am vreo sansa/

Discutii privind procedura civila
hanibal

am vreo sansa/

Post by hanibal » 03 Mar 2008, 19:13

Firma A cheama in judecata firma B in cadrul unei somatii de plata. Se emit citatiile si se constata lipsa de procedura cu parataB. I se pune in vedere reclamantului A sa faca demersuri sa indice sediul lui B. La termenul urmator se aduce de la ORC un certificat din care rezulta ca B are acelasi sediu cu cel indicat in petit. Judecatorul dispune efectuarea citarii prin publicitate( desi in mod normal ar trebui prin afisare si doar optional prin presa sau MO). Se efectueaza, si la termenul viitor se trece la judecata si la pronuntarea hotararii. Cind sa se comunice hotarirea, se intoarce recipisa de comunicare cu dovada ca la adresa indicata paratul exista si, mai si semneaza de primire.
Din pacate paratul vine la mine la vreo doua luni dupa ce primeste hotarirea cu somatia de plata, deci nu mai am nicio sansa de atacare a acesteia.
Imi ramine doar sa ma leg de citare, in sensul ca art. 93 din cprciv spune ca nu se poate cita persoana juridica prin afisare decat daca se refuza sa primeasca citatia sau nu exista nimeni la acea adresa...insa trebuie sa se faca dovada despre aceasta.
Ce ziceti, as avea vreo sansa reala sa cer constatarea nulitatii actelor de procedura indeplinite in acest dosar pe motivul necitarii legale? art. 93?

hanibal

Post by hanibal » 03 Mar 2008, 19:20

am vrut sa zic 92 ind 1 c pr civ... :lol: :lol: :lol:

lefterel

Post by lefterel » 03 Mar 2008, 19:21

... nu... mergi pe dr. comun!

hanibal

Post by hanibal » 03 Mar 2008, 20:53

m-as bucura daca ai motiva raspunsul :?

alinutzza

Post by alinutzza » 03 Mar 2008, 21:09

Din cate am inteles, hotararea data pe somatia de plata este irevocabila, nefiind atacata in termen cu cerere in anulare. Asa ca... n-ai cale de atac. Sau chiar daca o exerciti (ceea ce n-as recomanda) ti se va respinge ca tardiva.
Dar...pe calea contestatiei la executare - daca ordonanta nu s-a atacat cu cerere in anulare - ti-ai putea face aparari de fond :grin:

Daca nu s-o fi modificat legea cumva intre timp si eu nu stiu...

hanibal

Post by hanibal » 03 Mar 2008, 22:39

dar ca sa fiu incapatanat pana la capat, cu nulitatea nu ar merge?? As grabi un pic lucrurile in sensul ca nu as astepta sa ma atace ei...
Mie mi-a tinut odata smecheria cu necitarea dar tind sa cred ca a fost intamplare... de asta va si cer opinia... :-(

lefterel

Post by lefterel » 03 Mar 2008, 23:05

... ce interes are paratul?

Nu intelegi ca somatia este un fel de "bau-bau" in plan juridic; nu are valoare atata timp cat pe calea cererii in anulare, daca invoci aparari de fond, se respinge de jude cu motivarea ...sa-si rezolve pe dr. comun.

si las-o incolo cu "nulitatile"...

hanibal

Post by hanibal » 04 Mar 2008, 08:15

tocmai asta nu ai sesizat lefterel, ca nu mai sunt in termen pt. cererea in anulare. Acesta a expirat demult... si nu as mai astepta creditorul sa vina peste mine... ca acesta o poate intinde pana la 3 ani...

hanibal

Post by hanibal » 05 Mar 2008, 21:32

alinutzza wrote: Dar...pe calea contestatiei la executare - daca ordonanta nu s-a atacat cu cerere in anulare - ti-ai putea face aparari de fond :grin:

Daca nu s-o fi modificat legea cumva intre timp si eu nu stiu...
Problema este ca debitorul a fost obligat la plata unei sume de bani+TVA desi nu avea obligatia de a plati TVA. Aici e problema.
Creditorul are ordonanta cu somatie pe suma +TVA, debitorul nefiind citat legal (zic eu) nu s-a putut apara...dar nici nu a formulat cerere in anulaere.
Acum hotararea este investita, iar debitorul nu mai are ce sa faca decat sa se lege de modalitatea de citate si sa ceara anularea actelor efectuate cu incalcarea legii. E cam extrema solutia ,dar asta doream sa aflu daca mai merita efortul...

alinutzza

Post by alinutzza » 06 Mar 2008, 02:00

Honey, da tu esti batut in cap? eu ce incerc sa-ti spun? ce-i asa greu de priceput?
Care-i scopul tau? Raspuns: sa nu platesti.

1. Actiune in anulare peste termen - n-ai nici o sansa. Lasa-ma cu nulitatile, ca n-ai sanse nici zero barat. L-au citat unde avea sediul? Si chiar daca nu, a semnat comunicarea (eu asa inteleg din ce ai scris)? A inteles sa exercite calea de atac? Nu? Bye, bye la revedere.
Prostia costa.
Chiar si daca ar fi fost o lipsa de procedura s-a acoperit prin comunicare.
Daca n-a atacat, inseamna ca e de acord.

2. Poti face contestatie la executare si sa ceri anularea in parte pt TVA, ca poti si n-ai autoritate de lucru judecat.
Desi dupa mine pierzi. De ce n-ai pbligatia de plata a TVA? Zi-mi tu care sunt operatiunile comerciale scutite de TVA :evil: Eu inca nu le-am vazut.

marga

Post by marga » 06 Mar 2008, 12:55

Contestatie la executare zic si eu.

hanibal

Post by hanibal » 06 Mar 2008, 17:30

[quote="alinutzza"]Honey, da tu esti batut in cap?

aceste cuvinte ne doare... :-x
Dar pe de alta parte multumesc pentru efortul depus sa ma lamuresti in problema ridicata...
Calea indicata de tine, cu contestatia la executare imi era la indemana dar incercam si eu variatiuni pe tema data... e voie pe acest site...
De altfel chiar de la inceputul topicului am enuntat fara echivoc ce vreau sa aflu, daca e admisibila o astfel de cerere in opinia voastra si nu neaparat alternative.
Raspunsul pe care-l asteptam, motivat totodata a fost NU. Bun! Atat... :?

alinutzza

Post by alinutzza » 07 Mar 2008, 19:15

Scuze daca am atins orgoliul. Nu am intentionat asta.

Pace? :cafea:

hanibal

Post by hanibal » 07 Mar 2008, 21:49

:grin: :floare: :kiss:
nu ma supar eu asa usor...

dibmar

Post by dibmar » 11 Mar 2008, 13:21

Poate indica cineva articolul in baza caruia esti "obligat sa platesti",in baza unei somatii de plata?
Pe ce baza se poate executa silit aceasta somatie ?(mai ales daca nu ai fost prezent) - intrucat prin ordonanata "esti somat sa platesti " nu "obligat sa platesti"...

Post Reply