calitate procesula activa
calitate procesula activa
am urmatoarea speta :
a-societate in curs de constituire ( are doar rezevare de denumire ) vrea sa dea in judecata pe b - proprietarul care a inchiriat spatiul unde aceasta urmeaza sa-si stabileasca sediu ca sa-l oblige sa inregistreze contractul de inchiriere la finante fiindca nu numai ca nu poate sa se constituie registru comertului cerand contract inregistrat dar nici nu poate sa isi noteze contractul in cartea funciara.
intrebarea mea este daca a are calitate procesuala activa ?
daca a nu are, ar putea sa aiba calitate procesual activa o societate ce urmeaza sa fie asociat in noua societate din conturile caruia s-a achitat chiria pana in prezent fiindca au trecut deja 2 luni de la incheierea contractului.
ar fi admisibila o astfel de actiuni ?
a-societate in curs de constituire ( are doar rezevare de denumire ) vrea sa dea in judecata pe b - proprietarul care a inchiriat spatiul unde aceasta urmeaza sa-si stabileasca sediu ca sa-l oblige sa inregistreze contractul de inchiriere la finante fiindca nu numai ca nu poate sa se constituie registru comertului cerand contract inregistrat dar nici nu poate sa isi noteze contractul in cartea funciara.
intrebarea mea este daca a are calitate procesuala activa ?
daca a nu are, ar putea sa aiba calitate procesual activa o societate ce urmeaza sa fie asociat in noua societate din conturile caruia s-a achitat chiria pana in prezent fiindca au trecut deja 2 luni de la incheierea contractului.
ar fi admisibila o astfel de actiuni ?
eu din cate stiu citind legea 31/1990, nu poate exista o asemenea calitate procesuala! intrucat rezervarea de nume nu corespunde cu termenul "infiintare sc", deci nu este persoana juridik ink...
in plus n-am inteles bine, proprietarul a facut antecontract cu pers fizica? pt ca nefiind inregistrat, practic nu exista nici un contract de inchiriere dupa parerea mea, trebuia mai intai infiintata SC apoi facut direct contract de inchiriere catre pers jur...evident, se poate face si altfel, adik tu ca pers fiz, subinchiriezi la randul tau la SC, dar aceasta clauza de subinchiriere trebuie prevazuta in acel contract cu proprietarul pt ca daca acesta iti interzice, nu ai ce face!
(iar asta era chiar f necesar daca domina teama ca proprietarul sa nu se razgandeasca)...apoi proprietarul e obligat sa inregistreze contractul de inchiriere (mai ales ca vb probabil de infiintare punct de lucru)...
am subliniat, din ce stiu!
in plus n-am inteles bine, proprietarul a facut antecontract cu pers fizica? pt ca nefiind inregistrat, practic nu exista nici un contract de inchiriere dupa parerea mea, trebuia mai intai infiintata SC apoi facut direct contract de inchiriere catre pers jur...evident, se poate face si altfel, adik tu ca pers fiz, subinchiriezi la randul tau la SC, dar aceasta clauza de subinchiriere trebuie prevazuta in acel contract cu proprietarul pt ca daca acesta iti interzice, nu ai ce face!

eu cred ca acel contract a fost incheiat tocmai in vederea inregistrarii societatii...chiriasul a fost probabil sc in curs de infiintare....Franceska29 wrote:eu din cate stiu citind legea 31/1990, nu poate exista o asemenea calitate procesuala! intrucat rezervarea de nume nu corespunde cu termenul "infiintare sc", deci nu este persoana juridik ink...
in plus n-am inteles bine, proprietarul a facut antecontract cu pers fizica? pt ca nefiind inregistrat, practic nu exista nici un contract de inchiriere dupa parerea mea, trebuia mai intai infiintata SC apoi facut direct contract de inchiriere catre pers jur...evident, se poate face si altfel, adik tu ca pers fiz, subinchiriezi la randul tau la SC, dar aceasta clauza de subinchiriere trebuie prevazuta in acel contract cu proprietarul pt ca daca acesta iti interzice, nu ai ce face!(iar asta era chiar f necesar daca domina teama ca proprietarul sa nu se razgandeasca)...apoi proprietarul e obligat sa inregistreze contractul de inchiriere (mai ales ca vb probabil de infiintare punct de lucru)...
acuma societatea are capacitate restransa in acest caz...putand incheia acte in vederea infiintarii acesteia ...bla bla....deci in vederea incheierii contractului a avut capacitate......
proprietarul este intradevar obligat sa inregistreze contractul...asta daca nu vrea sa fie acuzat de altele....

Art. 33. - Persoanele juridice care sint supuse inregistrarii au capacitatea de a avea drepturi si obligatii de la data inregistrarii lor.
Celelalte persoane juridice au capacitatea de a avea drepturi si obligatii, dupa caz, potrivit dispozitiunilor art. 28, de la data actului de dispozitiune care le infiinteaza, de la data recunoasterii, ori a autorizarii infiintarii lor sau de la data indeplinirii oricarei alte cerinte, prevazute de lege.
Cu toate acestea, chiar inainte de data inregistrarii sau de data actului de recunoastere ori de data indeplinirii celorlalte cerinte ce ar fi prevazute, persoana juridica are capacitatea chiar de la data actului de infiintare cit priveste drepturile constituite in favoarea ei, indeplinirea obligatiilor si a oricaror masuri preliminare ce ar fi necesare, dar numai intrucit acestea sint cerute pentru ca persoana juridica sa ia fiinta in mod valabil.
Celelalte persoane juridice au capacitatea de a avea drepturi si obligatii, dupa caz, potrivit dispozitiunilor art. 28, de la data actului de dispozitiune care le infiinteaza, de la data recunoasterii, ori a autorizarii infiintarii lor sau de la data indeplinirii oricarei alte cerinte, prevazute de lege.
Cu toate acestea, chiar inainte de data inregistrarii sau de data actului de recunoastere ori de data indeplinirii celorlalte cerinte ce ar fi prevazute, persoana juridica are capacitatea chiar de la data actului de infiintare cit priveste drepturile constituite in favoarea ei, indeplinirea obligatiilor si a oricaror masuri preliminare ce ar fi necesare, dar numai intrucit acestea sint cerute pentru ca persoana juridica sa ia fiinta in mod valabil.
Registrul Comertului inca mai primeste in Iasi contracte de comodat pe sedii sociale si secundare, care nu sunt inregistrare nicaieri. Aceste contracte functioneaza ca o declaratie notariala de accept sediu din partea proprietarului care-ti acorda tie ca societate in curs de constituire imprumutul folosintei unui spatiu destinat biroului sau punctului de lucru. Cum sa vorbim de calitate procesuala activa a unei societati neinregistrare la ORC, adica fara CUI si J? Se cere in plus acordul locatarilor cand e vorba de imprumutul folosintei unui apartament la bloc.
Mai Francesca, nu mai fa economie de cuvinte ca nu esti pe messenger, esti pe un forum de calitate superioara.
Mai Francesca, nu mai fa economie de cuvinte ca nu esti pe messenger, esti pe un forum de calitate superioara.
mda....ce sa spun ca la noi la primarie exista un registru special de comodate?kinga wrote:Agenduto la noi nu...agenda wrote:aaaa ...........deci nu se inregistreaza comodatul? nici la primarie?
daca tu stii ceva .. ia spune....
sincer... nu am auzit de asa ceva. Si am cateva contracte de comodat.![]()
ca sta acolo cineva si cum vi cu un comodat .....face copie si iti aplica o stampila pe care scrie inregistrat in registrul de comodate din raza teritoriala a ........
o taxa de 505 din chiria aplicata in prima luna a comodatului

ok m-am prostiti destul...
GLUMEAM GLUMEAM GLUMEAM.....

aluzie la un alt topic cu acest subiect amuzant

aaaaaaaaaaaaagenda wrote:mda....ce sa spun ca la noi la primarie exista un registru special de comodate?kinga wrote:Agenduto la noi nu...agenda wrote:aaaa ...........deci nu se inregistreaza comodatul? nici la primarie?
daca tu stii ceva .. ia spune....
sincer... nu am auzit de asa ceva. Si am cateva contracte de comodat.![]()
ca sta acolo cineva si cum vi cu un comodat .....face copie si iti aplica o stampila pe care scrie inregistrat in registrul de comodate din raza teritoriala a ........
o taxa de 505 din chiria aplicata in prima luna a comodatului![]()
ok m-am prostiti destul...
GLUMEAM GLUMEAM GLUMEAM.....![]()
aluzie la un alt topic cu acest subiect amuzant
de registrul asta vorbeai???