Dilema

INM, examene, rezultate, pareri, barfe, etc.
Post Reply
allynna

Dilema

Post by allynna » 14 Aug 2007, 20:30

Fratilor poate ma lamureste si pe mine cineva in legatura cu cheltuielile de judecata la proc. penala, mai exact in caz de clasare. :-x
Si anume nu inteleg art.192, alin 5 care spune ca dispozitiile din alin 1 pct.1 lit a si d precum si de la pct 2 si 3 se aplica in mod corespunzator si in caz de clasare , de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale.
La lit. d spune ca , cheluielile sunt suportate de inculpat in cazul in care a fost achitat in temeiul art.10,litbn.
Cum naiba sa se aplice acest alin. si in caz de clasare, din moment ce clasarea presupune ca nu exista invinuit sau inculpat in cauza. :-(
Help.

ursulache

Re: Dilema

Post by ursulache » 14 Aug 2007, 20:55

allynna wrote:Fratilor poate ma lamureste si pe mine cineva in legatura cu cheltuielile de judecata la proc. penala, mai exact in caz de clasare. :-x
Si anume nu inteleg art.192, alin 5 care spune ca dispozitiile din alin 1 pct.1 lit a si d precum si de la pct 2 si 3 se aplica in mod corespunzator si in caz de clasare , de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale.
La lit. d spune ca , cheluielile sunt suportate de inculpat in cazul in care a fost achitat in temeiul art.10,litbn.
Cum naiba sa se aplice acest alin. si in caz de clasare, din moment ce clasarea presupune ca nu exista invinuit sau inculpat in cauza. :-(
Help.
buna intrebare :roll: ma gandesc k in acest se aplica ce? litera a)??? :roll: hai gavril, te rugam sa explici :floare:

nicolla

Post by nicolla » 14 Aug 2007, 22:11

Pana vine Gavril.... :grin:
Aplicarea in mod corespunzator nu presupune aplicarea ad literam, ci se ia ce se poate "combina"...
Asadar, de ex, in caz de clasare, plateste partea vatamata.

gavril

Post by gavril » 15 Aug 2007, 00:56

si eu mi-am pus intrebarea asta.
singura idee ce mi-a venit in cap este aceea ca ar putea fi posibila o situatie in care la clasarea cauza se pot pune cheltuielile judiciare pe seama partii vatamate (in masura in care cheltuielile au fost determinate de aceasta)

Deci, pt. clasare ar fi posibil sa se aplice pct. 1 lit. a).

Poate ca partea vatamata fiind in eroare .. cere o anumita proba ... sau altceva (pt. descoperirea faptuitorului) de la organul de urm. pen .. iar aceasta se dovedeste inutila ... sau fara nici o legatura cu fapta reclamata.
Astfel ea a determinat niste cheltuieli inutile ... ce pot fi puse pe seama ei.

kinga

Post by kinga » 15 Aug 2007, 08:09

partea vatamata va suporta cheltuileile avansate de stat in caz de achitare a inculpatului in masura in care cheltuielile au fost determinate de aceasta. Tot astfel va fi obligata singura la plata acestor cheltuilei in caz de incetare a procesului penal, ca urmare a retragerii plangerii prealabile si ca urmare a impacarii cu inculpatul. Obligatia de plata se justifica prin culpa partii vatamate de a fi participat la procesul penal sau de a fi introdus plangere fara temei.

Continuarea.... seara... cu inculpatul, partea responsabila civilmente si partea civila...

ursulache

Post by ursulache » 15 Aug 2007, 08:12

Gavril wrote:si eu mi-am pus intrebarea asta.
singura idee ce mi-a venit in cap este aceea ca ar putea fi posibila o situatie in care la clasarea cauza se pot pune cheltuielile judiciare pe seama partii vatamate (in masura in care cheltuielile au fost determinate de aceasta)

Poate ca partea vatamata fiind in eroare .. cere o anumita proba ... sau altceva (pt. descoperirea faptuitorului) de la organul de urm. pen .. iar aceasta se dovedeste inutila ... sau fara nici o legatura cu fapta reclamata.

da, asa m-am gandit si eu. ms gavril si spor la inv in continuare. sper sa reusim cat mai multi :)

ursulache

Post by ursulache » 15 Aug 2007, 08:24

kinga wrote:partea vatamata va suporta cheltuileile avansate de stat in caz de achitare a inculpatului in masura in care cheltuielile au fost determinate de aceasta. Tot astfel va fi obligata singura la plata acestor cheltuilei in caz de incetare a procesului penal, ca urmare a retragerii plangerii prealabile si ca urmare a impacarii cu inculpatul. Obligatia de plata se justifica prin culpa partii vatamate de a fi participat la procesul penal sau de a fi introdus plangere fara temei.

Continuarea.... seara... cu inculpatul, partea responsabila civilmente si partea civila...

corect, insa in caz de IMPACARE ambele parti platesc cheltuielile judiciare

allynna

Post by allynna » 15 Aug 2007, 09:12

nicolla wrote:Pana vine Gavril.... :grin:
Aplicarea in mod corespunzator nu presupune aplicarea ad literam, ci se ia ce se poate "combina"...
Asadar, de ex, in caz de clasare, plateste partea vatamata.
Destul de logic,ce spui. :floare: desi codul nu e suficient de clar.

allynna

Post by allynna » 15 Aug 2007, 09:14

Ar parea solutia cel mai aproape de adevar , si daca partea vat. nu are nici o vina atunci, cine suporta cheltuielile, statul?

allynna

Post by allynna » 15 Aug 2007, 09:16

kinga wrote:partea vatamata va suporta cheltuileile avansate de stat in caz de achitare a inculpatului in masura in care cheltuielile au fost determinate de aceasta. Tot astfel va fi obligata singura la plata acestor cheltuilei in caz de incetare a procesului penal, ca urmare a retragerii plangerii prealabile si ca urmare a impacarii cu inculpatul. Obligatia de plata se justifica prin culpa partii vatamate de a fi participat la procesul penal sau de a fi introdus plangere fara temei.

Asa e , ai dreptate, asta e destul de clar.
Problema se pune la clasare ce se intampla.

draudiu

Post by draudiu » 15 Aug 2007, 10:15

allynna wrote:

Ar parea solutia cel mai aproape de adevar , si daca partea vat. nu are nici o vina atunci, cine suporta cheltuielile, statul?

In cazul in care nu a provocat nimeni cheltuielile, statul suporta tot.

Vezi ca e un articol care zice ca in toate celelalte situatii, cheltuielile raman in sarcina statului (aproximativ).

De fapt, pune problema altfel.
Daca se declanseaza urmarirea penala in rem si nu afla ajunc la nici un rezultat, atunci cineva trebuie sa plateasca (pentru ca intre timp se fac cercetari), Doar nu o sa o puna pe persoana vatamata sa mai plateasca si cheltuielile astea, dupa ce ca este foarte probabil sa fi suferit deja o paguba.

Post Reply