pensie alimentara

Ce vreti sa mai vedeti pe acest sit?
Post Reply
Ciro

pensie alimentara

Post by Ciro » 14 Nov 2007, 12:22

Salut tuturor

As dori si eu un raspuns la o intrebare

Pina la ce virsta se plateste pensie alimentara

Eu stiu ca pina la virsta de 18 ani, afara de caz in care persoana care primeste pensia urmeaza cursurile unei forme de invatamint superior

As dori sa stiu urmator lucru: Forma de invatamint superior tb sa fie neaparat la zi sau poate fi si la frecventa redusa sau idd

Daca pers respectiva(cea in intretinere) lucreaza-mai poate primi pensia

alexx77

Post by alexx77 » 14 Nov 2007, 16:40

Pensia de intretinere se acorda in functie de nevoile celui care le cere si posibilitatile celui obligat la pensie.
Jurisprudenta a statuat ca si in cazul facultatilor particulare,copilul este intreptatit la pensie de intretinere pana la varsta de 25 ani.Nu conteaza forma de invatamant.
""Daca pers respectiva(cea in intretinere) lucreaza""...ea nu mai poate primi pensia.

Pappinian

Pensie alimentara

Post by Pappinian » 14 Nov 2007, 17:48

Dragul meu,
Citeste si baga la cap :

Codul familiei :
CAPITOLUL IV
OBLIGATIA DE INTRETINERE

Art. 86. - Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, parinti si copii, cel care infiaza si infiat, bunici si nepoti, strabunici si stranepoti, frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege. Are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui castig din munca, din cauza incapacitatii de a munci. Descendentul, cat timp este minor (adica pana la implinirea varstei de 18 ani :!:), are drept la intretinere, oricare ar fi pricina nevoii in care el se afla.
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obs. :
La implinirea varstei de 18 ani, obligatia de intretinere inceteaza daca descendentul nu dovedeste cu acte continuarea studiilor pentru pregatirea profesionala, indiferent de forma de invatamant (fara angajarea in campul muncii !!! :-? ). In cazul in care, dovedeste cu acte continuarea studiilor (in cadrul unei institutii de stat sau particulara, nu conteaza :!: ) pentru pregatirea profesionala, este indreptatit sa primeasca pensie de intretinere / alimentara pana la implinirea varstei de 25 de ani.
Prin angajarea in campul muncii, descendentul pierde dreptul legal (ramane cel moral, care devine discutabil ... :-| ) la intretinere, inclusiv la pensie alimentara (conform reglementarilor in vigoare, varsta de 16 ani este varsta minima, legala, pentru angajare !!! :-( ). :bye:

Ciro

pensia alimentara

Post by Ciro » 14 Nov 2007, 17:57

Multumesc de explicatii , dar o problema nu m-ati lamurit:

As dori sa stiu urmator lucru: Forma de invatamint superior tb sa fie neaparat la "zi" sau poate fi si la "frecventa redusa" sau "idd "

Pappinian

Post by Pappinian » 14 Nov 2007, 21:06

Numai la "seral" sa nu fie (inscrierea presupune obligatoriu anexarea unei adeverinte de la locul de munca :!: :!: ). Lasand gluma in seama avocatilor, nu cred sa mai existe aceasta forma de invatamant :!: :!: :!: .
Obs. : Chiar daca urmeaza cursurile "la zi" ale unei facultati (de stat sau privata, nu conteaza ...), poate incheia un contract "part time" in afara orelor de curs :!: :!: :!: :idea: Drept pentru care, se poate verifica la MEF daca are FF2 completata (personal sau de catre angajator).

Post Reply