termenul de 6 luni

Curtea Europeana a Drepturilor Omului
Vic

termenul de 6 luni

Post by Vic » 16 Jan 2008, 00:47

Majoritatea juristilor din Romania sunt de parere ca termenul de 6 luni pentru plangerea la CEDO se contorizeaza de la recurs si nu de la contestatia in anulare.Totusi din art. 35 punctul 1 se poate considera ca punct de start al timpului si momentul contestatiei in anulare, ulterioara recursului, deoarece este ultimul demers din Romania pentru solutionarea cauzei....
Sa consideram o problema concreta si foarte reala cand s-au scurs 8 luni de la recurs si 3 luni de la contestatia in anulare. Oare o sesizare la CEDO va fi respinsa in mod cert, din start, ca fiind tardiva?

giovanni

Post by giovanni » 17 Jan 2008, 00:08

Tardiva, parerea mea. Contestatia e cale extraordinara de atac de retractare. Daca ar fi cum zici tu, atunci am putea abuza de aceasta cale de atac, introducand-o doar in ideea de a obtine un nou termen de 6 luni de la momentul respingerii ei, ceea ce ar fi inadmisibil. Partile prin proprie vointa nu pot schimba termenele imperative de prescriptie sau decadere. Ar fi culmea.

Vic

Post by Vic » 17 Jan 2008, 00:26

Termenul de 6 luni pentru sesizarea CEDO curge de la data pronuntarii deciziei recursului sau de la data cand reclamantul a luat cunostinta de aceasta decizie a recursului ? De exemplu, din momentul cand a obtinut prima copoie legalizata a deciziei? Pot fi diferente foarte mari intre aceste termene.

aiurel

Post by aiurel » 13 Mar 2008, 10:00

Ce se intampla in cazul in care condamnatul a inceput executarea pedepsei privative de libertate, trec cele 6 luni de la pronuntarea sentintei de condamnare dar aceasta inca nu a fost redactata?

Nu cred ca este chiar asa de imposibil sa treaca cele 6 luni si de asta intreb.
In cererea ce se va adresa Curtii trebuiesc mentionate deciziile care au stau la baza cererii ce se adreseaza Curtii.

lefterel

Post by lefterel » 13 Mar 2008, 12:45

aiurel wrote: Nu cred ca este chiar asa de imposibil sa treaca cele 6 luni si de asta intreb.
Daca nu este redactata in trei ani intervine rezolutiunea prevazuta de art. 1234 C.proc.pen., dupa aceasta perioada intervine rezilierea prevazuta de art. 2376 C.proc.pen..

aiurel

Post by aiurel » 13 Mar 2008, 12:56

lefterel wrote:
aiurel wrote: Nu cred ca este chiar asa de imposibil sa treaca cele 6 luni si de asta intreb.
Daca nu este redactata in trei ani intervine rezolutiunea prevazuta de art. 1234 C.proc.pen., dupa aceasta perioada intervine rezilierea prevazuta de art. 2376 C.proc.pen..
In mai putin de trei ani omun termina de executat pedeapsa.
Ce facem daca se constata ca pedeapsa nu a fost corect aplicata?
Cerem daune?
Asta nu ajuta la nimic.

lefterel

Post by lefterel » 13 Mar 2008, 13:39

aiurel wrote:(...) daune? Asta nu ajuta la nimic.
...nu ajuta, dar daca ar fi de minim 500.000 euro...; mecanismul procedural instituit prin Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene, Conventia de la Lugano, cap. III indice IV impune plata unei sume uriase cu ajutorul Oficiul Federal de Justitie cu sediul in Bern, Elvetia.

Tu ce crezi?

aiurel

Post by aiurel » 13 Mar 2008, 13:47

Crede-ma ca nu este cazul de acordare a unor daune.
Chiar daca ar fi valoarea mentionata de tine.

lefterel

Post by lefterel » 13 Mar 2008, 13:55

...se poate face recurs in anulare, pe baza contestatiei la executare, cu rejudecare prin consiliul judiciar prevazut de art. 458-460 C.civ..

mariusms

Re: termenul de 6 luni

Post by mariusms » 14 Mar 2008, 10:43

Vic wrote:Majoritatea juristilor din Romania sunt de parere ca termenul de 6 luni pentru plangerea la CEDO se contorizeaza de la recurs si nu de la contestatia in anulare.Totusi din art. 35 punctul 1 se poate considera ca punct de start al timpului si momentul contestatiei in anulare, ulterioara recursului, deoarece este ultimul demers din Romania pentru solutionarea cauzei....
Sa consideram o problema concreta si foarte reala cand s-au scurs 8 luni de la recurs si 3 luni de la contestatia in anulare. Oare o sesizare la CEDO va fi respinsa in mod cert, din start, ca fiind tardiva?
Nu orice cerere va fi respinsă în mod cert, din start, ca tardivă. Iată un exemplu:

HOTĂRÂREA
din 24 mai 2007
în Cauza Todicescu împotriva României
(Cererea nr. 18419/02)
...................................................................................................
A. Asupra admisibilităţii
13. Guvernul precizează că plângerea trebuie respinsă datorită nerespectării termenului de şase luni în măsura în care cererea a fost înaintată la 25 aprilie 2002, în condiţiile în care ultima hotărâre internă definitivă în sensul art. 35 alin. 1 din Convenţie a fost pronunţată la 18 aprilie 2001 de Curtea de Apel Bucureşti.
14. Reclamanta cere respingerea excepţiei ridicate de Guvern deoarece, în opinia sa, termenul de şase luni prevăzut de art. 35 alin. 1 din Convenţie trebuie să fie calculat începând cu 8 noiembrie 2001, data respingerii cererii sale în vederea unui recurs în anulare.
15. Curtea aminteşte că art. 35 alin. 1 din Convenţie impune reclamanţilor obligaţia de a sesiza Curtea numai după epuizarea căilor de atac interne şi în termen de şase luni începând de la data hotărârii interne definitive. Cu toate acestea, atunci când încălcarea invocată constă într-o situaţie continuă, termenul de şase luni nu începe să curgă decât începând din momentul în care această situaţie continuă ia sfârşit (a se vedea mutatis mutandis, Hornsby împotriva Greciei, Hotărârea din 19 martie 1997, Colecţia de hotărâri şi decizii 1997-II, p. 508, paragraful 35 şi Marinakos împotriva Greciei, (decizie) nr. 49282/99, 29 martie 2000).
16. În cazul în speţă Curtea observă în primul rând că reclamanta se află, de mai mulţi ani, în imposibilitatea de a beneficia de dreptul său de proprietate asupra bunului său, în ciuda existenţei unei hotărâri definitive care îi recunoştea în mod expres acest drept. De altfel, eforturile sale de executare a hotărârii definitive, prin intermediul unei acţiuni în anulare a contractului de vânzare privind bunul său, au eşuat în faţa instanţelor interne. Curtea nu ar putea reproşa reclamantei rezultatul negativ al demersurilor sale în vederea intrării în posesia bunului său, situaţia fiind aceeaşi dacă această cale de atac nu ar fi fost folosită. În fine, în ciuda existenţei legilor de reparaţie ulterioare reclamanta, nici până astăzi, nu a fost despăgubită pentru pierderea bunului său. Reclamanta se confruntă deci cu o situaţie continuă.
17. Prin urmare, excepţia Guvernului nu poate fi admisă favorabil. Curtea constată de altfel că această plângere nu este în mod manifest neîntemeiată în sensul art. 35 alin. 3 din Convenţie. De asemenea, ea constată că aceasta nu prezintă niciun alt motiv de inadmisibilitate şi o declară deci admisibilă.

mona33

Post by mona33 » 30 Nov 2008, 09:30

Tot nu am inteles concret nimic
speta mea -au trecut 7 luni de la pronuntarea recursului,am luat la cunostinta acum 2 luni,sunt in contestatie in anulare,mai sunt in termen pentru CEDO?

ursu

Post by ursu » 30 Nov 2008, 09:59

Depinde.
Consider ca, in mod exceptional, in cazul in care petentul din motive imputabile organelor de stat nu poate obtine in termen de 6 luni copii dupa hotararile judecatoresti, acesta poate adresa cererea sa, anexand numai hotararile judecatoresti pe care le are. De ex: situatia in care petentul ( din motive neimputabile lui ) nu se afla in posesia hotararii judecatoresti pronuntata de instanta de recurs sau ipoteza persoanelor condamnate penal aflate in executarea unei pedepse privative de libertate, persoane care, in lipsa unui avocat angajat, nu au libertatea de miscare necesara pentru a se ocupa de efectuarea legalizarii hotararilor judecatoresti respective.

liloo

Post by liloo » 30 Nov 2008, 13:03

mona33 wrote:Tot nu am inteles concret nimic
speta mea -au trecut 7 luni de la pronuntarea recursului,am luat la cunostinta acum 2 luni,sunt in contestatie in anulare,mai sunt in termen pentru CEDO?
Poate te ajuta sa intelegi mai bine:

http://www.lhr.md/2/35.html

mona33

Post by mona33 » 01 Dec 2008, 21:11

Conform acestui alinat,daca acum 2 luni avocatului i s-a comunicat decizia din recurs este aplicabil conform:

În cazul în care decizia nu a fost pronunţată în public, la calcularea termenului de 6 luni se ia în consideraţie data la care reclamantul sau avocatul său a luat cunoştinţă de conţinutul „deciziei interne definitive”. Totuşi, data informării reclamantului va fi considerată data informării avocatului, chiar dacă reclamantul a fost informat mai târziu (a se vedea Keskin şi alţii c. Turciei, dec. 07.09.1999).


Insemna ca sunt in termenul de 6 luni?

mona33

Post by mona33 » 14 Dec 2008, 16:56

dar revin cu precizarea ca decizia a fost pronuntata in .....sedinta publica....,acum 7 luni.....luat la cunostinta acum 3 luni,acum avem contestatie in anulare in curs,se mai poate promova la CEDO?

Post Reply

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 29 guests