Adoptie copil major!

Familiei
Post Reply
Sharky

Adoptie copil major!

Post by Sharky » 29 Oct 2004, 16:33

Daca numai unul din parinti adopta un copil major!
1.Fiind major ce sanctiune intervine?
2.Daca numai unul din parinti a dat consimtamantul la incheiera adoptiei, ce efect are asupra adoptiei?(celalalt sot este supravietuitor si nu este decazut sau interzis judecatoresc)
3.Cine poate cere in instantanta desfiintarea adoptiei?

elis

Post by elis » 30 Oct 2004, 11:06

Daca a fost adoptata o persoana cu capacitate deplina de exercitiu (ceea ce presupune ca a fost crescuta de adoptator) si numai unul din parinti si-a dat acordul iar adoptia a fost facuta numai de catre unul din soti, cred ca sanctiunea este nulitatea relativa si poate fi invocata numai in limita termenului de prescriptie de catre cei interesati.

Sharky

Post by Sharky » 30 Oct 2004, 12:09

Si in cazul cand este major si nu a fost crescut de adoptator?
Nu ar interveni o nulitate absoluta pentru incalcarea unei conditii de fond actiune care ar fi imprescriptibila?
Si in cazul acesta ar putea fi invocata de oricine are interes?
K mersi!

elis

Post by elis » 30 Oct 2004, 12:16

Cred ca intrevine nulitatea absoluta in acest caz (imprescriptibila si poate fi invocata de oricine are interes).

norocel

Post by norocel » 10 Nov 2004, 16:04

Eu nu cred ca instanta incuviinteaza adoptia unui major care nu a fost crescut de adoptator asa ca in realitate nu poate exista o astfel de problema.

claire

nulitate adoptie major

Post by claire » 16 Jan 2006, 14:57

Stie cineva daca exista vreo dispozitie legala privind perioada de timp necesara pentru a se considera ca adoptatul a fost crescut in timpul minoritatii de catre adoptator? In speta, se invoca de catre partea adversa ca adptia este nula absolut deoarece trei ani de zile pana la majorat nu a fost crescut efectiv de catre adoptatori deoarece a urmat scoala in alt oras.Nu sunt suficiente relatiile de afectiune, de sprijin constant stabilite pe parcursul celorlalti ani intre adoptat si adoptatori?

tamara

Post by tamara » 16 Jan 2006, 19:45

Adoptia este permisa numai pana la implinirea varstei de 18 ani de catre copil. Dupa majoratul copilulul nu mai exista nici o cale pentru adoptie.

roxanne

Post by roxanne » 17 Jan 2006, 05:59

tamara wrote:Adoptia este permisa numai pana la implinirea varstei de 18 ani de catre copil. Dupa majoratul copilulul nu mai exista nici o cale pentru adoptie.
serios :?:

Claire, nu cred ca exista vreo dispozitie legala in privinta duratei de timp.Se apreciaza de la caz la caz.
Cresterea in timpul minoritatii nu trebuie sa se limiteze numai la acordarea intretinerii, ci trebuie sa existe o relatie intre adoptat si adopator ca aceea intre parinte-copil, sa presupuna sprijin moral, nu numai material.
Cresterea in timpul minoritatii trebuie sa aiba un caracter de continuitate si sa fie suficient de lunga pentru a exclude posibilitatea unei ingrijiri ocazionale.

tamara

Post by tamara » 17 Jan 2006, 21:26

:oops: Scuze! Am aflat acum. :floare:

mirelas

Post by mirelas » 18 Jan 2006, 20:08

Lege nr. 273/2004 din 21/06/2004 Publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 557 din 23/06/2004 privind regimul juridic al adoptiei
Art. 5. (3) Persoana majora poate fi adoptata numai daca adoptatorul sau familia adoptatoare a crescut-o in timpul minoritatii sale.
Art. 12. - (1) Consimtamantul la adoptie trebuie sa fie dat de catre parintii firesti ai copilului.
.....
(4) Consimtamantul parintilor firesti ai copilului nu este necesar daca ambii se gasesc in oricare dintre situatiile prevazute la alin. (3), precum si in cazul adoptiei prevazute la art. 5 alin. (3).

Intrebare:avand in vedere cele de mai sus, e posibil sa nu ii fie cerut acordul pt infiere tatalui natural al unui major ce urmeaza a fi infiat de sotul mamei? Copilul a fost incredintat spre crestere si educare, prin hot judecatoreasca, mamei.Actualul sot a participat la cresterea acestuia timp de 12 ani.
Cu mii de multumiri anticipate..

roxanne

Post by roxanne » 19 Jan 2006, 05:30

Dupa parerea mea reiese clar ca nu se va mai cere aocrdul tatalui natural-art 12(4)- si ca sunt indeplinite conditiile pt adoptie

mirelas

Post by mirelas » 20 Jan 2006, 15:11

Sigur ca asa m-am gandit si eu cand am vazut acele articole din lege.De aceea le-am citat.
De fapt, intrebarea corect formulata ar fi fost: exista in vreo alta lege,Cod etc prevederi care pot pune piedici ...
Nu cu mult timp in urma, pe acest forum, la alt topic erau mai multi care spuneau ca nu se poate si ma gandeam e posibil sa-mi scape mie ceva - nu sunt de specialitate, doar interesata de problema si cu acces la internet
:oops: :floare:

claire

Post by claire » 21 Jan 2006, 13:18

Multumesc, Roxanne. :kiss: :floare:
Mai este necesar doar consimtamantul adoptatului, Mirelas, fata de celelalte aspecte precizate de Roxanne.

Angelica

Re: Adoptie copil major!

Post by Angelica » 06 Jun 2013, 23:55

Buna seara. Am 25 de ani (necasatorita)si de 2 ani am luat un copil surdo mut de la centru(unde au si scoala speciala), cu acordul mamei lui( parintii sunt divortati). Acum este major, si locuieste cu familia mea. Problema este ca mama (alcoolica)a aflat ca are bani in cont (pensia)si-l vrea acasa. Cu tatal natural avem o relatie foarte buna. Baiatul nu vrea sa plece. Exista posibilitatea sa-l adopt? Eu sau parintii mei? El vrea.Ce demersuri se fac. Multumesc anticipat

Post Reply