 1/2 din salariu" insa functie de situatia copiilor instanta poate aprecia cat da fiecaruia. Poate ca unul dintre ei a devenit intre timp major si nu a solicitat pensie.

2. Cred ca pentru ca habar nu a avut nici ea nici executorul ca pensiile de intretinere se executa de instanta. Eu as trimite o adresa la executor in care i-as explica dispozitiile art. 453 alin 2 C.pr.civ si i-as spune ca deja in baza ordonantei emise de instanta am infiintat poprirea.

3. Solutia este sa ii popresti (tinand cont si de celelalte sume pe care i le popresti pentru ceilalti doi copii) pana la maximul admis (50% din salariu) pana cand acoperi suma pentru cele 4 luni din urma. Dupa care revi la normal.

Post Reply