Neconstitutionalitate art. 1201 in cauze privind minori

Familiei
Post Reply
laur

Neconstitutionalitate art. 1201 in cauze privind minori

Post by laur » 09 Nov 2007, 01:13

Unde as putea sa gasesc o decizie de respingere a actiunii avand ca obiect neconstitutionalitatea art. 1201 C.civ intr-o cauza cu minori (program vizitare minor, schimbare program vizitare minor)?

Sau eventual o actiune a unei instante in care intr-o cauza avand ca obiect schimbare program vizitare minor s-a invocat exceptia autoritatii de lucru judecat si aceasta a fost admisa.

Va multumesc

laur

Post by laur » 09 Nov 2007, 12:59

Ma poate ajuta cineva cu o informatie? Va rog mult. Multumesc

kinga

Re: Neconstitutionalitate art. 1201 in cauze privind minori

Post by kinga » 09 Nov 2007, 13:37

laur wrote:
Sau eventual o actiune a unei instante in care intr-o cauza avand ca obiect schimbare program vizitare minor s-a invocat exceptia autoritatii de lucru judecat si aceasta a fost admisa.
Va multumesc

sper ca glumesti..... sper....

Sectia civila a Curtii supreme de justitie

Decizie nr. 320/1994
din 08/02/1994

Ocrotirea minorilor. Program de vizitare a minorului. Interesul copilului minor.

In conformitate cu prevederile art. 43 alin. 3 din Codul familiei, parintele divortat, caruia nu i s-a incredintat copilul, pastreaza dreptul de a avea legatura cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.
In caz de neintelegere intre parinti acest drept se realizeaza, la cererea celui interesat, prin stabilirea de catre instanta judecatoreasca a unui program in cadrul caruia sa se intretina legaturile personale cu copilul minor.
Stabilirea unui astfel de program nu constituie o masura cu caracter definitiv; art. 44 din Codul familiei prevede ca in cazul schimbarii imprejurarilor, la cererea oricaruia dintre parinti sau a copilului, daca acesta a implinit varsta de 14 ani, a autoritatilor tutelare sau a vreunei institutii de ocrotire, instanta judecatoreasca va putea modifica masurile privitoare la drepturile si obligatiile personale sau patrimoniale intre parintii divortati si copii. In speta, instantele au respins cererea reclamantului, retinand ca, printr-o hotarare anterioara, judecatoria a stabilit ca tatal sa viteze minora in prima si a treia duminica a fiecarei luni, intre orele 10-16, si ca nu s-au schimbat imprejurarile existente la data stabilirii programului.
In realitate, cum minora are in prezent cu peste patru ani mai mult decat la data stabilirii programului de vizitare, varsta sa permite, in principiu, sa fie luata o perioada, in timpul vacantei de vara, pentru a fi dusa la mare.
In acelasi timp, insa, trebuie respectate dispozitiile art. 97 alin. 2 din Codul familiei, potrivit carora drepturile parintesti se exercita numai in interesul copiilor.

laur

Post by laur » 09 Nov 2007, 15:25

Nu inteleg de ce imi spui ca glumesc?

Pe scurt situatia: am o fetita de 6 ani, iar dupa 2 ani de proces instanta a schimbat programul de vizitare ca in loc sa vad copilul la domiciliul mamei conform primei sentinte, sa iau copilul la propriul domiciliu. Dupa ce hotararea a devenit definitiva si irevocabila prin respingerea recursului de catre Curtea de apel, la nici 3 saptamani fosta sotie introduce o noua actiune de schimbare program vizitare minor prin care cere sa vizitez copilul la domiciliul ei conform primei sentinte si nu la domiciliul meu conform celei de-a doua. Dar de 4 ani eu nu mi-am mai vazut fetita datorita refuzului fostei sotii, care aprimit si amenda de la Prachet pe 307 alin. 2 Cp.

Pai nu e clar autoritate de lucru judecat? In 3 saptamani cum se putea schimba situatia avuta in vedere la sentinta prin care sa imi iau copilul la propriul domiciliu cand fosta sotie nu m-a lasat nici sa-mi vad fetita?

Va multumesc

kinga

Post by kinga » 09 Nov 2007, 17:18

ai raspuns pe mp...

Post Reply