Bbobocu wrote:se pot transmite prin acte intre vii
a) patrimoniul unei persoane fizice
b)obligatiile unei persoane fizice
c)drepturile succesorale
nishte grile
Pentru ca novatia si delegatia sunt moduri de transformare. Cesiunea este un mod de transmitere, dar la noi nu este reglementata decat transmiterea de drepturi, nu si de obligatii.bobocu wrote:raspunsul c este sigur (dat bun si de voineag)bobocu wrote:se pot transmite prin acte intre vii
a) patrimoniul unei persoane fizice
b)obligatiile unei persoane fizice
c)drepturile succesorale
problema este de ce nu ar fi si b-ul bun (ex: novatie, delegatie etc)
Bobocel a scris:
Si B.(asa zice si voineag)
LexLegis a scris:
Debitorul este de drept in intarziere:
a.in cazul obligatiilor continue;
b.cand s-a stipulat expres ca debitorul va fi pus in intarziere la implinirea termenului, fara a fi necesara notificarea;
c.in cazurile anume determinate de lege
A, C
Si B.(asa zice si voineag)
e) nu.bog28 wrote:1) Nu se includ in masa de calcul a activului brut al mostenirii pentru calcularea rezervei:
...e) creantele incerte ori insolvabile, medaliile de familie
2) Reductiunea liberalitatilor excesive poate fi ceruta de:
...d) donatorii mostenitorilor rezervatari.
sunt corecte aceste variante ?
![]()
d) donatorii............hmmm, poate daca apelam la spiritism.

1) Nu se includ in masa de calcul a activului brut al mostenirii pentru calcularea rezervei:
...e) creantele incerte ori insolvabile, medaliile de familie
cred ca "autorul"a pus semnul egalitatii intre creante incerte si creante insolvabile, si a considerat varianta e) ca fiind corecta.e) nu.
parerea mea: creantele incerte nu pot fi asimilate celor insolvabile

Cartea a fost tiparita in 2006, revizuita in 2004, nu se stie cand. Cinstit ar fi sa precizeze (pe coperta chiar) data pana la care au fost avute in vedere modificarile legislative.CameliaElena wrote:Nu, invat dupa Ion Neagu editia 2006, si de asta sunt si foarte nelamurita...Am facut tot posibilul sa imi iau cele mai recente editii ale lucrarilor de care avem nevoie, tocmai ca sa nu am astfel de surprize, dar se pare ca tot degeaba. E totusi bine ca am unde sa mai intreb cate ceva.
Revenind la o grila mai veche postata de lexlegis mi se pare,am priceput de ce-i si a).Vezi art.1018....grila era asta:
Daca transmiterea proprietatii este afectata de o [b]conditie suspensiva[/b], riscul contractului e suportat de:
a) proprietarul sub conditie suspensiva, cu privire la starea bunului si la reducerea proportionala din pret, daca bunul a pierit fortuit dar numai in parte, inainte de indeplinirea conditiei
b) proprietarul sub conditie rezolutorie, cu privire la reducerea proportionala din pret, daca bunul s-a deteriorat in parte din culpa sa iar cumparatorul nu a solicitat desfiintarea contractului
c) vanzator in cazul in care bunul a pierit in intregul sau, fara o culpa a sa (a vanzatorului)
Daca transmiterea proprietatii este afectata de o [b]conditie suspensiva[/b], riscul contractului e suportat de:
a) proprietarul sub conditie suspensiva, cu privire la starea bunului si la reducerea proportionala din pret, daca bunul a pierit fortuit dar numai in parte, inainte de indeplinirea conditiei
b) proprietarul sub conditie rezolutorie, cu privire la reducerea proportionala din pret, daca bunul s-a deteriorat in parte din culpa sa iar cumparatorul nu a solicitat desfiintarea contractului
c) vanzator in cazul in care bunul a pierit in intregul sau, fara o culpa a sa (a vanzatorului)
ia neamule grila dnaci
judecatoriile judeca:
a) in prima instanta, toate procesele si cererile, in afara de cele date prin lege in competenta altor instante judecatoresti
b)plangerile impotriva hotararilor administratie publice cu activitate jurisdictioanala si a altor organe cu astfel de activitate in cazurile prevazute de lege
c)in orice alte materii date prin lege in competenta lor
judecatoriile judeca:
a) in prima instanta, toate procesele si cererile, in afara de cele date prin lege in competenta altor instante judecatoresti
b)plangerile impotriva hotararilor administratie publice cu activitate jurisdictioanala si a altor organe cu astfel de activitate in cazurile prevazute de lege
c)in orice alte materii date prin lege in competenta lor