competenta instanta de contencios - noutati?

Discutii privind Contenciosul Administrativ
Post Reply
lilix2

competenta instanta de contencios - noutati?

Post by lilix2 » 18 Feb 2008, 14:56

Ajutati-o pe Lilix2!
Am auzit ca ICCJ a dat o decizie prin care Judecatoria este competenta sa solutioneze cererile de suspendare/contestatiile impotriva actului administrativ - pv de control vama?
Stie cineva detalii?? Ca pe site-ul ICCJ nu am gasit nimic! Sau nu ma pricep....!
Noroc in dragoste tuturor + o secunda de iubire zilnic in plus!!

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 18 Feb 2008, 18:41

nu ai auzit bine. Competenta e tot la Tribunal.
Numa contestatia la executare se judeca de judecatorie chiar si in materie fiscala.

wittmann

Post by wittmann » 18 Feb 2008, 21:48

Nu prea am avut contestatii fiscale, as ca am si eu o intrebare de profan: de ce contestatiile impotriva actelor fiscale se judeca la Tribunal?

lilix2

Post by lilix2 » 19 Feb 2008, 07:32

multumesc pentru raspuns!

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 19 Feb 2008, 16:24

wittmann wrote:Nu prea am avut contestatii fiscale, as ca am si eu o intrebare de profan: de ce contestatiile impotriva actelor fiscale se judeca la Tribunal?
pentru ca asa zice la Codul de procedura fiscala: contestatiile impotriva catelor administrativ fiscale se solutioneaza de sectia de contencios administrativ a Tribunalului.
Asta daca nu alegi calea administrativa de atac, respectiv contestatia la directie sau minister functie de valoare. In acest caz decizia organului administrativ se ataca la sectia de contencios a tribunalului.

mariusms

Post by mariusms » 19 Feb 2008, 18:11

Asa este.

lilix2

Post by lilix2 » 20 Feb 2008, 20:48

speta s-a complicat putin....
Actul administrativ fiscal este emis de Vama C-ta iar competenta teritoriala a Tribunalului pot s-o determin potrivit vu art. 8 cpr civ la judetul de resedinta petentului?? Vorbesc de cererea de suspendare a executarii actului administrativ fiscal (decizia vamii). A mai avut cineva spete asemanatoare?

wittmann

Post by wittmann » 21 Feb 2008, 11:32

Citez din art. 218 CPF

"(2) Deciziile emise in solutionarea contestatiilor pot fi atacate de catre contestatar sau de catre persoanele introduse in procedura de solutionare a contestatiei potrivit art. 212, la instanta judecatoreasca de contencios administrativ competenta, in conditiile legii."

Daca e vorba de "in conditiile legii", nu ar trebui sa fie Curtea de Apel? Exista o alta norma derogatorie?

lilix2

Post by lilix2 » 23 Feb 2008, 11:20

wittmann, atunci crezi ca disp art 8 c pr civ nu intruneste nconditiile legiin [dreptului comun]?

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 27 Mar 2008, 19:22

@Wittman: de ce sa fie competenta Curtea de Apel?
Competenta e stabilita la Codul Fiscal dupa emitentul actului administrativ fiscal la Tribunal sau Curte de Apel. asadar daca actul e facut de biroul vamal Constanta competenta este a Tribunalului. Daca e de Directia Generala a Vamilor atunci e Curtea, idem daca e facut de MFP.
Teritorial mie mi se pare ca dispune Legea 544 (contenciosul administrativ) iar nu C.pr.civ.
Din pacate insa ma tem ca deja s-a prescris.

Post Reply