A te pozitiona contra Baroului Constitutional reprezinta, dupa parerea mea, acelasi lucru cu a te fi pozitionat, la inceputul anilor n90, impotriva invatamantului particular.
Cine isi mai aduce acum aminte ca, la inceput, facultatile private s-au constituit in totala contradictie cu legea-cadru in vigoare la acea vreme?
Ele se constituiau ca societati comerciale sau ca asociatii si fundatii, numai ca institutii de invatamant propriu-zise, nu.
Au existat discutii de mare amploare la vremea aceea cu privire la legalitatea constituirii si functionarii lor.
Socul emotional al constituirii lor a trecut insa (mai cu seama odata ce multi dintre profesorii universitari au "dezertat" in invatamantul privat, din considerente de ordin financiar, cum altfel...), a urmat apoi durerosul proces al acreditarii acestor insitutii de invatamant.
Probabil la fel se va intampla si acum, cu noul Barou...
De ce spun eu probabil : cu siguranta.
Iata de ce:
Avocatii Baroului Botta sint cei care au intampinat diverse dificultati in a deveni avocati ai unor barouri legal constituite, membre de drept ale UNBR.
Si nu despre impedimente de ordin profesional a fost intotdeauna vorba, dupa cum sper ca toata lumea va recunoaste cinstit.
A pune insa sub semnul indoielii "competenta profesionala" a acestor avocati este in egala masura un gest de aroganta si de injustitie, dupa cum voi argumenta in cele ce urmeaza.
1. Este un gest de aroganta (nejustificat) fiindca a spune ca "avocatii din Baroul Constitutional sint niste incompetenti" echivaleaza cu a spune ca " avocatii din cadrul baroruilor membre UNBR sint bine pregatiti, destepti, cuviinciosi, frumosi si devreme acasa, toti pana la unul, fara exceptie", ceea ce este o alta mare gogmanie care m-ar face (pe mine cel putin) sa
Dar poate numai pe mine, incompetentul ce sint, fara sa imi dau macar seama
2. Este un gest injust pentru ca sint multi oameni care profeseaza in cadrul acelui Barou mai competenti profesional decat multi dintre cei "legal constituiti", plimbatori de geanta ( geanta, obligatoria geanta...) si atat.
Asa cred eu, ca sint si altfel de oameni, dupa principiul potrivit caruia in fiecare lucru rau trebuie sa existe si ceva bun.
Cunosc un absolvent de Medicina care a picat de doua ori la admitere, pe vremea lui Ceausescu ( pe vremea cand la Medicina, ca si la Drept, se pica cu 9,50).
A intrat la Univ. Romano-Americana, pentru a scapa de dementa examenelor de admitere, carora a simtit ca nu mai putea (si nu mai merita) sa le faca fata.
De fiecare data cand am mai stat de vorba cu el la cate un pahar de vin, m-am trezit gafand

pentru ca blamam invatamantul privat.
Ma corecta de fiecare data si imi spunea ca poate ma insel.
Inca nu m-a convins cu adevarat (in domeniul Dreptului cel putin), dar m-a facut sa privesc cu mai multa prudenta problema, ceea ce constituie insa o alta poveste.
Pe el il consider exceptia care intareste regula : a luptat dand examene peste examene de echivalare si a reusit.
Este medic la Spitalul de Urgenta din Bucuresti ( si unul foarte bun, as spune), este un om instruit, asculta muzica, citeste, are familie, are capacitatea de a dezvolta un subiect in afara sferei medicale si nu face penibile greseli gramaticale.
Paralela s-a sfarsit : nu ma pot pozitiona impotriva acelor oameni atat de temeinic pe cat o faceti voi.
Nu ii pot blama.
Nu pot decat sa constat ca aceasta constituire a lor incalca, intr-adevar o lege, dar sint in acelasi timp absolviti de vina prin solutia data de Parchet.
Sint neutru.
Dar ma gandesc ca nu e corect sa afirmi despre tine ca esti extrem de competent si ca ai extrem de multe drepturi, in timp ce pe ceilalti nu esti dispus sa ii asculti, plecand chiar de la prezumtia de incompetenta a acestora, ceea ce o implica pe cea de competenta in ceea ce te priveste.
Daca as fi atat de competent, nu m-as opri doar la domeniul dreptului : as fi stiut pana la ora aceasta sa scriu corect gramatical si sa mai fac divagatii si pe alte teme decat dreptul, devenit intr-o asemenea conjunctura ANTIPATIC si AUTOSUFICIENT.
Cum se spune pe forumul acesta?
Respecte?
Respecte sa fie!