Cesiunea partilor sociale. Dividende.

Discutii privind raporturile de Drept Comercial
Pelerinul

Post by Pelerinul » 08 Jun 2006, 19:17

Ii cam dau dreptate lui Yran. Daca cesionarul a votat ca dividentele sa se distribuie cedentului atunci...se poate considera ca fiind intelegerea celor doi. Libera si legala.
Dar in mod limpede, in conditiile de fata nu mai avem evictiune!
Si cam s-ar motiva o atare actiune? Ok, am fost de acord cu plata dividendelor catre cedent dar intre timp m-am razgandit! :grin:
Si sa anulati rogu-va hotararea ce am luat-o atunci!

mariusms

Post by mariusms » 08 Jun 2006, 20:19

Pelerinul wrote:Ii cam dau dreptate lui Yran. Daca cesionarul a votat ca dividentele sa se distribuie cedentului atunci...se poate considera ca fiind intelegerea celor doi. Libera si legala.
Dar in mod limpede, in conditiile de fata nu mai avem evictiune!
Si cam s-ar motiva o atare actiune? Ok, am fost de acord cu plata dividendelor catre cedent dar intre timp m-am razgandit! :grin:
Si sa anulati rogu-va hotararea ce am luat-o atunci!
Avand in vedere ca in speta au intervenit date noi, asa este, nu mai avem raspunderea pentru evictiune.
Insa orice plata presupune o datorie. Ceea ce este platit fara sa fie debit este supus repetitiunii (art. 1092 C.civ.).
Din cate stiu eu, donatia se face prin act autentic. Iar remitere de datorie nu poate fi, pentru ca nu avem nicio datorie, ci o plata nedatorata.

Yran

Post by Yran » 09 Jun 2006, 07:36

Pana la urma, cesionarul tau, totusi trebuie sa atace hot.AGA, in 15 zile cand a luat cunostinta de ea(art.191) :mrgreen:
Dupa aceea, mai vezi tu ce invoci (dar manual? :lol: )... si vezi ca litigiul este probabil comercial (art.3 pct 4C.com)

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 09 Jun 2006, 10:34

Intr-o chestiune ca asta, cred ca trebuie urmarite mai multe aspecte:
-daca transmisiunea partilor sociale s-a facut respectand una din formele prevazute de lege ;
-daca cesiunea s-a facut catre un tert - caz in care e restrictionata, in sensul ca era necesara aprobarea a cel putin 3/4 din capitalul social;
-daca transmiterea partilor sociale a fost inscrisa in registrul comertului si in registrul de asociati al societatii, indiferent de natura transmisiunii;obligatia de a tine registrul si de a-l actualiza, consemnand orice modificare privind partile sociale, este a administratorilor.
-dividendele se platesc asociatilor, deci ori cesionarul n-a figurat in registru ca asociat ori s-a gresit din alte motive;trebuie vazut "firul epic".
Oricum, dupa parerea mea, termenul de "evictiune" nu are ce cauta aici.

robin_hood_2

Post by robin_hood_2 » 09 Jun 2006, 10:41

Pot sa adaug ca, daca as fi un cesionar in regula, asociat inscris in registru, cu un contract valabil prin care mi s-au transmis partile sociale, as intenta, pur si simplu, o actiune in plata dividendelor.

Post Reply