autoturism sechestrat

Discutii privind procedura penala
agenda

Re: autoturism sechestrat

Post by agenda » 22 Feb 2010, 14:48

seiza wrote:Agenda, dar si pentru a avea drept de retentie trebuie ca acesta sa rezulte dintr-un raport juridic , in legatura cu obiectul respectiv, gen:cheltuieli de conservare, etc. In cazul nostru, retentia nu se justifica atata timp cat nu exista acest raport, pt ca nu exista un contract de inchiriere valabil incheiat :-P Ce drept de retentie, fara raport juridic civil? Dupa ureche?
Scriu mai tarziu, ca imi tot pica netul ....
sesiza exista acel raport juridic si poate fi si dovedit....iar contractul de inchiriere este valabil incheiat pt ca este unul consensual...ca nu a declarat este altceva....

acum vezi si tu ce am scris mai sus....ca dreptul de retentie exista in creierul lui ala....ca noi nu avem suficiente date sa stabilim ce si cum...dar e clar ca ala asa crede.

si inafara de asta....daca nu e drept de retentie trebuie OBLIGATORIU sa fie infractiune???????!!! cu forta???

daca fapta nu e prevazuta de legea penala....nu e infractiune ...si gata.

completare: johei am postat in acelasi minut.... :-D :-D :floare:

vulpacris

Post by vulpacris » 22 Feb 2010, 14:55

"Art. 216. - Însusirea bunului gasit

[...], se pedepseste cu închisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si însusirea pe nedrept a unui bun mobil ce apartine altuia, ajuns din eroare în posesia faptuitorului. "

Johei :bere: agenduta :floare: angel :floare: seiza :floare:

Am si eu rugamintea sa nu faceti si voi ca onoratele :-P si, va rog sa motivati unuia mai tampit :oops: de ce masina pe care o are in posesie proprietarul imobilului, pe care a retinut-o din eroare asupra adevaratului proprietar al acesteia, invocand un drept de retentie cu privire la o datorie pe care o are prietenul proprietarului masinii, nu poate sa fie considerata "un bun mobil ce apartine altuia, ajuns din eroare in posesia faptuitorului" si pe care acesta refuza sa-l inapoieze proprietarului de drept, la solicitarea expresa a acestuia, nu poate fi incadrata in 216 cp.

:cake: :burger: :vin: :sampanie: :cake: :cafea:

:cafea:

agenda

Post by agenda » 22 Feb 2010, 14:58

vulpacris wrote:"Art. 216. - Însusirea bunului gasit

[...], se pedepseste cu închisoare de la o luna la 3 luni sau cu amenda.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza si însusirea pe nedrept a unui bun mobil ce apartine altuia, ajuns din eroare în posesia faptuitorului. "

Johei :bere: agenduta :floare: angel :floare: seiza :floare:

Am si eu rugamintea sa nu faceti si voi ca onoratele :-P si, va rog sa motivati unuia mai tampit :oops: de ce masina pe care o are in posesie proprietarul imobilului, pe care a retinut-o din eroare asupra adevaratului proprietar al acesteia, invocand un drept de retentie cu privire la o datorie pe care o are prietenul proprietarului masinii, nu poate sa fie considerata "un bun mobil ce apartine altuia, ajuns din eroare in posesia faptuitorului" si pe care acesta refuza sa-l inapoieze proprietarului de drept, la solicitarea expresa a acestuia, nu poate fi incadrata in 216 cp.

:cake: :burger: :vin: :sampanie: :cake: :cafea:

vulpita scumpa :floare: nu are rost sa discutam problema erorii cand sus scrie insusire...aici nu a insusit nimic....si nu are intentia de insusire

johei

Post by johei » 22 Feb 2010, 15:16

Vulpe... buna berea... simteam nevoia!!!

Agendo... ai dreptate.. pe langa eroare, etc, mai e nevoie si de insusirea bunului...
Insusirea presupune pe de o parte ca posesorul initial sa piarda posesia (deposedarea) cat si imposedarea... or atunci cand actualul posesor foloseste lucrul doar ca un mijloc de presiune... hm greu de crezut ca exista imposedarea!

In orice caz, cel putin intentia in privinta imposedarii... nici vorba!

agenda

Post by agenda » 22 Feb 2010, 15:36

johei wrote:Vulpe... buna berea... simteam nevoia!!!

Agendo... ai dreptate.. pe langa eroare, etc, mai e nevoie si de insusirea bunului...
Insusirea presupune pe de o parte ca posesorul initial sa piarda posesia (deposedarea) cat si imposedarea... or atunci cand actualul posesor foloseste lucrul doar ca un mijloc de presiune... hm greu de crezut ca exista imposedarea!

In orice caz, cel putin intentia in privinta imposedarii... nici vorba!
asa e mai eles ca aici legea spune "insusirea" ...rezulta ca pt a se retine infractiunea in acest caz trebuie sa se fi executat chiar un act de insusire...sa vanda... sa distruga ....
aici nici vorba de insusire...

numai prin savarsirea unui astfel de act se consuma infractiunea...

vulpacris

Post by vulpacris » 22 Feb 2010, 15:47

:floare:

Si daca prietenul proprietarului masinii nu-i mai plateste niciodata ceea ce-i datoreaza, sau pretinde ca-i datoreaza, ce face, restituie de buna voie masina adevaratului proprietar ?

Cand, cum, si ce l-ar determina sa faca acest lucru de buna voie ?

Drept de retenţie = drept pe care îl are creditorul de a păstra un lucru al debitorului până când acesta va achita întreaga datorie.
= Dreptul creditorului de a refuza sa restituie un bun al debitorului aflat in detentia sa, pana ce debitorul nu-i plateste tot ceea ce ii datoreaza in legatura cu acel bun (vanzatorul asupra lucrului vandut), depozitarul asupra lucrului depozitat, creditorul asupra bunului gajat etc.).

Care este de fapt motivatia dreptului de retentie, daca nu insusirea acelui lucru, in contul datoriei pe care o are de recuperat de la proprietarul bunului retinut, sau valorificarea bunului respectiv, in cazul in care acesta nu-si plateste datoria ?

Art. 1689 Cod civil

"Creditorul, in caz de neplata, nu poate sa dispuna de amanet; are dreptul insa sa ceara de la judecator ca amanetul sa-i ramana lui, drept plata, si pana la suma datoriei, cu ale ei dobanzi, de se cuvine, dupa o estimatie facuta de experti, ori sa se vanza prin licitatie. [...]"

Or, in speta, el si-a exercitat dreptul de retentie, nu asupra bunului debitorului, ci asupra bunului unui tert, din eroare, crezand ca bunul respectiv este proprietatea debitorului, si refuza sa-l restituie adevaratului proprietar la cererea lui expresa.

Neexistand nici un raport juridic intre proprietarul imobilului si proprietarul masinii, masina nefiind bun proprietatea personala a debitorului.

Proprietarul imobilului fiind instiintat asupra erorii in care a cazut, ca a retinut, in fapt, bunul unui tert, si refuzand chiar si dupa ce a aflat adevarata situatie juridica a bunului respectiv, sa-l restituie adevaratului proprietar.

Poti sa spui ca acesta mai poate pretinde ca isi exercita dreptul de retentie, cu buna credinta ?

Fata de cine, de adevaratul proprietar al bunului retinut, care insa nu este debitorul ?

Si in cazul asta spui ca nu vrea sa-si insuseasca bunul altuia, care nici macar nu are calitatea de debitor al lui ?

:cake: :floare: :cafea:

:bere: johei, si pe cine preseaza, ca in nici un caz pe debitorul lui, pe care nici nu-l intereseaza ce se intampla cu masina,ca doar nu este a lui :-D

agenda

Post by agenda » 22 Feb 2010, 15:58

vulpita :floare: ....chiar daca nu era indreptatit sa aplice dreptul de retentie asta
NU NEAPARAT introduce fapta in sfera PENALULUI.

pt a exista o infractiune aceasta OBLIGATORIU SI FARA EXCEPTIE TREBUIE PREVAZUTA DE LEGEA PENALA. daca nu e prevazuta atunci NU ESTE INFRACTIUNE.

si cum am zis de la inceput....o actiune in revendicare IN CIVIL.....sa solicite si despagubiri pt lipsa de folosinta a autoturismului....IN CIVIL...

nu e asa ca e misto culoarea rosie :-D :kiss:

vulpacris

Post by vulpacris » 22 Feb 2010, 16:20

:bere: :floare:

Nu-i mai bine de mine ca nu sunt avocat.

Sunt mai pragmatic :-P

Voi tot dati zor cu civilul, eu incerc cu sperietoarea-penalul, sa poata omul sa-si recupereze masina inainte sa rugineasca in curtea aluia, pana cand se termina cu civilul in justitia romana peste 2-3 ani, si daca se termina in favoarea lui, ca s-ar putea ca in "intelepciunea" lor onoratele sa spuna ca masina nu i-a apartinut niciodata, sau ca a fost indreptatit proprietarul imobilului sa retina masina, si nu ar fi nimic iesit din comun, fata de ce hotarari dau.

Bine, m-am lamurit, eu am facut pe avocatul proprietarului masinii, si voi, o tineti ca si onoratele. :-P

:bere: :cake: :cafea: :sampanie: :floare:

P.S. :floare: Imi place mai mult albastrul

agenda

Post by agenda » 22 Feb 2010, 16:28

:-D :-D

pai si eu am zis ca as merge pe sperietoarea-penalului...doar ca sa il ia la intrebari si sa functioneze "sperietoarea"...chiar daca stiu ca se va da nup...(desi cu instantele de acum? mai sti ce iese? :-D :-D :-D ...si cati ani va sta ala ... :shock: )...

mai bine asa cu albastru? :razz: :floare:

johei

Post by johei » 22 Feb 2010, 16:38

Vulpe, insusirea din penal are un alt inteles cu o eventuala insusire din civil.
Ce spui tu cu sperietoarea cu penalul e in principiu ok, insa daca cealata parte e suficient de motivata, depunerea unei plangeri penale poate avea consecinte destul de neplacute... pentru cel care a depus-o, pentru ca el stie mai bine decat toti ceilalti cum e!
Ee suficient sa spuna: am vandut masina, cumparatorul, chirias al lui x... ca o astfel de plangere penala sa nu aiba nici un efect.
Iar daca nu spune asta si spune altceva, poate fi si mai grav... pentru ca, chiar el e de parere ca a vandut masina!!!
Si ca celalalt era chirias al lui x!

Tcomai asta nu prea apara dreptul penal, desesizarea voluntara (exceptie e abuzul de incredere, insa am discutat destul despre asta aici) care duce la pretentii strict civile!

Pe cale civila are sanse bune... insa dureaza mult!!!
Insa pe penal...
:bere: :bere: :bere: :bere:

Si ma opresc aici cu berea, ca sunt inca la birou!!! :cry:

agenda

Post by agenda » 22 Feb 2010, 16:44

johei nu stiu cat de diferit e intelesul in civil...

e cam la fel....corpus si animus....aici chiar daca "sa zicem" ca are corpus...sigur lipseste animus

nu?

vulpacris

Post by vulpacris » 22 Feb 2010, 16:49

Mai bine. :grin:

Asa, cu rosu, parca vedeam teza din clasa a V-a... la sport. :-D

Doar sa apara cu politia la poarta aluia si o sa-i dea masina... ca nu poate sa le spuna politistilor de ce retine masina unuia, in contul datoriei altuia.

Motivul legal nu era pentru procuror si judecatori ci, doar pentru agenti, ca sa il invoce acestia in fata proprietarului imobilului, sa vada si el spectrul inchisorii. :-D

In viata reala nici nu se ajunge la proces dar, mai stii, oricum, parerea mea personala ar fi sa mearga sa-i ceara cu frumosul masina, daca nu vrea, sa cheme politia si sa le ceara sa intocmesca un p-v de constatare a faptului ca in curtea imobilului se gaseste masina proprietatea sa personala, si ca proprietarul imobilului refuza sa-l lase sa o ia de acolo.

Daca nu este de penal, si merge in civil, cu p-v-ul face dovada inaintea instantei, a relei-credinte a proprietarului imobilului, si se termina mai repede. :grin:

P.S. personal, m-as duce si m-as urca la volan si, as pleca... sa incerce doar sa ma opreasca :grin: :evil:

seiza

Post by seiza » 26 Feb 2010, 21:54

Incep prin a cere scuze pentru intarziere. Se pare ca la mine "scriu mai tarziu" inseamna dupa cateva zile/saptamani. Din pacate, sf valentin, dragobete, anul tigrului, sunt sarbatori/perioade importante pentru mine si ma retin departe de orice alte preocupari placute.
Voi incerca sa reiau speta cam de unde am lasat-o si sa raspund intrebarilor colegilor (agenduta, angel :cake: :cake: vulpita, johei :bere: :bere: ).
Agenduta, ultima mea intrebare era de fapt o intrebare capcana pentru tine, ca vroiam sa te fac sa recunosti ca exista un titlu. Asta pentru ca cu cateva postari inainte scriai ca nu exista. Daca acest titlu exista in civil, atunci exista si in penal, si el e un contract de inchiriere. INSA, nu contest ca am scris prostii, si asta numai pentru ca nu am citit speta direct de la expeditorul ei, ci m-am grabit sa raspund in functie de cde am citit printre randuri privitor la discutiile voastre, si de aici am inteles gresit :mask: Data viitoare promit ca citesc topicul de la inceput, mai inainte de a-mi da cu parerea. Evident ca urmatoarele mele postari au fost urmare a celei anterioare, deci am persistat in cele scrise.

Cu toate astea, nu sunt intrutotul de acord cu voi (Aici sper sa nu repet gafa, caci e posibil ca unii dintre voi sa mai fi sustinut opinia mea de acum, dar topicul asta chiar nu il mai citesc in intregime, ca sunt prea multe pagini :smile: )

Angel si agenda, sunt total de acord cu ceea ce scrieti voi referitor la faptul ca infractiunea de furt se savarseste si prin inactiune, caci potrivit art 19 fapta constand intr-o inactiune este infractiune fie ca este savarsita din culpa, fie ca este savarsita cu intentie, afara de cazul in care legea sanctioneaza numai savarsirea acesteia cu intentie.
Cu toate astea, in cazul furtului , "in mod exceptional, luarea se poate infaptui si prihn inactiune, cum ar fi in cazul celui care preda o masa de bunri si omite intentionat sa predea anumite bunuri , pe care le retine pentru el" scrie Boroi in cursul sau universtar. Si mi se pare normal sa nu generalizam situatiile in care furtul s-ar savarsi prin inactiune, in caz contrar, s-ar ajunge la confundarea lui tot mai des cu abuzul de incredere, iar notiunea de "luare - apucare, inhatare, desprindere, etc", nu ar mai avea intelesul firesc, adica de acte efectuate cu ajutorul unei energii a sa ori a altuia, energie de natura sa produca o schimbare in lumea exterioara.
In cazul de fata, nu sunt de acord cu opinia conform careia proprietarul casei ar savarsi un furt prin inactiune, si nici insusirea bunului gasit.

Referitor la speta, din pacate genul asta de speta e foarte incalcit si da nastere mai multor contradictii. De cele mai multe ori, cel putin una din persoanele implicate, savarseste o infractiune: ori cel care initial a spus ca va cumpara masina a intentionat inca de la inceput sa insele una din celelalte doua parti, ori este in complicitate cu proprietarul casei, gen: noi rupem actul de vanzare-cumparare, proprietarul redevine retroactiv proprietarul masinii si ii datoreaza proprietarului casei o suma exorbitanta drept chirie pentru locul pe care s-a aflat automobilul, etc.
In cazul nostru, considerand ca toate partile contractului sau cel putin doua dintre ele au fost de buna credinta, consider ca proprietarul terenului are un drept de retentie asupra masinii pentru cheltuielile rezultate din contractul de chirie sau de ce nu, de comodat (aici , in lipsa unui contract inscris la organele fiscal, poate pretinde ca a fost un contract de comodat a casei, ceea ce nu il scuteste pe cel a ce folosit imobilul de obligatia de a-si achita datoriile cu intretinerea).
In acest caz, proprietarul initial al masinii, devenit proprietar din nou, prin ruperea contractului, are urmatoarele optiuni: sa intenteze o actiune civila impotriva chiriasului, de repunere in situatia anterioara si daune interese pentru lipsa de folosinta a automobilului, fie o actiune pentru imbogatirea fara justa cauza zic eu (nu de revendicare), impotriva proprietarului casei. Spun actiune pentru imbogatire fara justa cauza si nu in revendicare intrucat proprietarul imobilului nu este nici detenor precar si nici posesor al masinii. El are un drept de retentie fata de bunurile chiriasului sau si a considerat cu buna credinta, ca si automobilul ii apartine acestuia, dar acest lucru nu schimba faptul ca inhtre el si proprietarul masinii nu exista practic niciun raport. El are un drept de retentie asupra bunurilor chiriasului, si dat fiind ca acel contract de vanzare cumparare s-a desfiintat retroactiv, masina nu a fost niciodata a chiriasului sau. Deci eu consider ca proprietarul masinii nu are interes sa introduca o actiune in revendicare fata de proprietarul casei inchiriate. Ori poate sa mearga pe latura penala, pe inselaciune, impotriva celui cu care incheiase initial contractul de vanzare cumparare, pentru ca nu e normala fapta acestuia de a lasa masina in casa celui de la care tocmai s-a mutat si apoi de a renunta la contractul de vanzare. Perioada scurta intre toate aceste actiuni ar putea conduce la concluzia ca acesta intentiona sa insele pe unul sau ambii proprietari (casa/masina). Dar pe latura penala e cam subtire sustinerea.
De regula , astfel de situatii se rezolva la buna intelegere si in general, proprietarii caselor inchiriate fara a fi si trecute in legalitate, cedeaza la presiunea politiei si nu se ajunge in instante.
Vulpe, acum problema se pune in felul urmator. Tu sustii ca daca ai fi in locul omului te-ai duce in curtea casei si ai lua masina. Sunt doua situatii:
- daca ajungeti la concluzia ca proprietarul casei avea drept de retentie asupra masinii, tu poti fi condamnat pentru furt si violare de domiciliu
- daca ajungeti la concluzia ca acesta nu avea drept de retentie, pentru ca bunul s-a intors retroactiv in proprietatea unei persoane care nu ii datora nimic, atunci te poti duce sa iti iei masina din curtea omului, dupa ce in prealabil acesta iti permite sa intri ihn curte, ca pentru asta iti trebuie permisiunea lui, fie ca vrei, fie ca nu.
Discutia se poarta fireste, doar dpdv teoretic, si chiar sunt curioasa, daca o mai prelungim, care dintre situatii vi se pare mai aplicabila. Se impletesc foarte bine elementele de civil cu penal si recunosc, ca ideea ca proprietarul casei nu ar avea drept de retentie mi-a venit pe masura ce scriam. Cand m-am logat eram sigura ca proprietarul masinii ar comite furt daca si-ar lua bunul din urtea omului, pe motiv ca acesta are drept de retentie :wall:
Voi ce ziceti?

vulpacris

Post by vulpacris » 26 Feb 2010, 22:44

:oops:

Euuuu, numai zic nimic cu privire la penal, ziceti voi ca nu, nu este.

Doar raspund strict la
seiza wrote:Vulpe, acum problema se pune in felul urmator. Tu sustii ca daca ai fi in locul omului te-ai duce in curtea casei si ai lua masina. Sunt doua situatii:
- daca ajungeti la concluzia ca proprietarul casei avea drept de retentie asupra masinii, tu poti fi condamnat pentru furt si violare de domiciliu
- daca ajungeti la concluzia ca acesta nu avea drept de retentie, pentru ca bunul s-a intors retroactiv in proprietatea unei persoane care nu ii datora nimic, atunci te poti duce sa iti iei masina din curtea omului, dupa ce in prealabil acesta iti permite sa intri ihn curte, ca pentru asta iti trebuie permisiunea lui, fie ca vrei, fie ca nu.
cat timp plec eu cu masina raman prietenii sa-l lamureasca :mask: a cui masina a retinut el. :roll:

Asa este mai bine ?! Sa nu ramana omul nelamurit, nu !? :|

:cake: :vin: :floare:

agenda

Post by agenda » 26 Feb 2010, 23:47

seiza wrote: Agenduta, ultima mea intrebare era de fapt o intrebare capcana pentru tine, ca vroiam sa te fac sa recunosti ca exista un titlu. Asta pentru ca cu cateva postari inainte scriai ca nu exista.
Seiza :floare: au nu am spus ca ca nu exista titlu.....dimpotriva am zis si am repetat de n ori ca acel contract de inchiriere este unul consensual si este VALABIL

de unde pisici ai scos tu ca am zis ca am scris ca nu e titlu????? poate alti au scris
seiza wrote:Cu toate astea, in cazul furtului , "in mod exceptional, luarea se poate infaptui si prihn inactiune, cum ar fi in cazul celui care preda o masa de bunri si omite intentionat sa predea anumite bunuri , pe care le retine pentru el" scrie Boroi in cursul sau universtar. Si mi se pare normal sa nu generalizam situatiile in care furtul s-ar savarsi prin inactiune, in caz contrar, s-ar ajunge la confundarea lui tot mai des cu abuzul de incredere,
seiza :kiss: nu sunt de acord cu asta. abuzul de incredere si furtul sunt foarte diferite.
abuzul are la baza un titlu...furtul nu.

abuzul are la baza insusirea...furtul intentia de a insusi pe nedrept ca scop prevazut ca element esential la latura subiectiva

abuzul nu are la baza lipsa consimtamantului...furtul da....
etc

Post Reply