Clauza de limitare a raspunderii.

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Post Reply
Lacordu

Clauza de limitare a raspunderii.

Post by Lacordu » 25 Oct 2007, 13:32

Avem un contract comercial cu o valoare apreciabila. Obiect retehnologizarea unei instalatii industriale. Graficul de executie este marcat de doua momente importante, finalizarea fazei de constructii montaj (completion of facilities) si receptia in exploatare (operational acceptance), musai a fi atinsa in 6 luni de la indeplinirea primei faze.
Contractul (incheiat de baieti destepti acum vreo 8 ani) prevede o clauza penala prin care executantul este strans cu usa in cazul in care intarzie finalizarea primei faze. Perioada dintre aceasta prima faza si cea de-a doua (acel operational acceptance)nu este acoperita prin nici o sanctiune stabilita pe cale conventionala .
Problema cea mare vine abia acum: Urmeaza o clauza de limitare a raspunderii, prin care executantul este considerat neresponsabil , incerc sa traduc din engleza, nici in baza contractului, nici delictual (tort or otherwise) pentru nici un alt prejudiciu indirect sau consecvential (consequential), cu exceptia cazurilor de neglijenta criminala(criminal negligence) sau dol (willful misconduct).
Evident, executantul nu este in stare sa atinga faza de receptie in exploatare. Au trecut ani de atunci, nu 6 luni.Beneficiarul inregistreaza pagube diverse datorita intarzierii asteia. Ce sanse am sa invoc nulitatea clauzei de limitare a raspunderii, in conditiile in care il exonereaza pe executant in cazul culpei, fie ea usoara sau grava ? Mai ales ca vorbim de raporturi legate intre profesionisti...
Am gasit ceva in Cosmovici, ceva in Barsan, Pop, Eliescu, dar nu mi-ar strica niste sfaturi...
MUltam fain.

gorj

Post by gorj » 25 Oct 2007, 14:16

Dupa cum stii, in dreptul romanesc numai culpa usoara il exonereaza pe debitor de raspundere civila. Eu cred ca in cazul de fata este vorba despre o raspundere civila contractuala pe care tu o poti angaja debitorului. Totodata eu cred ca practic tu vei castiga in instanta fie rezilierea contractului, fie despagubiri pentru prejudiciu cauzat in functie de ce vei solicita.

Nicoleta

Post by Nicoleta » 25 Oct 2007, 16:50

Eu sunt tentata sa citesc ... nici un ALT prejudiciu...afara de intarzierea in execuatere pentru care datoreaza clauza penala. Intelegi ce vreau sa spun? E fara echivoc faptul ca acea clauza penala refera exclusiv la prima faza? Acestea sunt genul de contracte cu... trimiteri la art .. care trimite la art...de te ia cu ameteli.

Post Reply