Executarea sentintei cuprinzand o terta persoana

Titlul Executoriu, Instanta de Executare, Contestatia la Executare, Executarea Silita, Sechestrul Judiciar
Post Reply
mez34

Executarea sentintei cuprinzand o terta persoana

Post by mez34 » 15 Sep 2007, 18:26

Am si eu o speta care imi da bataie de cap. Poate ma ajuta cineva sa imi clarific anumite nelamuriri. Terenul aferent casei de locui a mamei mele se afla in CF a vecinilor. Exista o carte funciara a casei, in care locuieste, dar la teren este precizat doar faptul ca se afla in CF vecinilor. Casa este achizitionata in 1983 cand terenul nu putea fi tranzactionat(fiind in proprietatea CAP) de la o alta persoana(nu vecinii). In anul 1996 vecinii, printr-o declaratie falsa(acum se cerceteaza) se intabuleaza cu dreptul de propritate asupra intregii suprafete existente in CF, ingnorand existenta superficie asupra terenului aferent casei unde locuieste mama mea. S-a stabilit printr-o expertiza inregistrari eronate la CF. Pe casa este proprietara mama si in urma unui certificat de calitate singurul care a acceptat 1/2 dupa decesul tatalui este fratele meu. Vecinii au intentat proces impotriva mamei si impotriva mea( eu am renuntat la mostenirea dupa tatal meu in favoarea fratelui) pentru revendicarea intregii suprafete aferente casei si au si castigat. In acest moment exista o sentinta de executare asupra terenului.
In acest moment ma intreb:
- se poate executa sentinta daca fratele meu detine si el posesia asupra terenuli si pentru el nu exista un titlu executoriu?
- ma poate executa pe mine care nu am nicio calitate asupra terenului?
Eu nici nu locuiesc acolo.
Luni vine executorul pe teren si as vrea sa ma documentez.
Va multumesc anticipat daca puteti sa ma ajutati intr-un anume fel...

mez34

Post by mez34 » 15 Sep 2007, 20:37

Daca nu m-am exprimat suficient de explicit va rog sa ma atentionati.
Multumesc mult

jojo

Post by jojo » 16 Sep 2007, 08:50

Fratele tau ar fi bine sa faca contestatie la executare si fie sa ceara constatarea dreptului sau de proprietate asupra terenului aferent casei, caz in care are obligatia sa faca, pe langa posesie, dovada dreptului de proprietate, ori inteleg ca nu poate (?), si atunci ramane sa invoce inopozabilitatea hotararii ce se executa.

ce zic eu, este o solutie destul de superficiala, imediata si de moment, fara sa vad extrasele cf, titlu de drept cu care s-au intabulat vecinii in 96, dosarul de revendicare, daca in proces mama ta ori tu in calitate de parata v-ati prezentat la interogatoriu si ce anume ati declarat?...nici nu stiu daca este sau nu admisibila sau daca are vreo finalitate contesatie la executare.

mez34

Post by mez34 » 16 Sep 2007, 09:03

Multumesc mult JOJO
In acest moment exista pe rol o actiune de constatare si anulare partiala a actului prin care s-au intabulat vecinii.
La procesul care a avut loc m-am prezentat doar eu. Mama nu a fost la nicio infatisare. Eu am declarat ca mama are terenul din 1983 de cand l-a cumparat de la vanzator.S-a consemnat faptul ca si eu folosesc terenul, desi in recurs eu am invocat lipsa calitatii mele procesuale.
In acest moment se poate face contestatie dupa ce executorul se prezinta pe teren? Fratele meu se poate impotrivii executarii?

jojo

Post by jojo » 16 Sep 2007, 09:21

mez34 wrote:In acest moment se poate face contestatie dupa ce executorul se prezinta pe teren? Fratele meu se poate impotrivii executarii?
Da, pana cel tarziu in termen de 15 zile de la data predarii silite a bunului.
si vezi, in cazul in care avocatul reclamantilor invoca exceptia lipsa calitatii procesuale, aratati ca dreptul la contestatie poate fi exercitt chiar daca fratele tau nu a intervenit in procesul de revendicare, intrucat nicio o dispozitie legala nu-l supune acestei conditii.

in ceea ce priveste intabularea terenului aferent constructiei, vedeti un pic art. 36 (daca nu ma insel, verific imediat) din L18/1991

jojo

Post by jojo » 16 Sep 2007, 09:31

JOJO wrote: vedeti un pic art. 36 (daca nu ma insel, verific imediat) din L18/1991
da. 36 alin 2,3

succes
obligatoriu sa angajati avocat

mez34

Post by mez34 » 16 Sep 2007, 12:22

Sa inteleg ca se poate pune in executare sentinta si apoi se face contestatia? Pana la finalizarea cererii de contestatie ce se intampla cu terenul si anexele construite pe acesta?
Si referitor la taxele de judecata, acestea trebuie platite indiferent de rezultatul contestatiei?

Multumesc foarte mult pentru tot sprijinul. Suntem intr-o situatie mai deosebita.

mez34

Post by mez34 » 16 Sep 2007, 19:25

In cazul in care incepe procedura de executare silita, desi nu exista titlu executoriu asupra fratelui meu, acesta poate sa invoce "tulburare de posesie" ?

jojo

Post by jojo » 16 Sep 2007, 20:05

fratele tau, fiind tert fata de hotararea pusa in executare, are posibilitatea sa faca contestatia in termen de 15 zile de la data efectuarii vanzarii ori de la data predarii silite a bunului.
acuma eu zic asa; fratele sa formuleze contestatia la executare maine, invoca inopozabilitatea titlului si constatarea unui drept (macar)de superficie asupra terenului, in probatiune contractul de v/c, extras cf, certificatul de mostenitor si inscrisul prin care tu ai renuntat la mostenire dupa tata.
totodata soliciti si suspendarea executarii, insa asta implica plata unei cautiuni ori eu inteleg ca situatia voastra e deosebita, da?
si atunci, soliciti instantei suspendarea provizorie a executarii pe cale de ordonanta presedintiala pana la solutionarea de catre instanta a cererii de suspendare initiale, anexezi certificat de grefa in care sa se mentione ca pe rolul instantei se afla o contestatie si suspendarea executarii. da, incerc sa te ajut sa eludezi depunerea cautiunii, poate merge, poate nu, tu incearca.

si acum despre taxa de timbru, ca ne doare.
indiferent de solutie, taxa trebuie platita si foarte probabil instanta va incerca sa califice cererea ca fiind o actiune in revendicare si va fixa cat ai zice posesie o taxa de timbru pe masura, insa trebuie insistat ca aveti posesia imobilului si ca atare solicitati doar constatarea dreptului de proprietate.

nu stiu cat ai inteles, incerc sa te ajut insa lucrez cu ochii inchisi...

jojo

Post by jojo » 16 Sep 2007, 20:12

mez34 wrote:In cazul in care incepe procedura de executare silita, desi nu exista titlu executoriu asupra fratelui meu, acesta poate sa invoce "tulburare de posesie" ?

hm, nush. ma gandesc
rog penalistii de forta sa dea o vorba in ajutor

mez34

Post by mez34 » 16 Sep 2007, 21:06

Incerc sa inteleg si sa ma lamuresc asupra situatiei...Ce suma reprezinta cautiunea? Poate reusim sa platim pt a usura procedurile.
Maine executorul vine la ora 15 deci fratele va depune contestatia abia marti in urma deplasarii exec la fata locului.

MULTUMESC FOARTE MULT JOJO pentru implicarea ta in cazul meu.
Am sa te tin la curent cu demersurile care le vom face incepand de maine.

PS. In cazul in care afli ceva in legatura cu tulburarea de posesie te rog frumos sa ma anunti.

ANCA

Post by ANCA » 18 Sep 2007, 08:08

salut... fratele tau sa formuleze o contestaie la executare si avnd in vedere ca exista deja pe rol o actiune de constattare si anulare titlu solicitati si suspendarea executarii motivat de aceste actiuni care sunt deja pe rolul instantei..
in rest daca executorul pune in executare sentinta si face procesul verbal de predare si dupa ce partile i/au la cunostinta de predare... creditorul daca debitorii ii incalca proprietatea care tocmai i/a fost predata si in posesie potae formula o plingere penala pentru tulburare de posesie...
asa ca grabiti/va cu o contestatie .. o suspendare ... si solutionarea celorlalte procese ... bafta.. pentru mai multe informatii am nevoie de mai multe informatii

mez34

Post by mez34 » 18 Sep 2007, 10:02

Multumesc mult ANCA. O sa faca fratele meu contestatie la executare.

Post Reply