Amenda Garda Financiara!!!! Help !!!
Amenda Garda Financiara!!!! Help !!!
Un comercian acum 3 luni a fost sanctionat de Garda Financiara ca nu a depus zetul lunar la Administratia Financiara. Comerciantul a facut plangere impotriva procesului-verbal de contraventie.
La fond i s-a respins plangerea, acum aflandu-se in recurs.
La data de 31.08.2007 art.4 al.10 din OG28/1999, care sanctiona aceasta contraventie a fost abrogat!
Cu toate acestea in art.10 lit. f, fapta prev. la art. 4 care a fost abrogat, se sanctioneaza!!!!!!!!
Art.12 al.1 din OG2/02 spune ca :" Daca printr-un act normativ fapta nu mai este considerata contraventie, ea nu se mai sanctioneaza, chiar daca a fost savarsita inainte de data intrarii in vigoare a noului act normativ".
As putea invoca in recurs acest motiv?
Se aplica ca si in penal, retroactivitatea legii ?
La fond i s-a respins plangerea, acum aflandu-se in recurs.
La data de 31.08.2007 art.4 al.10 din OG28/1999, care sanctiona aceasta contraventie a fost abrogat!
Cu toate acestea in art.10 lit. f, fapta prev. la art. 4 care a fost abrogat, se sanctioneaza!!!!!!!!
Art.12 al.1 din OG2/02 spune ca :" Daca printr-un act normativ fapta nu mai este considerata contraventie, ea nu se mai sanctioneaza, chiar daca a fost savarsita inainte de data intrarii in vigoare a noului act normativ".
As putea invoca in recurs acest motiv?
Se aplica ca si in penal, retroactivitatea legii ?
Daca prima hotarare nu a fost supusa apelului, poti invoca acest motiv in recurs.
Se pare ca in cazul tau legea retroactiveaza, dar nu in baza principiului general din penal referitor la aplicarea lagii penale mai favorabile, ci in baza dispozitiei legale pe care chiar tu ai citat-o.
In contraventional se judeca dupa procedura civila
Se pare ca in cazul tau legea retroactiveaza, dar nu in baza principiului general din penal referitor la aplicarea lagii penale mai favorabile, ci in baza dispozitiei legale pe care chiar tu ai citat-o.
In contraventional se judeca dupa procedura civila
In acest sens am gasit si decizia CC nr:228/13.03.2007:
"Admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca dispozitiile art.12 alin.(1) din Ordonanta Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor sunt neconstitutionale in masura in care prin sintagma "nu se mai sanctioneaza" prevazuta in text se intelege doar aplicarea sanctiunii contraventionale, nu si executarea acesteia."
Si acum practic ,ce ar trebui sa spun instantei la primul termen de recurs pe care il am peste 2 saptamani?
Ca art.4 al.10 din og 2/01 s-a abrogat, dar art.10 lit.f inca sanctioneaza o fapta care s-a abrogat? :?
Sunt la inceput si totul pare foarte "intortochiat" pentru mine!
"Admite exceptia de neconstitutionalitate si constata ca dispozitiile art.12 alin.(1) din Ordonanta Guvernului nr.2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor sunt neconstitutionale in masura in care prin sintagma "nu se mai sanctioneaza" prevazuta in text se intelege doar aplicarea sanctiunii contraventionale, nu si executarea acesteia."
Si acum practic ,ce ar trebui sa spun instantei la primul termen de recurs pe care il am peste 2 saptamani?
Ca art.4 al.10 din og 2/01 s-a abrogat, dar art.10 lit.f inca sanctioneaza o fapta care s-a abrogat? :?
Sunt la inceput si totul pare foarte "intortochiat" pentru mine!
Dupa parerea mea, aici e o chestie de nuanta: e vorba de o nulitate a procesului verbal sau de o impiedicare la executarea sanctiunii? La ora asta as inclina spre a doua varianta. Totusi invoca in recurs decizia CC si daca hotararea instantei de fond ramane in picioare, formuleaza o contestatie la executare.
Parerea mea...
Parerea mea...
Recursul a fost introdus inaintea abrogarii acestui articol, deci printre motivele invocate nu se regaseste si acest motiv al schimbarii de lege.
Cum trebuie sa procedez efectiv: mai pot la al doilea termen(primul a fost pt. angajare av)sa aduc precizari la motivele de recurs completandu-le cu faptul ca s-a abrogat art.4 al.10 din OUG 28/99 si ca art.12 din OG 2/01, prevede ca o asemenea abrogare constituie o impiedicare la executarea sanctiunii?
Asa cum am prezentat stadiul procesual, nu este tarziu pentru aceste precizari(competari)?
Cum trebuie sa procedez efectiv: mai pot la al doilea termen(primul a fost pt. angajare av)sa aduc precizari la motivele de recurs completandu-le cu faptul ca s-a abrogat art.4 al.10 din OUG 28/99 si ca art.12 din OG 2/01, prevede ca o asemenea abrogare constituie o impiedicare la executarea sanctiunii?
Asa cum am prezentat stadiul procesual, nu este tarziu pentru aceste precizari(competari)?
S-a intamplat un lucru interesant: desi ne judecam inca in recurs pentru anularea acestui proces verbal de contraventie, comerciantul s-a trezit somat de catre AFP ca impotriva sa a inceput executarea silita pentru titlul executoriu provenit exact din acest p-v !
Ok, fac contestatie la executare si cer anularea actelor de executare(Somatia), invocand prev.art.32,34 din OG:2/01 ?
Cu cine ma judec, cu AFP ? Contestatia la executare o depun la Judecatorie?
Ok, fac contestatie la executare si cer anularea actelor de executare(Somatia), invocand prev.art.32,34 din OG:2/01 ?
Cu cine ma judec, cu AFP ? Contestatia la executare o depun la Judecatorie?
Fa o adresa la AFP, in care arati ca ai depus plangere la procesul verbal (depui si dovada plangerii), iar plangerea suspenda executarea. Daca depui dovada plangerii la AFP, 99% nu va mai fi nevoie de contestatie la executare.
Garda Finaciara e obligata sa comunice la AFP procesele verbale la care nu s-a incasat amenda. Dar ei nu mai verifica daca la acele pr. vb. s-a facut plangere sau nu. Din acest motiv, intrucat AFP nu stie de faptul ca la pr. vb. s-a facut plangere, AFP trimite somatii de plata. Dar, daca le prezinti dovada plangerii, inceteaza actele de executare silita.
Garda Finaciara e obligata sa comunice la AFP procesele verbale la care nu s-a incasat amenda. Dar ei nu mai verifica daca la acele pr. vb. s-a facut plangere sau nu. Din acest motiv, intrucat AFP nu stie de faptul ca la pr. vb. s-a facut plangere, AFP trimite somatii de plata. Dar, daca le prezinti dovada plangerii, inceteaza actele de executare silita.