competenta materiala

Discutii privind procedura civila
Post Reply
croc

competenta materiala

Post by croc » 15 Nov 2004, 17:59

Curtile de Apel judeca:

"2. ca instante de apel, apelurile declarate impotriva hotararilor pronuntate de judecatorii si tribunale in prima instanta, daca prin lege nu se prevede altfel;"

asadar, curtea de apel este acum instanta de drept comun in ceea ce priveste apelul;

Curtea Suprema de Justitie judeca:
"recursurile declarate impotriva hotararilor pronuntate de catre Curtea de Apel.....................;

daca curtea de apel judeca apelurile (cu exceptia celor 4 categorii+una nedefinita cu privire la care tribunalul este competent in a judeca apelul), iar csj judeca recursurile declarate impotriva hot. pronuntate de catre cab, inseamna ca, in continuare majoritatea recursurilor se judeca la csj; gresesc cu ceva?

deci instanta de drept comun fond=judecatorie;
________________________apel=cab;
________________________recurs=csj;

ma mir atat incat v-am intrebat si pe voi pentru ca "pe vremea mea" nu era asa si am tot auzit de marea degrevare de care a beneficiat csj, iar acum, cand citesc codul vad nu prea e degrevata si ca este in continuare instanta de drept comun in materia recursului :roll:
voi ce spuneti?

BOGD

Post by BOGD » 15 Nov 2004, 19:49

Degrevarea CSJ cred ca decurge din prevederile art. 299 alin. 2 C.pr.civ. referitor la hotararile pronuntate de judecatorii sau tribunale in prima si ultima instanta. Si sunt o gramada da asemenea hotarari (Hotararea prin care se solutioneaza conflictul de competenta intre doua instante sau intre o instanta judecatoreasca si un organ cu activitate jurisdictionala este supusa numai recursului, hotararea prin care prima instanta admite exceptia de necompetenta si se declara necompetenta este supusa numai recursului, cererea de asigurare a dovezilor formulata inainte de judecata pe fond se solutioneaza prin incheiere, care poate fi atacata numai cu recurs, incheierea de suspendare a judecarii procesului, precum si cea prin care s-a respins repunerea pe rol a procesului sunt atacabile numai pe calea recursului, hotararile prin care se constata perimarea, incheierea de respingere a cererii de investire cu formula executorie a hotararii judecatoresti de judecatorie e supusa numai recursului, ordonanta presedintiala, hotararile date in solutionarea cererilor privind instituirea masurilor asiguratorii, hotararile date in cauzele vizate de art. 282 indice 1 C.pr.civ.).

In toate aceste cazuri, anterior modificarii Codului prin Legea nr. 195/2004, recusrul se judeca de ICCJ, conform art. 299 alin. 2, introdus prin OUG nr. 58/2003.

Odata cu introducferea, prin Legea nr. 195/2004, a alin. 3 al art. 299, cred ca a avut o degrevare considerabila a ICCJ, tinand cont si de prevederile art. II din acceai Lege nr. 195/2004.

croc

Post by croc » 15 Nov 2004, 20:02

ok, am inteles;
multumesc! :)

Post Reply