Please, un raspuns urg. despre conciliere

Discutii privind procedura civila
Post Reply
EllaB

Please, un raspuns urg. despre conciliere

Post by EllaB » 27 Oct 2004, 14:05

Mi s-a cerut, intr-un litigiu prin care eu in calitate de reclamant solicit restituirea unor bunuri imprumutate printr-un contract de comodat, dovada indeplinirii procedurii prealabile de conciliere. Dupa umila mea opinie, si a codului civil de altfel, aceasta procedura e necesara numai in situatia litigiilor comerciale, ceea ce nu e cazul aici. Nu cred ca un contract de comodat, mai precis de imprumut de la o biblioteca, poate fi calificat ca unul comercial.
Deci ce fac in aceasta situatie?
V-as ruga sa-mi raspundeti cit mai repede la aceasta intrebare, ptr ca eu sunt in ceata totala.
Thanks.

attorneyatlaw

Post by attorneyatlaw » 27 Oct 2004, 14:32

cine ti-a cerut sa faci aceasta dovada?
E interpretabil caci biblioteca este persoana juridica cu acest obiect de activitate: imprumut de carti, in consecinta s-ar putea ca vreo instanta inteleapta sa aprecieze ca, fiind incheiat in realizarea obiectului de activitate, contractul de comodat despre care vorbesti are caracter comercial.
In principiu cred ca te poti apara in sensul in care litigiul este civil si nu comercial, contractul de comodat fiind unul esentialmente civil, chiar daca este incheiat de o persoana juridica, imprejurare in care nu sunt aplicabile dispozitiile privind procedura prealabila insa solutia e "la luminile instantei".
Cu riscul de a-i supara iar pe forumistii aspiranti la pozitia de jude, din nefericire instantele din tara noastra sunt pline de judecatori care nu stiu prea bine de capul lor si s-ar putea sa ai surpriza sa ti se respinga actiunea ca prematur introdusa pentru neandeplinirea concilierii

Zgabeata_Iftode

Post by Zgabeata_Iftode » 27 Oct 2004, 17:23

Presupun ca ai introdus actiunea la judecatorie si instanta a calificat-o ca fiind litigiu comercial. Solutia e superaberanta intrucat ideea de liberalitate se bate cap in cap cu ideea de obtinere de profit specifica unui raport comercial. De asemenea, in dispozitiile art.4 din Codul comercial se stipuleaza expres ca si comerciantii pot incheia acte civile, deci ai un argument in plus in calificarea litigiului.
Totodata, din cate am vazut eu in legea bibliotecilor (L334/2002) nu se prea poate vorbi despre un caracter comercial al imprumutului de carti.
In cel mai rau caz, instanta iti va respinge actiunea ca premaur introdusa sau ca inadmisibila (depinde de oarece pareri) si o poti lua de la capat dupa ce indeplinesti si o procedura de conciliere.
Eu sper sa nu fie cazul dar.....

Succes si tine-ne la curent.

EllaB

Post by EllaB » 03 Nov 2004, 08:40

Multumesc pentru raspuns.
Acum as mai vrea sa stiu ceva: Tanti judecatoarea a dispus aceasta in lipsa mea. Cum pot sa conest acest lucru? Ca sa n-o iau de la capat? Poate suna stupid, dar nu am deloc experienta cu procedura "practica", decit teoria, si nici nu am auzit de asa ceva pina acum.

elis

Post by elis » 03 Nov 2004, 10:19

Daca instanta a dispus sa faci dovada indeplinirii procedurii prevazute de art. 720 indice 1, la termenul urmator depui note de sedinta in care explici de ce crezi tu ca nu era necesara concilierea prealabila (si eu cred ca nu era necesara)

Post Reply