sunt nelamurita in legatura cu unul din subiectele de la drept procesual civil pt examenul de la barou.as vrea sa ma ajutati daca puteti cu un raspuns!
este vorba despre "Intinderea competentei instantei sesizate in materia apararilor".
va multumesc!
urgent!!!!!!!intrebare examen barou
Treaba e in felul urmator: subiectul se gaseste in Boroi "Codul de procedura civila comentat si adnotat", vol. I sau in Boroi si Radescu. Ba chiar si in Florea Magureanu La ce se refera: judecatorul competent sa se pronunte asupra cererii reclamantului este competent sa se pronunte si asupra apararilor paratului chiar daca solutionarea acestora ar fi in mod normal de competenta unei alte instante - principiul judecatorul actiunii este si judecatorul exceptiei.
De la aceasta regula exista o exceptie - chestiunile prejudiciale. Astfel daca cererea paratului constituie o chestiune prejudiciala instanta va suspenda cauza pana la solutionarea chestiunii prejudiciale de catre instanta competenta ("penalul tine in loc civilul" sau slutionarea exceptiei de neconstitutionalitate de catre Curtea Constitutionala). Cam asta e subiectul. Pentru exemple vezi cartile amintite - de fapt hai sa iti zic si exemplul - dc. recl. solicita rezolutiunea unui contract, iar paratul se apara invocand nulitatea acestuia (iar competenta pentru examinarea nulitatii contractului ar fi o alta instanta). Cam asta e tot ce trebuie sa sti in leg. cu subiectul asta.
Succes!
De la aceasta regula exista o exceptie - chestiunile prejudiciale. Astfel daca cererea paratului constituie o chestiune prejudiciala instanta va suspenda cauza pana la solutionarea chestiunii prejudiciale de catre instanta competenta ("penalul tine in loc civilul" sau slutionarea exceptiei de neconstitutionalitate de catre Curtea Constitutionala). Cam asta e subiectul. Pentru exemple vezi cartile amintite - de fapt hai sa iti zic si exemplul - dc. recl. solicita rezolutiunea unui contract, iar paratul se apara invocand nulitatea acestuia (iar competenta pentru examinarea nulitatii contractului ar fi o alta instanta). Cam asta e tot ce trebuie sa sti in leg. cu subiectul asta.
Succes!
pt roxana_amariei
nu pot sa nu remarc numele tau.
suna asemanator cu cel al procurorului de la pna:))
apropo de intrebarea ta, vezi si deleanu
cum zicea jus, e vorba de dezvoltarea adagiului judecatorul actiunii e si judecatorul exceptiei (sub titlul asta gasesti in deleanu vreo 3 pagini)
suna asemanator cu cel al procurorului de la pna:))
apropo de intrebarea ta, vezi si deleanu
cum zicea jus, e vorba de dezvoltarea adagiului judecatorul actiunii e si judecatorul exceptiei (sub titlul asta gasesti in deleanu vreo 3 pagini)
Va multumesc mult pt raspunsuri si ajutor!
Chiar acum ma duc sa deschid cartea lui Ciobanu.
Pt rogue:in ceea ce priveste numele meu, sa stii ca sunt obisnuita cu astfel de remarci.......in timpul facultatii am fost deseori intrebata de profesori daca nu sunt fiica sau ruda lui ioan amarie, procuror PNA. raspunsul este NU. nu am nici o legatura, ci pur si simplu numele "amariei" este foarte des intalnit in jud. Suceava (de acolo e si dl. procuror)
Chiar acum ma duc sa deschid cartea lui Ciobanu.
Pt rogue:in ceea ce priveste numele meu, sa stii ca sunt obisnuita cu astfel de remarci.......in timpul facultatii am fost deseori intrebata de profesori daca nu sunt fiica sau ruda lui ioan amarie, procuror PNA. raspunsul este NU. nu am nici o legatura, ci pur si simplu numele "amariei" este foarte des intalnit in jud. Suceava (de acolo e si dl. procuror)
Noutate de Galati
examenele orale vor fi ele pe 24-25...dar examenul scris s-ar putea sa se dea in 2 zile: vineri SI duminica! Intrucat, exista cerere din partea unui catindat de religie adventista, care are interdicite de a presta vreo activitate in ziua de sambata, de a da examnul in alta zi. Si, pentru a nu se examina un singur candidat, dandu-se ocazii pentru speculatii, intr-una dinc ele doua zile (vineri SAU duminica) se va da examen scris la 2 materii!roxana_amariei wrote:Multa bafta celor care veti sustine examenul de intrare in barou pe 24 s.a.m.d.
La Suceava vor fi 5 zile de examen, de pe 24 nov. pana pe 28 nov.
primele 2 zile vor fi probele orale(org.&exercitarea profesiei de avocat si dr. proc. civ.), iar urmatoarele 3 zile vor fi probele scrise.